Haberler
Suriye'deki son gelişmeler için dikkat çeken yorum: Esad'ın şah damarı kesildi

Son gelişme için dikkat çeken yorum: Esad'ın şah damarı kesildi

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

Muhalifler, ele geçirdikleri Halep'te Hafız Esad'ın heykellerini yıkmaya başladı

Esad'ı çıldırtacak görüntü

15 yaşındaki kız, Marmaray'ın önüne atladı! Dehşet anları kamerada

Daha 15 yaşında! Kendini Marmaray'ın altına attı

Mahkumlar Üretti, Cezaevi 1 Milyon Lira Kar Etti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu, hükümlülerin hayvancılık ve tarımdan mobilya ve gıda ürünleri üretimine kadar birçok iş kolundaki faaliyetleri sonucu geçen yıl 1 milyon lira kar elde etti Sigortalı çalışan ve ücret alan mahkumlar, cezaevinden...

- Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu, hükümlülerin hayvancılık ve tarımdan

mobilya ve gıda ürünleri üretimine kadar birçok iş kolundaki

faaliyetleri sonucu geçen yıl 1 milyon lira kar elde etti

-Sigortalı çalışan ve ücret alan mahkumlar, cezaevinden çıkınca da

öğrendikleri mesleklerini devam ettirmeyi hedefliyorlar

Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Yıldırım: "Bu kardan hem çalışanlarımız hem de çalışan hükümlülerimiz kar payı olarak yararlanmakta"

"Mahkumlar hem cezalarını çekiyorlar, hem iş sahibi oluyorlar, hem de üretime katkıda bulunuyorlar"

Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Gazi Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında hizmete giren kurumda 25 iş kolundaki kurslarla 250 mahkumun meslek sahibi olduğunu söyledi.

Önde gelen iş kollarının mobilya atölyesi, fırın, oniks mermer işleme atölyesi, demir ve tel örgü atölyesi, halı ve oto yıkama bölümü, büyükbaş hayvancılık, meyve ve sebzecilik ile Kırşehir Adliyesi'ndeki temizlik işi olduğunu ifade eden Yıldırım, "Üretimdeki tek amacımız buraya gelen hükümlüleri topluma kazandırmak, iş ve meslek öğretmek, iş ve mesleği olan hükümlülerin daha da gelişmesini sağlamak. Bunların yanında sosyal ve kültürel faaliyetler de yapıyoruz. Mahkumlar hem cezalarını çekiyorlar, hem iş sahibi oluyorlar, hem de üretime katkıda bulunuyorlar" dedi.

Her iş kolundaki faaliyetlerin ciddi gelir getirdiğini vurgulayan Yıldırım, "Geçtiğimiz yıl yaptığımız faaliyetler sonucunda yaklaşık 1 milyon lira kar elde ettik. Bu paradan hem personelimiz hem de çalışan hükümlülerimiz kar payı olarak yararlanmaktadır" diye konuştu.

Ankara-Kayseri karayolunda Ceza İnfaz Kurumunun restoranın da bulunduğunu ve büyük ilgi gördüğünü anlatan Yıldırım, üretilen büro mobilyalarının Ardahan'dan Fethiye'ye, Şırnak'tan İstanbul'a kadar bir çok adliyeye gönderildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Mobilya atölyemiz 2 bin 200 metrekare alana kurulu. Masa, etajer, sehpa, dolap, kitaplık yani kısaca koltuk hariç bir makamdaki tüm mobilya ürünleri kurumumuzda üretilmektedir. Demir ve tel örgü atölyemizde ise kafes teli üretimi yapılmaktadır. Bağ ve bahçe için istenilen ölçülerde tel örgü üretiyoruz ve kurulumunu yapıyoruz. Başlarında memurlarla hükümlülerimiz gidip anahtar teslimi olarak kapısı da dahil tel örgü çekmektedir. Özellikle Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ciddi bir çalışmamız oldu. Kazı yapılan alanların korunması amacıyla tel örgülerini biz çektik. Okullarda yine tel örgü çektik. Oniks mermer atölyemizde, hammadde olarak gelen Kırşehir mermeri işlenerek hediyelik eşya ve süs ürünleri haline getiriliyor. Buradaki ürünlerimiz, İş Yurtları Daire Başkanlığının Uluslararası İzmir Fuarı ile Ankara Zafer Çarşısı ve İstanbul Bakırköy'deki sergi merkezine gönderiliyor. Buralarda halkın beğenisine sunularak satışı yapılıyor. Sergilerde ürünlerimize çok yoğun ilgi gösteriliyor."

Hayvancılık ve tarım faaliyetleri

Yıldırım, kurumun arazisinin 430 dönümünde tarımsal faaliyet yapıldığına işaret ederek, hayvancılıkta kullanılmak üzere yonca, arpa, korunga yetiştirildiğini, sebze-meyve çeşitleri olarak da domates, patates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye, kavun, karpuz, kiraz, elma ile mantar üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Geçen yıl 60 ton patates, 60 ton elma, 3 ton kiraz ve 5 ton mantar üretildiğini belirten Yıldırım, meyve ve sebze iş kolunda 50 mahkum, 1 ziraat mühendisi ve 1 teknisyenin görev yaptığını aktardı.

Veteriner mahkum nezaretinde hayvancılık da yaptıklarını anlatan Yıldırım, geçen yıl 750 büyükbaş hayvan yetiştirildiğini, bunlardan 350'sinin kesimhanesi bulunan Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildiğini ifade etti.

Yıldırım, Kırşehir'de üretilen büyükbaş hayvanlara büyük bir rağbet olması nedeniyle inşaat iş kolunun 200 başlık yeni bir besihane yapımına devam ettiğini kaydetti.

Tahliye olduklarında meslekleri hazır

Mobilya atölyesinde çalışan Mahmut Doğan, 16 aydır cezaevinde olduğunu ifade ederek, "Dışarda bir meslek sahibi değildim. İş yurtları kapsamında iş sahibi oldum. Mobilya atölyesindeyim. Çıkınca da bu mesleği sürdürmek istiyorum. Sigortalı olarak çalışıyorum. Az çok maaşımız geliyor. Şeflerimiz de belge veriyor. Dışarda iş yeri açma imkanımız var" şeklinde konuştu.

Restoranda görev yapan Hasan Çaltak da 2 yıldır bulunduğu cezaevinde pide ustası olduğunu belirterek, "Dışardaki mesleğim şoförlüktü. Dışarda yapabilecek kadar pideciliği öğrendim. Cezamı bu şekilde çekiyorum. Sigortalı olarak çalışıyorum. Cezaevinden çıkınca bu mesleği devam ettireceğim. Bize bu imkanı verdikleri için müdürlerimize ve şeflerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. -

Kaynak: AA / Yerel
title