Haberler
Ateşkes sonrası Hizbullah'tan ilk açıklama: Ellerimiz tetikte kalacak

Tarihi antlaşma sonrası Hizbullah'tan ilk açıklama

İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Bomba iddia: En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

Lisansüstü Çalışmalarda Araştırma Yöntemleri Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, araştırma görevlilerinin enerjilerini kendileri, GAÜN ve Türkiye için en verimli şekilde kullanmaları çağrısında bulundu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, araştırma görevlilerinin enerjilerini kendileri, GAÜN ve Türkiye için en verimli şekilde kullanmaları çağrısında bulundu. Coşkun, "Ar-Ge yaparken asla etik kurallarını göz ardı etmeyin" dedi.

Gaziantep Üniversitesi Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi'nin (Target) Mühendislik Fakültesi ile Fen Bilimleri Enstitüsünün katkılarıyla düzenlediği Lisansüstü çalışmalarda Araştırma Yöntemleri Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Araştırma görevlilerinin değişimin öncülüğünü yapmak zorunda olduklarını, artık atıllaşan anlayışların terk edilmesi gerektiğini vurguladı. GAÜN üst yönetimi olarak bu engellerin kaldırılması konusunda her şeyi yapmaya kararlı olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Bu konuda ümidinizi asla yitirmeyeceksiniz. Ümitsizlik bizim işimiz değil. Sıkıntılarımız yok mu? Var. Ama, biz iyimser olmak zorundayız, başka yolu yok. Biz üniversite olarak Türkiye'deki üniversiteler arasında hep en üst sıralardayız. Bunun için hepinize teşekkür ediyorum. Üniversite ürettiği bilgiyle topluma yön veren, referans olan bir yer. Biz çizgi ötesi, çizgi dışı olmak zorundayız. Bir insan değişir, bir dünya değişir. Dünyada bakıyorsunuz bazı Ar-Ge'leri bir kişi değiştiriyor. Biz değişim istiyoruz. Eksikleriniz mi var? Biz bunları verelim. Bunların gereği için altyapıyı verelim. Ama, araştırmanızı yaparken etikten uzak kalmayın. Ar- Ge etiksiz asla olmaz. Üniversite, aklın ve etiğin en üst düzeyde kurumsallaştığı yerdir diye sürekli söylüyoruz. Bir yandan aklı gereceksiniz, oradan yeni bir ışıma sağlayacaksınız ve bu yaptığınız işte etik sınırlar içinde kalacaksınız. Atomu icat edersiniz. Onunla bomba da yaparsınız, nükleer enerjide de kullanırsınız. Tüm bunları dikkate alan bir araştırma yapmalısınız. Biz geceleri ışıkları yanan bir üniversiteyiz. Bu enerjinizi en verimli kullanacağınız dönem. Kendiniz için, üniversite için, ülke için bunu en verimli şekilde kullanın."

AR-GE'YE AYRILAN KAYNAK ARTIYOR

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, Ar-Ge çalışmalarına TÜBİTAK tarafından yapılan destekleri anlattığı sunumunda, araştırma programlarına kimlerin katılabileceği ve katılım şartları konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Bu konuda TÜBİTAK'ın verdiği desteğin her geçen yıl arttığını kaydeden Prof. Dr. Göğüş, "TÜBİTAK, 2002'de Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) binde 53'i kadar araştırma desteği verirken, bu rakamı 2012'de binde 92'ye çıkardı. Bu önemli bir artış. Ama, daha da artması gerekir. Ulusal Yenilik Sistemi'nde 2023 yılı hedefi toplam GSMH'nın yüzde 3'ünün Ar-Ge harcaması olarak verilmesi. Bu sistemdeki 2023 özel sektör Ar-Ge harcaması yüzde 2, toplam araştırmacı sayısı 300 bin, özel sektör araştırmacı sayısı da 180 bin olarak belirlendi" dedi.

