Kütahya'da Kırsal Kalkınma Yatırımları Masaya Yatırıldı
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi kapsamında çalışan TARGEL personeli ve ilçe Tarım Müdürlerine Kırsal Kalkınma Yatırımlarını hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi kapsamında çalışan TARGEL personeli ve ilçe Tarım Müdürlerine Kırsal Kalkınma Yatırımlarını hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Konya Selçuk Üniversitesi Endüstri Bitkileri Bölüm başkanı Prof.Dr. Fikret Akınerdem, İlçe Tarım Müdürleri ile Targel personeli katıldı.
Düzenlenen toplantıda doğal kaynaklar ve çevrenin korunarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması amacıyla, uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülen IPARD uygulama konuları katılımcılara anlatıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Kütahya tarım alanlarının yüzde 13'lük bir bölümünün nadasa bırakıldığını belirterek, çiftçilerin bu arazilerine aspir ekimi yaparak değerlendirebileceklerini belirtti.
Gümüş, 2015 yılı İl Özel İdare projeleri kapsamında demonstrasyon amaçlı 100 dekar alanda ücretsiz aspir tohumu dağıtılarak, aspir tarımını geliştirilmesi ve nadas alanlarının daraltılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Konya Selçuk Üniversitesi Endüstri Bitkileri bölüm başkanı Prof.Dr. Fikret Akınerdem; aspir bitkisinin geçmişte ve günümüzdeki üretim durumu, yetiştiriciliği ve pazarlanması konularında bilgilendirmelerde bulunarak son dönemde yağ sektörünün daha da gelişmesiyle Aspir bitkisinin pazarlama sorununun kalmadığını vurguladı.
Akınerdem, bu bitkinin aynı zamanda sağlık sektöründe de kullanıldığını ifade ederek Anadolu'da bilinen bir bitki olduğunu ve her bölgede kolaylıkla yetişebildiğini söyledi. Ürün çeşitlendirmesinde çiftçiye arpa ve buğdaydan daha fazla yüksek gelir getirirken, üretim maliyetinin de oldukça düşük olduğunu ifade ederek, TKDK kurumunun tıbbi aromatik bitki üretimi projelerine destek vermesinin Aspir ekimine ayrıca bir önem kattığını sözlerine ekledi. (EFE) - KÜTAHYA