Kütahya Seyitömer Termik Santrali'ndeki Olaylar
Çelikler Seyitömer Termik Santrali: "Kömür, akaryakıt ve kablo hırsızlığı eylemlerine katılan iş yeri çalışanları ile şirket idarecilerine hakaret, tehdit ve hatta darp girişiminde bulunan yaklaşık 15 20 arası çalışanın iş akitleri İş Kanunu'nun ilgili maddelerine istinaden feshedilmiştir" "Bu iş akdi,
Çelikler Seyitömer Termik Santrali, termik santralinden işçi çıkarıldığı gerekçesiyle çıkan olaylara ilişkin, "Kömür, akaryakıt ve kablo hırsızlığı eylemlerine katılan iş yeri çalışanları ile şirket idarecilerine hakaret, tehdit ve hatta darp girişiminde bulunan yaklaşık 15-20 arası çalışanın iş akitleri İş Kanunu'nun ilgili maddelerine istinaden feshedilmiştir. Bu iş akdi, feshedilen işçiler ve bu işçilerin provoke olmasına yardımcı olan dışarıdan gelen bir takım kişilerin kışkırtması ile eylem ve olay çıkarılması amaçlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Çelikler Seyitömer Termik Santrali'nin yapılan açıklamada, santralin geçen yıl haziran ayında devralındığı hatırlatılarak, şu ana kadar çevre köy, belde, ilçe ve ilden çalışanlar ile üst düzey üretim yapılarak, ülkenin kalkınmasına katkı sağlandığı kaydedildi.
Son günlerde çalışanlardan bir kısmının işten çıkarılarak, yerine değişik illerden çalışanlar getirileceği, işçilerin işsiz kalacağı yönündeki spekülasyonlar yüzünden iş huzurunun, güvenin ve barışın bozulmaya çalışıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Şartname gereği 700 işçi istihdam edilmesi şartına rağmen, şirketimizce yöre halkı düşünülerek bin 600 işçi ile çalışılmıştır. Devraldığımız tarihten önce, Seyitömer Linyit İşletmeleri tarafından üretimi yapılan kömür-linyitin perakende olarak piyasaya satışı için gerek kendi bünyesinde, gerekse alt taşeron eliyle 300-350 çalışan istihdam etmiştir. Bu tarihten sonra Seyitömer Linyit İşletmeleri tarafından üretimi yapılan kömür-linyitin perakende olarak piyasaya satışı iptal edilmiştir. Üretilen kömürün piyasaya satışının iptal edilmiş olmasına rağmen, piyasaya kömür satışı faaliyetlerinde çalışan 300-350 kişi şirketimizde hiç ihtiyaç olmamasına rağmen bugüne kadar çeşitli birimlerde istihdam edilmiştir."
Açıklamada, şirket bünyesinde bulunan fazla istihdamın, çalışma sahasının genişletilmesi yoluyla normal istihdama dönüştürülmesi için Eti Maden Kömür Sahası'nın kiralama yolu ile şirket bünyesinde faaliyet göstermesinin amaçlandığı belirtildi.
Termik santralden işçi çıkarıldığı gerekçesiyle yaşanan olaylarda iş makineleri, bant yolları ve araçların tahrip edildiğini kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"17 Nisan 2014 ve öncesinde iş yeri özel güvenlik birimleri ve şirket idarecilerinin tespit ettiği kömür, akaryakıt ve kablo hırsızlığı eylemlerine katılan işyeri çalışanları ile şirket idarecilerine hakaret, tehdit ve hatta darp girişiminde bulunan yaklaşık 15-20 arası çalışanın iş akitleri İş Kanunu'nun ilgili maddelerine istinaden feshedilmiştir. Bu iş akdi, feshedilen işçiler ve bu işçilerin provoke olmasına yardımcı olan dışarıdan gelen bir takım kişilerin kışkırtması ile eylem ve olay çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışanlarımız ve yöre halkı arasında söylenti yolu ile infial yaratılmıştır. İşyeri idari binaları kundaklanmak suretiyle yakılmış, bilgisayar gibi elektronik eşyaların bir kısmı gasp edilmiştir. Şirket üretiminin yapılmasına yardımcı olan iş makineleri, bant yolları ve araçlar tahrip edilmiş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Bu eylemler neticesinde şirketimiz, ilimiz ve ülkemiz maddi olarak çok ciddi zarara uğramıştır. Dileğimiz bir an evvel birtakım kişilerin kışkırtması ile süregelen haksız ve hukuka aykırı eylemlerin bir an önce sona ermesidir."
Açıklamada ayrıca firmalarının Kütahya'da 5 bin kişinin istihdam edileceği yeni yatırımlar yapacağı bildirildi.
Bu arada Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, işçi temsilcisi ve işverenlerin de katıldığı bir güvenlik toplantısı gerçekleştirdi. - Kütahya