Haberler

Leyla Gencer Kültür ve Sanat Evi Açılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Safranbolu'ya yaklaşık 20 milyon TL değerinde restorasyon yardımında bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Safranbolu'ya yaklaşık 20 milyon TL değerinde restorasyon yardımında bulunuyor. Tamamı hibe olan proje kapsamında 39 tanesi Yörük köyünde olmak üzere toplam 54 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu gerçekleştirilecek.

İlk yıl restorasyon proje çalışması ve Kurul Onayının alınmasının akabinde ikinci yıl restorasyon uygulama çalışmasına geçilecek. Taşınmaz kültür varlıkları projesi tamamlandığında, Yörük köyü Türkiye'nin nadide tarihi köylerinden biri haline gelecek. Proje kapsamında ayrıca Yörük köyünde Leyla Gencer Kültür ve Sanat Evi açılacak

Safranbolu'ya 11 kilometre uzaklıktaki Yörük köyü, en eskisi 450 yıllık olduğu bildirilen tarihi konakları ile dikkat çekerken, Arnavut taşlı sokakları, çamaşırhanesi, camisi ve çeşmeleriyle Osmanlı döneminin tüm özelliklerini yansıtıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 1997'de tarihi yapılarının zenginliği nedeniyle koruma altına alınan köyün, geleneksel halk kültürü ve yaşam tarzı da mimarisiyle özdeşleşiyor. Estetik unsurlardan vazgeçilmeden inşa edilen konaklar, toplumsal yaşama ait mimari özelliklerinin yanı sıra birbirlerinin manzarasını engellememesi nedeniyle de ayrı bir öneme sahip. Bütün olarak korunan tarihi mimarisiyle, dünyadaki önemli kırsal alanlardan biri olarak gösterilen Yörük köyünün varlığını sürdürebilmesi için hazırlanan İmar Koruma Planı'nın, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanmasının ardından, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ndeki koruma alanları arasına girmesi hedefleniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin beraberinde Vali İzzettin Küçük, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ve Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ile birlikte Yörük köyüne giderek restorasyonu yapılacak evler ve proje hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

130 TANE YAPININ 115 TANESİ GÖNÜLLÜ OLARAK TESCİLLENDİ

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyesi ve Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aysun Özköse, Yörük köyünün kendini tescil ettirmiş korunmaya alınmış belli başlı köylerden birisi olduğunu ifade etti. Özköse, "Burada 130 tane yapının 115 tanesi gönüllü olarak tescillenerek koruma altına alınmıştır. Bugüne kadar kurulan vakıf ve sivil toplum örgütlenmeleriyle kendi imkanları ve yerel yönetimlerin de ufak destekleriyle her sene bir binayı restore ettirmeye çalışmışlardır. Bu restorasyon çalışmaları bugüne kadar birkaç taneyi geçememiştir. Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bir projesiyle 40 evin restorasyon projeleri çizilmeye başlamıştır. Bu köy hep ilkleri yaşıyor. Ulusal ve uluslar arası düzeydi hep yüzümüzü ağartan bir köy. Biz bundan iki yıl önce köyün Dünya Miras Listesine alınması içinde başvuruda bulunmuştuk. Burası, Türkiye ve dünyada hepsi bir arada korunmuş ender köylerden birisi. Safranbolu için de önem arz etmektedir. Safranbolu'nun Türkleştirilmesi buradaki üç köyle olmuştur. Yörük Obası, Hacılar Obası ve Davut Obası. Bu bakımdan önemlidir. Tabi burada restorasyon çalışmaları yapılmasının yanında kültürel faaliyetlerin, çalıştayların yapılabileceği bir mekana da ihtiyaç var. Leyla Gencer hem bizim köyümüz için, hem de uluslararası düzeyde bir simge. Bu önünde durduğumuz evi Leyla Gencer Kültür ve Sanat Evi olacak. Onların bir vakıfları var ve her sene uluslar arası düzeyde konserler veriyorlar. 200 yıllık, içinde hamamı da olan ender tarihi evlerden birisi. Burasının restorasyonu ve iç dizaynı tabi biraz fazla ödenek gerektiriyor" dedi.

Vali İzzettin Küçük ise, gerçekleştirilecek olan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü en büyük iki projeden birisi olduğunu belirterek projeye büyük önem verdiklerini söyledi. Proje kapsamında Leyla Gencer Kültür ve Sanat Evi olarak yapmayı planladıkları tarihi evle ilgili de bilgi veren Vali Küçük, "Biz Valilik olarak bu tarihi yapının çatısını restorasyon edeceğiz. Gelecek sene için restorasyon çalışmasına başlanabilir. Bundan sonraki aşamada Kültür Bakanlığına müracaat edeceğiz. İç tefrişatı ile birlikte yaklaşık 500 bin TL bir ödeneğe ihtiyacımız olacaktır. Sayın Başkanım bu konuda desteklerini bekliyoruz" diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de, gerçekten büyük bir proje olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sizler işi belli bir aşamaya getirmişsiniz. Bakanlığımızda projeye büyük destek veriyor. Tabi sizin yetişemediğiniz ve bizim yardımcı olabileceğimiz konularda biz de gereken desteği veririz."

İncelemelerin ardından köy kahvesinde vatandaşlarla sohbet eden Milletvekili Şahin ve Vali Küçük'e Yörük Köyü Vakfı tarafından köye verdikleri katkı ve desteklerden dolayı birer plaket takdim edildi. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close