Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Kütahya'da Şiddetli Yağış

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Simav ilçesinde, 3 gündür etkili olan sağanak nedeniyle buğday ekili yaklaşık 3 bin dekar arazide su baskını yaşandı.

Kütahya'nın Simav ilçesinde, 3 gündür aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle buğday ekili yaklaşık 3 bin dekar arazide su baskını yaşandı.

Simav Gölü'nün 1960 yılında kurutulmasının ardından tarıma açılan 17 bin 500 dekar arazinin bir bölümüne, çevredeki Gümüşsu, Öreyler, Güney beldeleriyle Gölköy'den çiftçiler tarafından geçen sonbahar mevsiminde buğday tohumları ekildi.

İlçede aralıklarla etkili olan sağanak, arazilerde su baskınlarına yol açtı. Kurutulan göl havzasındaki yaklaşık 3 bin dekar buğday ekili arazi, su altında kaldı.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, AA muhabirine, kurutulmuş göl arazisinde ekili alanların her yıl su altında kaldığını söyledi.

Çiftçilerin her yıl burada büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Bütüner, şöyle konuştu:

"Çiftçilerimizin para, emek, zaman harcayıp ektiği tohumlar, su altında kalarak çürüyor. Arazi, Hazine tarafından kiraya verilmediği için çiftçilerimiz hem işgalci durumunda kalıyor hem de ne desteklemelerden ne de tarım ürününün sigortalanmasından yararlanabiliyor. Kurutulmuş göl arazisinde tarım yapmak, umuda yolculuk haline geldi. Çiftçi, tarım alanlarında su baskını yaşanmadığında hasat yapabiliyor. Su baskını olduğunda ise tohumu bile geri alamıyor."

-Yeni kanal açılması talebi-

Gölköy'de yaşayan çiftçi Ahmet İhsan Körükçü de sonbahar mevsimi başlangıcında ektikleri tohumların, kış aylarında su baskınları nedeniyle çürüdüğünü bildirdi.

Bu sorundan dolayı köyün göç verdiğini ve 2010 yılında 377 olan nüfusun, geçen yıl 331'e düştüğünü dile getiren Körükçü, şunları kaydetti:

"Türkiye, tarihinde ilk kez saman ithal etti. Simav çiftçisi bu durumu göz önünde tutarak hem buğday hem de saman elde etmek için binlerce dekar araziye tohum ekti. Ekilen buğday tohumlarının çoğunluğu sertifikalı tohumdu. Ne yazık ki, çiftçinin umudu, yaklaşık 3 bin dekar alanda su altında kaldı."

Körükçü, yaklaşık 50 yıl önce yapılan kanal ile Boğazköy mevkisindeki kanal kapaklarının ihtiyaca cevap veremediğini savunarak, yeni kanal açılması ve kanal kapaklarının sökülerek kotunun düşürülmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel
title