Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Liseliler Osmanlıca Gazete Çıkarmaya Hazırlanıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ın Erbaa ilçesindeki Fatih Anadolu Lisesi öğrencileri, Osmanlı Türkçesi dersinde öğrendikleriyle "okul gazetesi" çıkarmak için çalışma yürütüyor.

Tokat'ın Erbaa ilçesindeki Fatih Anadolu Lisesinde seçmeli olarak Osmanlı Türkçesi dersi alan öğrenciler, Osmanlıca "okul gazetesi" çıkarmaya hazırlanıyor.

''OSMANLICA EN AZ 3-4 DERSE KAYNAKLIK EDİYOR''

Okul müdürü ve edebiyat öğretmeni Durmuş Sezgin, öğrencilere Osmanlı Türkçesi öğrettiğini söyledi. Osmanlı Türkçesi dersini 24 öğrencinin seçtiğini belirten Sezgin, "Bu ders geçen yıl Eylül ayından itibaren bugüne kadar okutulmakta. Öğrencilerimiz sözel ağırlıklı olduğu için daha çok tarih, edebiyat ve benzeri bölümleri tercih edecek. Üniversite de Osmanlı Türkçesi dersi en az 3-4 derse kaynaklık ediyor. Biz bunu öğrencilerimize söylediğimiz zaman çok hevesli şekilde bu dersi seçtiler. Şu anda memnunlar" diye konuştu.

HAFATADA 2 SAAT DERS VERİLİYOR

Haftada 2 saat ders verdiğini aktaran Sezgin, Osmanlı Türkçesini öğrenen çocukların Osmanlı dönemine ait metinleri okuyabildiğini, mezar taşlarında ve kitabelerde yazılanları anladığını dile getirdi.

Sezgin, "Üniversiteye kayıt olduklarında bu dersin çok çok faydasını görecekler" dedi.

10 KİŞİLİK EKİPLE OSMANLICA GAZETECE ÇIKARACAKLAR

Öğrencilere proje ve performans ödevleri verdiklerini anlatan Sezgin, "Osmanlı Türkçesi Gazetesi Projesi" kapsamında 10 kişilik proje ekibi oluşturduklarını, aylık "okul gazetesi" çıkarmayı planladıklarını söyledi.

PROJE ÖDEVİ: OSMANLICA GAZETE

Öğrencilerin gazete için fotoğraf çekip haber metni hazırladığını belirten Sezgin, şunları kaydetti:

"Bilgiyi uygulamaya dökmedikten sonra bizler tam anlamıyla benimseyemiyoruz. Öğrendiğimiz şeyi uygulamaya döktüğümüz zaman o tamamen zihnimize yerleşiyor, daha kullanılır hale geliyor. O anlamda okulumuzda proje ödevi var, performans ödevleri var. Biz de arkadaşlarımızla kararlaştırdık. Bir gazete çıkarma girişiminde bulunduk. Onunla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor."

Sezgin, gazeteyi 1 ay içerisinde çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

11. sınıf öğrencisi Recep Deniz de Osmanlı Türkçesini çok sevdiğini, bu dersin üniversite yıllarında çok faydasını göreceğine inandığını belirterek, "Bayağı bir mesafe katettik, bir senedir emek harcıyoruz" dedi.

Deniz, "Ben haber topluyorum. Arkadaşlarım haberin metnini hazırlıyor" ifadelerini kullandı.

''HERKES FARKLI KONULARDA ÇALIŞIYOR''

Öğrencilerden Ayşegül Korkmaz ise "Çok sevdiğim bir ders çünkü öğrendikçe insanın daha da okuyası geliyor. 10 kişilik proje ekimiz var. Gazetemiz sıkıcı olmasın diye herkes farklı konularda haber topluyor" şeklinde konuştu.

Korkmaz, okulun etkinliklerinin yanı sıra bilim ve sağlık haberlerinin yer alacağı gazetede fıkra bile olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel
title