Kutsal Alandaki Bin 800 Yıllık Yapıda "Deprem İzi"
Çanakkale'deki "Apollon Smintheus" kutsal alanında yürütülen kazılarda bulunan yapının, birbirini kesen özel kanallarla alınan önemlere rağmen depremde yıkıldığı tespit edildi OMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kaplan: "Yapıda ve çevre duvarında hala deprem kırığını görmek mümkün. Buluntunun, Çanakkale'deki depremlerin geçmişine de ışık tutacağını umuyoruz.
MEHMET BAYER - Ayvacık ilçesi Gülpınar köyünde, "Apollon Smintheus" adlı kutsal alanda yürütülen kazılarda gün ışığına çıkarılan bin 800 yıllık binaya ait kalıntıların, yapının deprem nedeniyle yıkılması sonucu oluştuğu belirlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına Prof. Dr. Coşkun Özgünel ve ekibi tarafından yürütülen kazılarda, Helenistik döneme tarihlenen Apollon Smintheus Tapınağı'nın çok daha küçük ölçeğinde bir Roma yapısı ön plana çıktı.
Kazı Grubunda yer alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün ışığına çıkardıkları yapının, tıpkı tapınak gibi podyum temellerine kadar tahrip edildiğini belirlediklerini söyledi.
Bu binanın, ölçüleri dikkate alındığında tapınağın minyatürü olarak kaldığını anlatan Kaplan, şöyle konuştu:
"Şimdilik podyumu açığa çıkarılan ve Roma dönemine tarihlendirilen yapının temel yapısı çok dikkati çekici. Birbirini kesen özel kanallarla alınan önleme rağmen yapı depremle yıkılmış. Yine bu yapının temel payandaları ve çevre duvarı da depremle tahrip olmuş. Bu tür bir yıkıma buradaki kazılarda ilk kez rastlıyoruz. Yapıda ve çevre duvarında hala deprem kırığını görmek mümkün. Buluntunun, Çanakkale'deki depremlerin geçmişine de ışık tutacağını umuyoruz."
Kaplan, podyumlu yapının üst yapı elemanlarına ait bazı parçaların mimari dekorasyon bakımından çok daha özenli, detaylı ve kaliteli olduğunu aktardı.
Yapının temellerinin moloz taş ve kireç harçtan oluşan bir podyum üzerine kalker bloklarla oturtulduktan sonra ana beden duvarları mermerle devam ettiği bilgisini veren Kaplan, "Eldeki bulgulara göre, çatının tümü mermerden yapılmış" ifadesini kullandı.
Davut Kaplan, "muhteşem podyumlu" binanın işlevini belirleyici bir ipucu ele geçmediğini ancak boyutları ve işçiliği dikkate alındığında küçük bir tapınak veya kahramana adanmış bir yapı olabileceğini sözlerine ekledi. - Çanakkale