Haberler

Kütahya Domaniç'te Mera Islah Çalışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü 'Mera Islahı ve Amenajmanı' projesi çerçevesinde hazırlanan 'Kızılsaray Yaylası Mera Açılış' töreni, Vali Şerif Yılmaz'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kütahya'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü 'Mera Islahı ve Amenajmanı' projesi çerçevesinde hazırlanan 'Kızılsaray Yaylası Mera Açılış' töreni, Vali Şerif Yılmaz'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Domaniç ilçesin bağlı Çukurca beldesi Kızılyayla'da yapılan törene Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Yorulmaz, Domaniç Ahmet ali Özdemir ve ilçe protokolü katıldı.

Törende konuşan Vali Şerif Yılmaz, projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Kütahya'nın geneline baktığınızda yüzde 53'ü orman alanımızdır. Orman Teşkilatımızla beraber, orman da çalışan insanlarımızın gelirlerini artıracak bir takım çalışmalar yapılıyor. Bunun dışında kalan alanlarda, özellikle nüfusumuzun da yüzde 25-30'unun kırsal kesimde yaşadığı ve hayatını tarım ve hayvancılıkla devam ettirdiğini düşündüğümüz zaman da, geriye kalan alanda bizim mevcut tarım arazilerini veya tarım alanlarını genişletme şansı yok. Yapmamız gereken tek şey mevcut birim alandan insanlarımıza daha fazla gelir getirebilecek çalışmaları yapıp desteklemektir. İşte bugün burada yaptığımız çalışma, bizim mevcut olan meramızı ıslah ederek, ot kalitesini ve verimini yükselterek hayvancılık yapan insanlarımıza destek sağlamaktır. Bizim meralarla ilgili çalışmalarımız aslında kadimden beri var. Meralarımız, yaylalarımız kışlaklarımız var. Ancak bildiğiniz gibi 1998 yılında çıkan Mera Kanunuyla beraber Türkiye'de meralar tekrar elden geçirildi, gözden geçirildi. Tahditler, yeni alanların tespiti, hazineden veya meraya intikalden tamamı çözülmek suretiyle, çok uzun zamandan beri mera komisyonları marifetiyle, ilçelerde de tespit komisyonları ve teknik komisyonlar tarafından gerçekleştirildi. Artık bizim hayvancılıkla ilgili kullanabileceğimiz meraların büyük bir kısmı tamamlandı. Türkiye genelinde tüm bu çalışmalar sona erdi. Çünkü ben kendim de bizzat bu komisyonlarda görev alan birisiyim. Uzun zamandan beri yapılan bu çalışmalar neticesinde artık meraların ıslahına başladık. 2004 yılından bu tarafa bildiğim kadarıyla mera ıslahları başladı. Bu tespitlerin ve kesinleşen meralardan Bakanlığın kaynakları da dikkate alınmak suretiyle, planlamalar yapıldı ve bu çalışmalar şu anda gerçekleştiriliyor.Bugün büyük baş hayvan ve küçük baş hayvancılık ithalatıyla ilgili ülkemizde zaman zaman spekülasyonlar ve konuşulan konular gündeme geldi. Bizim mevcut hayvancılığı korumak, bunun ıslah edilip, modern teknoloji ile birlikte, fennin ve bilimin ışığında, daha büyük çapta ve daha ekonomik boyutta, hem tarımdaki bitkisel üretimde, hem de hayvancılıkta işletme kurmamız lazım. Bunların hayata geçirilmesinde zaman zaman desteklerin verilmesi gerekiyor. Bugün Bakanlığımız tarafından hayvancılıkla ilgili ve Bitkisel Üretimle ilgili destekler verilmekte ve hatta en son bugün itibariyle başlayan Sürü Yöneticiliği desteklemeleri verilmektedir. Bizim kırsal da yaşayan insanlarımızın üretim konularıyla ilgili her konuda artık Devletin desteği var demektir. Bunu sağlamak içinde Hükümet ve Bakanlığımız tarafından verilen desteğin dışında da, özellikle ben göreve başladıktan sonra son 1 yıl içerisinde, Özel İdaresi imkanlarını da kullanmak suretiyle iki defa ek bütçe aktarılarak tarıma büyük destek verdik. Bu destekle bitkisel üretimde fide dağıttık" diye konuştu.

"SAMAN, KEPEK VEYA KÜSBE YEDİRİP, SÜT ALMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Mera ıslah çalışmalarının bundan sonra devam edeceğini dile getiren Vali Yılmaz, "Hayvancılıkla ilgili giderin 3'te 2'si yeme bağlı yapılmaktadır. Kaba yemle, bizim kaliteli yemle ilgili büyük sıkıntımız var. Bu kaba yemin giderilmesi yönünde, arkadaşlarımızın da teknik olarak söyledikleri ve önerdikleri korungadır, yoncadır, fiğdir, sılajlık mısır tohumudur. Bunları dağıttık ve daha da dağıtmaya devam edeceğiz. Bizim amacımız bu mera ıslahıyla beraber oluşan kaba yem ihtiyacını giderip çiftçimizin hizmetine sunmaktır.Genel itibariyle baktığımız zaman, bizim geleneksel üretimde, geleneksel tarımda hepimizin belki de en fazla kullandığı samandır. Samanı hiçbir zaman hiçbir arkadaşımız teknik olarak önermiyor. Ama maalesef Türkiye'deki üretim anlayışı itibariyle samandan başka bir yem yedirmiyoruz. Saman, kepek veya küspe yedirip, süt almaya çalışıyoruz. Dünyanın parasını verdiğimiz ve dünya kadar uğraştığımız ıslah edilmiş ırktan almamız gereken 30-35 litre süt, maalesef bu yanlış anlayışla, yanlış uygulamayla 10-15 litreye düşüyor. Ondan sonra da bizim ithal ettiğimiz ineklerimiz yeterli verime ulaşmıyor ve bu kadar da paramız, milli servetimiz heba oluyor. Bunun yanlış yönetilmesi ile ilgili bizim bilinçlenmemiz lazım. Buradan daha düşük seviye de olan aşağıdaki bölgelerde boş arazide ki ot ile çalışmalar sonrası merada oluşturulan ot arasında ki mukayeseyi çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Demek ki yapıldığı zaman, uğraşıldığı zaman sonuç alınabiliyor. Bu tüm Türkiye'de yapılması gereken, özellikle hayvancılığı bizim dışarıdan ithal etmememiz açısından önemli olan, bu kadar atıl kalan otlaklarımızın kullanılması adına yapılması gereken en büyük çalışmalardan bir tanesidir. Buradaki çiftçilerimiz açısından bizim burada yaptığımız çalışmayı çok küçükte olsa önemli bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Bildiğiniz gibi hayvancılıkla ilgili sıfır faizli kredi çalışmaları Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla yapılmakta. Bugüne kadar da Domaniç'te 6,382,000 TL kredi kullanılmıştır" ifadelerini kullandı.

Program sonrası Vali Şerif Yılmaz ve beraberindeki tören heyeti, Domaniç İlçemizin en yüksek noktası olan, bin 800 metre yükseklikteki, Orman Bölge Müdürlüğümüze ait Üçtepe Gözetleme Kulesi'nde incelemelerde bulundu. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close