Lise Son Sınıf Öğrencilerine İzin Verilmesi
Salih Baran - Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Recep Özer, lise son sınıf öğrencilerinin, velilerinin okula yazılı başvurması halinde 45 günü aşmamak kaydıyla izinli sayılabilmesini içeren genelgeyle ilgili, "Öğrencinin rapor"...
Salih Baran - Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Recep Özer, lise son sınıf öğrencilerinin, velilerinin okula yazılı başvurması halinde 45 günü aşmamak kaydıyla izinli sayılabilmesini içeren genelgeyle ilgili, "Öğrencinin rapor alma durumuyla yüz yüze bırakılmaması açısından idari anlamda doğru bir karar" dedi.
Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite adaylarının büyük bölümünün sınava hazırlanmak adına, rapor alarak yıl sonunda okula devam etmediğini söyledi.
Disiplinden kopmamaları için öğrencilerin okula devam ederken sınava hazırlanmalarının yararlı olacağını ifade eden Özer, "Öğrencinin rapor alma durumuyla yüz yüze bırakılmaması açısından idari anlamda doğru bir karar. Ancak öğrencinin psikolojik ve pedagojik olarak sınava hazırlanması, derse adapte olması yönünden çok faydalı olduğunu düşünmüyorum. Çocuklar okul ortamından uzaklaştıkları için motivasyondan kopabiliyor, disiplinden uzaklaştıkları için vakitlerini boşa geçirebiliyor" diye konuştu.
-"Kaygısını kontrol eden öğrenciler için büyük bir fırsat"-
Psikolojik Danışmanlar Derneği Genel Sekreteri Fuat Aydoğdu da kararın bireysel farklılıklara göre değişken bir etkisi olacağını anlatarak, şöyle devam etti:
"Kaygı düzeyi yüksek öğrencinin ebeveyninde, 'okuldan izinlisin o halde daha sıkı çalışıp daha iyi puanlar almalısın' yönünde bir beklenti söz konusu olabilir. Bu tarz beklenti öğrencide olumsuz düşünceler ile 'sınavdan yüksek puan almalıyım, okula da gitmiyorum yeterince zamanım var o halde puanım mutlaka yüksek olmalı, başaramazsam hiçbir gerekçe sunamayacağım' gibi ifadeleri besleyebilir. Bu ifadeler kaygı düzeyinin artmasına sebep olacak ve öğrenciyi olumsuz yönde etkileyecektir.
Ancak kaygı düzeyi orta seviyelerde olan bir öğrenci için bu durum olumlu bir seyir gösterebilir. Öğrenci bu durumu bir fırsat olarak görecek verimli ders çalışma teknikleri ile zamanını etkin kullanarak sınav hazırlıklarını tamamlama yoluna gidecektir"
-"Ebeveynlere büyük görev düşüyor"-
Ailelerin sınava girecekleri çocuklarına sonuç ne olursa olsun değerinin değişmeyeceği mesajını vermesi gerektiğini bildiren Aydoğdu, şunları söyledi:
"Ebeveynlerin çocuklarını her türlü olumsuz duruma rağmen hep seveceklerini ve kabul edeceklerini gösteren bir tutum sergilemeleri sınava hazırlanan çocuklarının kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Sınav olgusu, ev içinde çocukla olan iletişimde tek gündem maddesi olmamalı, çocuğun gün içinde yaşadıkları hakkında konuşmak sınav stresini azaltmayı sağlayacaktır."
-"Sınavın tarihinin ileri alınması daha doğru"-
Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu ise "Öğrenciler aslında okula gitmekten değil sınavdan dertli. Lise eğitimi önemli. Bu nedenle izin yerine sınav tarihinin ileriye alınması daha doğru olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe - EDİRNE