Haberler

Maden Mühendisi Mustafa Tütüncü Açıklaması

Maden Mühendisi Mustafa Tütüncü Açıklaması
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 1.Ulusal Yahyalı Sempozyumu'nda konuşan Maden Mühendisi Mustafa Tütüncü, maden sektöründe gelişimin, demiryolu taşımacılığına ağırlık vererek sağlanabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 1. Ulusal Yahyalı Sempozyumu'nda konuşan Maden Mühendisi Mustafa Tütüncü, maden sektöründe gelişimin, demiryolu taşımacılığına ağırlık vererek sağlanabileceğini söyledi. Tütüncü, Türkiye'nin krom endüstrisinde açmazda olduğunu kaydetti.

Sempozyum kapsamında madencilikle ilgili tebliğ sunan Tütüncü, Türkiye'de madencilik sektörünün gelişmemiş olmasının en önemli nedenlerinden birinin, karayolu ile pahalı taşımacılık yapılması olduğunu söyledi. Dünya ülkelerinde olduğu gibi, demiryolu ile taşımacılığa ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Tütüncü, "Mesela 50 milyon ton cevher taşındığını farz edelim. Demiryolu ile karayolu arasında nakliyede 10 lira fark etse 500 milyon lirayı karayolundan nakliyeyle taşıdığımız için fazladan ödemiş oluyoruz. Bu yüzden karayolundan ziyade demiryolunu tercih etmeliyiz. Düşünün ki, 200-300 milyon ton cevher taşınacak, o zaman zarar daha büyük rakamlara ulaşır." dedi.

Tütüncü, Türkiye'de krom endüstrisinde yaşanan çarpıklığa da vurgu yaptı. Yahyalı'da da büyük krom tesisleri olduğuna değinen Tütüncü, Türkiye'nin ham kromu yurt dışına cüzi meblağlara sattığını, ancak fahiş fiyatlara geri aldığını ifade etti. Tütüncü, "Kromu hammadde olarak yurt dışına 100 dolara satıyoruz. Ama işlenmiş halini 5 bin Dolar'a geri alıyoruz. Bu işten Avrupa, Amerika ve Çin gibi ülkeler karlı çıkıyor. Bizde bu kadar krom rezervi varken değerlendiremiyoruz." diye konuştu.

Krom cevherlerinde enerji maliyetlerinin düşülmesi gerektiğini söyleyen Tütüncü, "Devlet enerji maliyetini en az yüzde 50 düşürmeli. Krom cevherini hem ara ürün, nihai ürün yapacağız hem de bütün dünyaya satacağız. Önümüzdeki dönem alaşım çağı olacak. 3 bin-5 bin km hıza ulaşacak uçaklar krom alaşımlarından yapılacak. Eğitimde, sağlıkta olduğu gibi madenciliğe de yatırım yapılmalı ve çağa ayak uydurmalıyız. İnşallah bu şekilde yeni ufuklara doğru açılan bir Yahyalı, bir Türkiye oluruz." ifadelerini kullandı.

(DDB -SK)

25.09.2012 17: 17: 09

TSI

NNNN - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close