Mahallesiz Muhtarın Derdine "Çözüm Süreci"
İzmir'de Bakanlar Kurulu Kararıyla "afete maruz bölge" ilan edilen ve 2 bin evin yıkıldığı mahallenin tek sakini muhtar Abdulaziz Turan çözüm süreciyle yeniden cazibe merkezi haline gelen memleketi Mardin'e dönüp belediye başkan adayı olmak istiyor Muhtar Turan: "Oralarda artık herhangi bir olay yok, gözyaşı ve kan akmıyor. Gelecek için benim de planlarım var. Kazanabilirsem Mardin'in Nusaybin ya da Ömerli ilçelerinde belediye başkanı olmak istiyorum"
EFSUN YILMAZ - İzmir'de Bakanlar Kurulu Kararıyla "afete maruz bölge" ilan edilen ve 2 bin evin yıkıldığı mahallenin tek sakini muhtar Abdulaziz Turan, çözüm süreciyle yeniden cazibe merkezi haline gelen memleketi Mardin'e dönüp belediye başkan adayı olmak istiyor.
Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar taşıyan, ünlü Amazon kadınlarının yaşadığı rivayet edilen Kadifekale Semti, kentten 168 metre yüksekte sahip olduğu Körfez manzarası eşliğinde 1980'li yıllardan itibaren iç göçle gelen binlerce insana ev sahipliği yaptı.
2010 yılından itibaren Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yeni bir çehreye bürünen bölgede yer alan 20 bin nüfuslu İmariye Mahallesi'nde ailelerle görüşülerek proje kapsamında evleri yıkıldı. Boş mahalleyi bürokratik işlemler nedeniyle yerel seçimlere kadar terk edemeyen muhtar Turan ise insansız yaşanamayacağını belirterek, memleketi Mardin'i Nusaybin ilçesine dönmeye karar verdi.
AA muhabirinin görüştüğü muhtar Abdulaziz Turan, yıllar önce bölgedeki karışıklık nedeniyle İzmir'in Konak ilçesine bağlı Kadifekale semtine ailesi ile göç ettiklerini, son yerel seçimlerde de mahallelinin ısrarıyla muhtar adayı olduğunu ve seçimi büyük farkla kazandığını söyledi.
Turan, Bakanlar Kurulu'nun Kadifekale için aldığı "afete maruz bölge" kararı kapsamında mahalledeki evlerin yıkıldığını, daha önce 20 bin kişinin yaşadığı İmariye Mahallesi'nin "insansız" alana dönüştüğünü belirtti.
Turan, şunları kaydetti:
"İnsanların yüzde 60'ı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere'de satın aldığı TOKİ evlerine taşındı. Çoğu ev değiştirme şekliyle yeni konut sahibi oldu. Mahallenin yüzde 30'u buradaki diğer kenar mahallelere yerleşti, yüzde 10'u da Konak Kaymakamlığı ve bizim çabalarımızla memleketine döndü. Bakanlar Kurulu 'heyelan bölgesi' diye evlere çok yüksek fiyat vermedi ama herkes gitti, en son bizim evimiz yıkıldı, ben de başka mahalleye yerleştim. Ama şu anda yine mahalle muhtarlığına devam ediyorum, resmi evraklar geliyor. Zaten kimse kalmadığı için yerel seçimlerden sonra mahalle muhtarlığı da kapanacak."
"Muhtar da memleketine dönecek"
Mahalledeki yıkımların ardından her gün bürosunda "dört gözle" insanları beklediğini ifade eden Turan, "Ben burada 20 metre ileride ailemle yaşıyordum. Şimdi orası bomboş. Bazı insanlar nasıl deniz olmadan yaşayamazsa ben de insan olmadan yaşamayam. Halka yardımcı olabilmek için bugüne kadar kimseden para almadım, insan kazandım o ayrı. Benim için insanın olduğu her yer cennettir, insanların olmadığı her yer de cehennem" diye konuştu.
Çözüm süreci sayesinde memleketine de barış havasının hakim olduğunu anlatan Abdulaziz Turan, "Oralarda artık herhangi bir olay yok, gözyaşı ve kan akmıyor. Gelecek için benim de planlarım var. Kazanabilirsem Mardin'in Nusaybin ya da Ömerli ilçelerinde belediye başkanı olmak istiyorum. Eşimle ve çocuğumla gideceğim. Memlekette artık barış havası var" dedi.
İmariye bölgesinde gezince kendini yalnız hissettiğini ifade eden Turan, şöyle konuştu:
"Büyükşehir Belediyesi burayı yıktı, ağaçlandırma yaptı, biraz daha çaba sarf ederse buraları yemyeşil olur. Heyelan bölgesi olduğu için herhangi bir inşaat da olmaz. Fidanlara iyi bakılırsa, hayvanların girişine izin verilmezse burası İzmir'in en güzel semti olur." - İzmir