Sunumunda, 'Dünyada Bilimin Yönü, Araştırma Konularının Belirlenmesi ve Bilim İnsanı olma' konusunda açıklamalarda bulun GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Türkiye nüfusunun yüzde 28'inin ilkokul, yüzde 5'inin ortaokul, yüzde 22'sinin lise ve dengi okul, yüzde 11'inin yüksekokul ve fakülte mezunu olduğunu belirtti. Nüfusumuzun yüzde 1'inin yüksek lisans yaptığını, doktoralı oranının binde 16 olduğuna işaret eden Prof. Dr. Bayram, okuma yazma bilmeyenlerin toplam nüfusa oranının yüzde 5, okul bitirmeyip okuma yazma bilmeyenlerin oranının ise yüzde 7 olduğunu dile getirdi.

Hayata en altta başlayan kişilerin bile eğitimle hayatta çok hızlı bir şekilde yükselebileceğini vurgulayan Bayram, "Akademisyenler önce dış baskıdan, ardından iç baskıdan uzak olmalıdır. Bilimde ahlak yoktur. Ama, bilim insanında ahlak zorunludur. Bilim insanı, saygın, hür beyinli, sorgulayan, ilkeli, araştıran, tarafsız, bilgi üreten, objektif, analitik, entellektüel, sentez yapan bildiğini öğreten, örnek ve diğer iyiye dönük olan her şeyi yapan insandır. Bilim adamı olacak arkadaşlarımıza son tavsiyemiz ise okuyun, bir daha okuyun. Araştırın, üretin ve öğretin. Mutluluğun sırrı budur" diye konuştu.

BİLGİ MÜHENDİSLİĞİ GELECEĞİN MESLEĞİ

Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Vural Özdemir, 'Tıp 2023: Öngörüsel, Koruyucu, Kişiye Özel ve Katılımcı' konulu sunumuna 'Veri ve Teknolojiden İnovasyona. Ama Nasıl?' sorusuyla başlayarak, "21. Yüzyılda bilim hızla değişiyor. 20. Yüzyılın sorusu 'Ne keşfediyoruz?' iken, 21. Yüzyılda 'Nasıl bilim yapıyoruz?' sorusuna yanıt arıyoruz. Doğru cevabı bulabilmek için, doğru soruları sormaya ihtiyacımız var. Artık AR-GE yapılırken Dörtlü Sarmal İnovasyon Modeli'ne geçilmesi gerekiyor. Çünkü, bu model ile toplum-üniversite-kamu ve sanayinin faydasına dikkat edilmesini içeriyor. Bilgiyi hemen kabul etme yerine, bilgi üretim neden ve metotlarını birlikte sorgulamak gerekiyor. 21. Yüzyılın Bilgi Toplumunda, veri toplamanın değil, bu verileri değerlendirmenin ve anlamlandırmanın daha önemli olduğunu unutmamamız gerekiyor. Buna dayanarak, gelecekte en önemli mesleklerinden birisi de bilgi mühendisliği olacaktır." diye konuştu.

ETİKSİZ ARAŞTIRMA OLMAZ

'Bilimsel Araştırmalarda Etik' konulu bir sunum yapan GAÜN Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Metin Bedir ise, bilimsel etiğin bir çalışma faaliyetinde bulunan insanların ahlak ilkelerini, davranış biçimlerini, görevlerini ve zorunluluklarını belirleyen kurallar zinciri olduğunu belirtti. Bilim etiğinde, genel ahlak kurallarına uygunluğun, örnek olma rolünün olmasının gerekli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Bedir, bilimsel araştırmanın değer ve güvenilirliğini zedeleyen girişimlerin bilimsel yanıltma olduğunu kaydederek şunları söyledi, "Bilimsel ihmal ya da disiplinsiz araştırmanın yanı sıra bilimsel saptırma yani kasıtlı sahtekarlık olarak gerçekleşen bu girişim kesinlikle tasvip edilemediği gibi cezai müeyyideler de uygulanmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, intihal olarak adlandırılan, aşırmalar, çarpıtmalar ve dilimlemeler olarak bilinen etik ihlal türleri söz konusudur. Yüksek lisans ve doktora aşamasında ise, kaynak gösterilmeden alıntı yapılması, internetten elde edilen bilgilerin doğrudan verilmesi gibi ihlaller sıkça yapılmaktadır. Unutmamamız gereken bir şey vardır ki o da, etik temellere dayanmayan bir bilimsel çalışma bilimin kurallarına tam olarak uysa dahi, elde edilen sonuçların geçersiz olacağıdır."

