Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

'Kuvayi Milliye Stratejisi' Konferansı Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğuna üye öğrenciler tarafından İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda düzenlenen "Kuvayi Milliye Stratejisi" konulu konferansa Prof.Dr.Ali Aslan ve öğretim görevlisi Ramazan Erhan...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğuna üye öğrenciler tarafından İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda düzenlenen "Kuvayi Milliye Stratejisi" konulu konferansa Prof. Dr. Ali Aslan ve öğretim görevlisi Ramazan Erhan Güllü konuşmacı olarak katıldılar.

Türk Dünyası Araştırma Topluluğu Başkanı Elektirik-Elektronik bölümü öğrencisi Mustafa Yasin Erdem'in açılış konuşmasından sonra, öğretim görevlisi Ramazan Erhan Güllü tarafından Osmanlı Devletinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi. Birinci Dünya Savaşı ile Kuva-i Milliye stratejisinin aynı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Aslan, "Bu strateji sadece Osmanlı Devleti'nin geniş bir coğrafyada olması nedeniyle onun savunma mekanizmasında oluşan bir anlayışı ifade ediyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün yapmış olduğu milli mücadele ise Anadolu coğrafyası yani elde kalan toprakların korunması için yapılan bir mücadeleyi ifade ediyor. Mantık, düşmana karşı savunmak, taktiksel, strateji olarak da uygulanan her türlü anlayış aynı ama sadece ölçekleri bakımından birisinin Osmanlı Devletinin toprakları, diğerinin ise Anadolu ölçekli olması olarak ayırabiliriz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ali Aslan, "Enver Paşanın Başkumandan vekaletinde yapmış olduğu, İsmet İnönü, Kazım Karabekir gibi komutanların da bulunduğu merkezde hazırlanan stateji, savaşmadan savaşma süreci uygulanmıştır. Çünkü Osmanlı Devletinin zayıflığını çok iyi bilen Başkumandan vekaleti bunu yayarak, halkla bütünleşerek bir savaş taktiği uygulamıştır. Zaruri olmadan sıcak çatışmaya girmeme ana prensip edinilmiştir. Bu zayıf olan bir ülkenin yapacağı en başarılı stratejidir. Bunan kadar verilmesinin ana nedeni savaş öncesinde İngiltere, Rusya ve Fransa'ya teklif yapılmasına rağmen aynı cephede yer almayı kabul etmemeleriydi. İlk dönemde, 14 Temmuz'a kadar Almanya'da bizimle ittifak yapmaya sıcak bakmamıştı. Bizde kendi başımızın çaresine baktık ve özel bir strateji oluşturarak, Almanlarla işbirliği yaptığımız dönemlerde de bunu uyguladık" diyerek, Almanlardan gelen yardım ve asker miktarının çok az olduğunu söyledi.

"Mustafa Kemal Atatürk, Birinci Dünya Savaşında uygulanan stratejiyi çok iyi bilen bir klavuz kaptandı" diyen Prof. Dr. Dr. Ali Aslan, "Hem Çanakkale'de, hem güney cephesinde hatta Siirt'in kurtarılmasında bu stratejiyi en iyi uygulayanlardan biriydi. Hem nizami hem de gayri nizami harpçiydi. Bunu çok iyi bildiğinden dolayı Anadolu'da örgütlenmeye başlayan bir Kuva-i Milliyeyi, dağınık olarak, Osmanlıdaki refleks olarak, bölgesel olarak başlayan Kuva-i Milliye hareketi İstanbul'da büyük çaplı organize edilirken, aynı taktiği uyguladı, tam hazırlık tamamlana kadar sessiz kalmayı tercih etti, Havza'ya kadar geçen süreçte her türlü hazırlık yapıldı ve bölgesel her türlü birliği bir strateji çerçevesinde birleştirdi. Yapılan şuydu; sahil bölgelerinde kesinlikle düşmanla sıcak çatışmaya girilmeyecek, ancak düşmanın dağlık bölgede, batıdan başlamak üzere Ege'den Antep'e kadar bölgede dağların tutulması sağlanacaktı" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title