Haberler

Makarna Sektörü de Yüzde 1 KDV İstiyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makarna sektörü, kişi başı tüketimin 7 kilogram olduğu Türkiye'de makarnanın da temel gıda kabul edilip, KDV oranının yüzde 8'den 1'e indirilmesini istiyor.

MÜMİN ALTAŞ - Makarna sektörü, kişi başı tüketimin 7 kilogram olduğu Türkiye'de makarnanın da temel gıda kabul edilip, KDV oranının yüzde 8'den 1'e indirilmesini istiyor.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Bozkurt, AA muhabirine, sektörün 2014 yılında yüzde 6 artışla 735 bin ton makarna ihraç ettiğini belirtti.

Sektörün 150 ülkeye ihracat yaptığını, özellikle Afrika pazarında lider olduğunu anlatan Bozkurt, "Her yıl ihracatımızı yüzde 20-25 artırıyorduk. Bu yıl yerimizde saydık. Ham madde fiyatındaki artış ihracatımızı da etkiledi. 500 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusu. İhracatta iyi noktadayız ama iç tüketim noktasında sıkıntılarımız var" dedi.

"Biz karbonhidratı seven bir toplumuz"

Bozkurt, Türkiye'de makarna tüketiminin kişi başına 7 kilogram gerçekleştiğini, İtalya, Fransa, Yunanistan, Tunus gibi ülkelerde ise bu rakamın iki katı olduğunu söyledi.

Makarnayla ilgili vatandaşların yanlış bilgilere sahip olduğunu anlatan Bozkurt, şöyle konuştu:

"Türk halkı olarak makarnayı temel gıda olarak görmüyoruz. Hala halkımızın zihninde 'makarna şişmanlatır, makarnada katkı maddesi var' gibi söylemler var. Makarnada hiçbir katkı maddesi yok. Makarna buğdaydan elde edilen irmik ve sudan yapılır. Undan elde edilmez. Makarnalık buğday ve ekmeklik buğday birbirinden farklıdır. Biz karbonhidratı seven bir toplumuz. Erişte, bulgur kültürü olan bir toplumuz. Mutlaka makarna tüketmeliyiz."

"KDV oranı inerse fiyatlara yansır"

Bozkurt, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun pirinçte KDV oranının yüzde 1'e çekileceğinin müjdesini verdiğini, daha önce de aynı uygulamanın bulgurda yapıldığını dile getirdi.

Sektör olarak KDV indirimine talip olduklarını anlatan Bozkurt, şunları kaydetti:

"Makarna, ülkemizde kişi başı 7 kilogram tüketimiyle yılda 600 bin ton tüketilen bir gıda. Temel gıda olarak algılanmalı ve KDV indirimi getirilmeli. Nasıl bulgur ve pirinçte bu indirim yapıldıysa makarnada da yapılmasını istiyoruz. Bu, devletimizin uğraş verdiği kayıt dışıyla mücadeleye de ilaç olacaktır. Sektör olarak bu desteğe ihtiyacımız var. KDV yüzde 1'e çekilirse yüzde makarna fiyatlarında 7'lik azalma görülür. Makarnayı ana yemek olarak gördüğümüz takdirde tüketimi artacaktır." - Amasya

Kaynak: AA / Yerel
title
Close