Kütahya'da 'Tıbbi Aromatik Bitki' Paneli
Kütahya'da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından "Tıbbi Aromatik Bitki Paneli" düzenlendi.
Kütahya'da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından "Tıbbi Aromatik Bitki Paneli" düzenlendi.
Belediye Kültür Sarayında yapılan panelde bir konuşma yapan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörü İhsan Kaymak ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Yorulmaz'dan sonra bu toplantıya karar verildiğinde Belediye Başkanlığının ve Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) olmasını arzu ettiklerini ve onların da bu toplantıya iştirak ettiklerini ifade etti.
Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, şöyle konuştu:
"Gediz Muratdağı'nı inceledik ve orada birçok bitki var. O bitkileri alıp Gediz Meslek Yüksekokulu'ndaki öğrencilerimiz değerlendiriyor. Bunu maddi imkana dönüştüren Kütahya Belediye Başkanlığımızın bir kuruluşu var. Bizim bölgemizin tamamına baktığımızda 134 çeşit bitki var. Bunu değerlendiren kazandırmak için fiilen çalışan Kütahya Merkez'de iki kurumumuz var. Biri Kütahya Belediyesi diğeri Gediz Meslek Yüksekokulumuz. Bu arkadaşlarımızın mutlaka olmasını istedik. Birde bu konuyu bilen diğer üniversitelerimizden de hocalarımızın olmasını ve bize yol göstermelerini arzuladık. Sağ olsunlar bahsettiğimiz kurumlar bu toplantıya katıldılar" dedi.
Vali Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:
"İnşallah bu panelde ciddi bir katkı elde ederiz, ekonomik bir gelir elde ederiz diye ümit ediyorum. Dün açtığımız Tarım fuarında Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile fuarı gezerken çörek otu gördük ve bunun iyi geldiğini ifade etti. ve bu bizim Tavşanlı'da yetişiyor. Diğer bir standa geçtik belediyemizin ürettiği bir otu görüyor ve bunu mutlaka alalım diyor ve faydasını anlatıyor. Artık bu realiteye geldik gerçeklere ulaştık ve şimdi ne yapacağız?. Bizim 6 milyon metrekare tarım alanımız var bunları bizim buralarda yaygınlaştırmamız lazım. Burada Üniversitemizin desteği, diğer sektörlerimizin desteği, diğer belediyelerimizin ve kamu kurum kuruluşlarının desteği ile bu alanları oluşturup TKDK'dan da ciddi destek alarak Kütahya'da katma değeri yüksek bu tür bitkiler üretilebilir ve satılabilir. İnşallah bunları yapabiliriz ben bu toplantıyı düzenleyen katılımları ile destek veren bütün kamu kurum ve kuruluşlarını canı gönülden teşekkür ediyorum."
Yapılan konuşmalardan sonra Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi hakkında bir sunum, TKDK İl Koordinatörlüğü sunumu, Selçuk Üniversitesi Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan'ın sunumu, DPÜ Gediz Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Karayel'in konuşması ve Kütaş Tarım A.Ş. adına Genel Koordinatör Prof. Dr. Hüseyin Akdemir'in Tıbbi Bitki ve Aromatik Bitkilerin Ziraatı ile iyi tarım uygulamaları konulu sunumu yapıldı.
Panele Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Domaniç Kaymakamı Mehmet Boztepe, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. - KÜTAHYA