Haberler

Madenden Çıkanın 2 Katı İthal Ediliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdinç Aksoy - Son yıllarda artan kömür talebi karşısında üretimin aynı seviyelerde kalması nedeniyle, Zonguldak'ta ithal edilen kömür oranı üretimin iki katına ulaştı.

Erdinç Aksoy - Son yıllarda artan kömür talebi karşısında üretimin aynı seviyelerde kalması nedeniyle, Zonguldak'ta ithal edilen kömür oranı üretimin iki katına ulaştı.

Yerin altında 1 milyar 300 milyon ton taş kömürü rezervi olan Zonguldak'ta, son 2 yılda özel sektörle birlikte 4 milyon ton civarında taş kömürü üretilirken, 8 milyon 105 bin 269 ton kömür ithal edildi.

5 milyon ton kuruluş kapasitesine sahip Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) en büyük kömür üreticisi olduğu kentte, devletin ürettiği kömürün son 9 senede yılda 2 milyon tonun altında seyretmesi dolayısıyla sanayiciler ihtiyaçları karşılamak için ithalatı arttırdı.

İki termik santralın yanı sıra Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın bulunduğu Zonguldak'ta, özel sektörle birlikte üretilen yıllık 2-2,5 milyon ton taş kömürüne karşın ithal edilen kömürün fazlalığı dikkati çekti.

TTK, 2011'de 11 bin 105 işçiyle 1 milyon 592 bin 515 ton kömür üretti. 447 milyon 922 bin dolar tutarında 3 milyon 547 bin 848 ton kömür ithal edildi.

Kurum, 2012'de de 10 bin 140 işçiyle 1 milyon 457 bin 97 ton kömür üretebilirken, ithal edilen kömür 516 milyon 192 bin 884 dolar tutarında 4 milyon 557 bin 421 ton oldu.

Kentten binlerce kilometre uzaklıktaki Birleşik Devletler, Güney Afrika, Kolombiya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'dan ithal edilen 8 milyon 105 bin 269 ton kömüre toplam 964 milyon 114 bin 884 dolar para ödendi.

Zonguldak'ta geçen yıl en çok kömür ithalatı yapılan ülke, 3 milyon 493 bin 582 tonla 10 bin 500 kilometre uzaklıktaki Kolombiya oldu.

İthalatın önemli kısmını tutan kömürlerin, yakacak ve sanayide kullanıldığı bildirildi.

-Acı tablo-

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havzada taş kömürü olduğu için demir çelik tesisleri ve santrallerin bölgeye kurulduğunu söyledi.

Türkiye'nin ilk sanayi bölgesi olarak Zonguldak'ın planlandığını hatırlatan Alabaş, şunları kaydetti:

"Yıllar içinde taş kömürüne gerekli önem verilmediğinden üretim hızla düştü. Üretim azalırken de ithalat hızla arttı. Kömür rezervleri olduğu için sanayi tesisleri kurulmuş bir kentin, kömür ithal etmesi çok acı bir tablodur. Türkiye'nin 60 milyar dolarlık ithalatının yaklaşık 5 milyar doları taş kömürüdür. Bunun önemli kısmının da Zonguldak'tan gerçekleşmesi düşündürücüdür."

-İşçi azaldı, üretim düştü-

Alabaş, TTK'nın 14 bin norm kadrosu olmasına rağmen 10 bin işçiyle çalışmalarını sürdürdüğüne işaret ederek, şunları söyledi:

"Kurum yılda 60 milyon lira civarında yatırım yapıyor. Ancak yaptığı hazırlıkları üretime dönüştürecek yeterli işçi yok. Son 10 yılda 12 bin madenci emekli olurken 5 bin işçi alındı. Kömürü kazacak yeterli madenci yok. Öncelikle acil 2 bin 500 işçinin alınması için girişimler sürüyor. Daha sonra da TTK'nın norm kadro sayısına ulaşmasını bekliyoruz."

Türkiye'nin uluslararası bazı protokoller gereği taş kömürüne teşvik veremediğini ifade eden Alabaş, bu durumun da özel sektör işletmecilerinin yatırım yapmasını engellediğini kaydetti.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ZONGULDAK

Kaynak: AA / Yerel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonlar bugün yapılacak toplantıya kilitlendi! Masada 2 önemli başlık var

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

title