İYİ BİR MAKALENİN OLMAZLARI VARDIR

Fizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alptekin Durmuşoğlu, iyi bir makale yazmanın alan hakimiyeti, yeni fikirler, düşük kabul oranları arasına girebilmek, iyi makalelerle rekabet edebilmek gibi olumsuz şartlarla mücadele edilerek yazıldığını belirttiği sunumunda, İngilizce'nin ana dil olmamasının da bir dezavantaj olduğunu anlattı. İyi bir makalenin doğru konu seçimi, iyi tanımlanmış bir problem, iyi tanımlanmış çözüm, net katkı, tekrarlanabilir sonuç ve prosedür, doğru göndermeler ve anlaşılmayı kolaylaştıran illütrasyonlar ile mümkün olabileceğine işaret eden Durmuşoğlu, "Yazan kadar, okuyanların da makaleyi bilmeleri için, okuyucunun sorularına cevap verir özellikte olması gerektiği unutulmamalı. İnsanlar kendi hatalarına kördür. O nedenle kendi makalesini okumak sıkıcı gelebilmektedir. Makale, en az üç defa revizyon, toplamda ise 5'den fazla revizyondan geçirilmelidir. Makalenin giriş ve özet bölümü dikkatli bir şekilde hazırlanmalı. Şekil ve grafiklerle okuyucuyu rahatlatın" önerilerinde bulundu.

TARGET VE TTO ÇOK ANLAMLI HİZMETLER VERİYOR

Katılımcılara Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark) ile ilgili bilgi veren Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Deniz Vuruşkan, görevleri arasında ileri teknoloji ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet gösteren firmalara uygun çalışma ortamı hazırlamak, bu firmalara sinerji yaratmak, ileri teknolojiyi üretebilecek, yeni girişimlerin kurulmasını sağlamak, akademisyenlerin yaptıkları teknolojik çalışmaların ticarileştirilmesini sağlamak olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Vuruşkan, "Yeni dönemde eğitim, yönlendirme, kuluçka ve hızlandırma programlarıyla, hobi odası ve tekno kafe ile Ar - Ge yapacak arkadaşlarımıza her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.

GAÜN DEV KADROSUYLA AR-GE YAPIYOR

Gaziantep Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren TargeT Teknoloji Transfer Ofisiyle ilgili katılımcıları bilgilendiren TargeT Genel Müdürü Ekrem Tekin ise, Parlayan Yıldız GAÜN'ün dev bir üniversite olduğunu vurguladı. GAÜN'ün 'Biz Birlikte Güçlüyüz' ilkesini parola edindiğini dile getiren Tekin, "Farkındalık tanıtım eğitim bilgilendirme, destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetler, üniversite - sanayi işbirliği projeleri, patent, girişimcilik ve şirketleşme konularında faaliyetlerimiz var. ARGETİ (Araştırma Geliştirme ve Ticarileştirme) proje pazarı yarışmasına öncülük etmekteyiz ve 21 bin TL'lik toplam ödül verilecek, bu konuda araştırmacı arkadaşlarımıza destek vermekteyiz, ayrıca araştırmacılara destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetlerin yanı sıra, danışmanlık, sahada uzman mentörlerle çalışma imkanı da sağlıyoruz" diye konuştu.

Çalıştaya katılan Researchsofsoftware.com Satış Müdürü Kadir Diren ise, katılımcılara lisansüstü çalışmalarda 'EndtNote' Programı'nın kullanımıyla ilgili sunum yaptı. Diren'e GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından sedef kakma bir sandık hediye edildi. Çalıştayın kapanış bölümünde konuşan Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep Üniversitesi'nin TargeT ve TTO ile Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdığını ve bu yolda gelen taleplere en iyi şekilde cevap verdiğini vurguladı. Prof. Dr. Dereli, "Bu konuda sizlere büyük görev düşüyor. Bizler TTO ve TargeT ile size yol gösterici olmaya devam edeceğiz" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title