Madencilik Sektöründe Yatırım Talebi Artıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Yıldırım, madencilik sektöründe yatırım talepleri aldıklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, madencilik sektöründe çok yoğun yatırım talepleri aldıklarını söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen, Maden Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin tartışıldığı toplantıda konuşan Yıldırım, bugüne kadar madencilikle hiç ilgisi olmayan yerli sermayeli firmaların sektörde yatırım arayışına girdiğini belirtti.
Yıldırım, devlet tasarrufunda olan alanlardaki özel sektör yatırım izninin Başbakanlık Genelgesi'ne bağlanmasıyla ruhsat izinlerinin hız kazandığını ifade etti.
Madencilik sektöründe belli dönemlerde hareketlenme olduğunu hatırlatan Yıldırım, sektörde bir dönüşümün yaşandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Madencilik sektöründe çok yoğun yatırım talepleri alıyoruz. Bugüne kadar madencilikle hiç ilgilenmeyen yerli firmalar bu alanda yatırım arayışına girdi. Bunu da gelen taleplerden, rakamlardan, ihracat artışından ve yatırımcı sayısından anlıyoruz. Oluşan talebin iki nedeni olabilir. Diğer sektörlerde faaliyet gösteren yatırımcıların sektöre girmesi, ikincisi de cari açık meselesi. Cari açığın iyi bir şey olmadığı görülünce bunu kapatmak için en iyi sektörün madencilik olduğu anlaşıldı. Madencilik kendi malımız. Ancak bunu ham satarsak olmaz. İthal ettiğimiz ürünleri burada üretecek yapı oluşturmalıyız."
Ege Bölgesi Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün de madencilik sektöründe yatırımların uzun vade gerektirdiğini dile getirerek
"Mevcut mevzuatla her an boynumuzda ilmekle dolaşıyoruz. Şu anda ruhsat izinleri 10-15 yıl aralığı için veriliyor. Yatırımcıların isteği 30-40 yıl süreli izinler" dedi.
-"Bilgimiz ve teknolojimiz var, elektrik enerjimiz yok"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da madencilik sektöründe yapılacak çok işin bulunduğunu, 4 milyar dolar olan ihracatın sektöre yakışmadığını söyledi. Yorgancılar, madencilik sektörünün 30 milyar dolarlık ihracat kapasitesinin bulunduğunu ifade ederek, enerji maliyetlerine dikkati çekti.
Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat yapacak elektrik enerjisinin bulunmadığını anlatan Ender Yorgancılar, "500 milyar dolarlık ihracat için bilgimiz ve teknolojimiz var ancak elektrik enerjimiz yok. Böyle bir üretim kapasitesiyle karşı karşıya kalırsak her gün 2-3 saat elektrik kesintisiyle karşılaşmak zorunda kalırız. Dolayısıyla nükleer enerji çok önemli bunun bir an evvel devreye alınması gerekiyor. Bu süreçte jeotermal, yenilenebilir enerji kaynaklar da devreye alınmalı" diye konuştu.
EBSO Meclis Üyesi Ahmet Telek de cari açığın kapatılması için yerli üretimin özendirilmesini, madencilik sektörünün ayrıcalıklı bir sektör haline getirilmesini istediklerini belirtti. Enerji üzerindeki ÖTV'nin kaldırılmasıyla 4 milyar dolar ihracatın 30 milyar doları bulacağını vurgulayan Telek, sektörün önünün açılması için kurumlar arası koordinasyonun sağlanması gerektiğini bildirdi. - İZMİR