Haberler

Kütahya'da 'Hisarlı Ahmet Sempozyumu'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği tarafından organize edilen ve Kütahya Valiliği, Kütahya Belediye Başkanlığı, Dumlupınar Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ve Kütahya Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi işbirliği...

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği tarafından organize edilen ve Kütahya Valiliği, Kütahya Belediye Başkanlığı, Dumlupınar Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ve Kütahya Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi işbirliği ile hazırlanan 4. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu, Dumlupınar Üniversitesinde yapılan açılış programı ile başladı.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği tarafından yapılan ve 8 Haziran 2013 Cumartesi gününe kadar devam edecek olan 4. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu, Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yapılan açılış programı ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra DPÜ tanıtım filmi izlendi. Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Akil Gür, Hisarlı Ahmet'in oğlu Mustafa Hisarlı ve Belediye Başkanı Mustafa İça'nın konuşmasından sonra söz alan Vali Şerif Yılmaz, "İlimizde kaldığınız süre içinde hoşça vakit geçirmenizi diliyorum. Böyle bir sempozyumun dördüncüsünün tekrar edilmesi baştan çok büyük bir başarıdır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Sempozyumun Kütahya'da mevcut olan kültürel varlığın ortaya çıkarılması yönünde atılan bu adım olduğunu dile getiren Şerif Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Hepinizin bildiği gibi son yıllarda özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, yerel idareler olarak da Belediyeler ve İl Özel İdareleri tarafından birçok tarihi ve kültürel eserimiz ayağa kaldırıldı. Yıkılmaya yüz tutmuş, hatta bir kısmının kalıntısı dahi kalmayan eserler bugün tekrar o eski hüviyetine kavuşturulmaya çalışıldı. Çok az bir miktarda kalan ve yapılması gereken çalışmalar var. Fiziki mekan olarak bunları tamamladık ve tamamlamaya gayret ediyoruz. Bundan sonra bizim bu kültürel mirasın sadece fiziki mekan olmadığını, somut olmayan kültürel mirasımızında ayağa kaldırılması gerekiyor. İşte bu değerlerin bu varlıkların bu kültürel mirasımızın ayağa kaldırılması yönünde yapılan bu çalışmanın dördüncüsünün tekrar edilmesi adına başarılan bir çalışma çok önemli diye değerlendiriyorum. Bizim tarihte takılıp kalmamızın bir anlamı yok ama tarihte bizim var olan kültürümüzün, değişmeyen kültürün gelecek nesillere aktarılması gerekiyor."

Yapılan konuşmaların ardından Mehmet Sevim yönetiminde halk oyunları gösterisi sunuldu.

Sempozyuma Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu, Belediye Başkanı Mustafa İça, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, KUTSO Başkanı Nafi Güral, Hisarlı Ahmet'in oğlu Mustafa Hisarlı, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

HİSARLI AHMET KİMDİR?

"1908 yılında Kütahya'da doğdu. Çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkat çeken Ahmet, babasının engellemelerine rağmen türkülerden hiçbir zaman vazgeçememişti. Baba mesleği olan yemeniciliği ve kavaflığın yanı sıra türküleri derlemiş, ses ve saz sanatçılığı yapmıştır.Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde Kelerlerin Ethem efendi, Dülgerin Hüseyin Ağa, Nuri Çavuş, Kambur Celal, Arabacı İbrahim Ağa, Terzi Sadık, Fındık Hüseyin'in bulunduğu eğlenceli eğitim yuvalarında olgunlaştırdı.Önceleri üç telli bağlama çalan sanatçı yörede eli saz tutan herkese emeği geçmiştir.Yöre türkülerini söyleyişindeki tavır ve ritim ve icrasıyla tanınan sanatçı bildiği türküleri TRT Repertuarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalışmış ve yörenin kaynak kişisi olarak ünlenmiştir.İnegöllü olan soyadı yerine, yöre de Hisar olan lakabını soyadı olarak almıştır. Hisar Ahmet, sesinde ve söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuarındaki titizliğiyle tanınırdı.Sevgi insanı Hisarlı Ahmet, amatör ruhu ve ustalarına saygısı nedeniyle türküleri aynen aldığı gibi kendinden sonrakilere aktarmaya çalıştı. Hüseyin, Huriye ve Mustafa adlarında 3 çocuğu oldu. Ahmet Hisarlı'nın kendi gibi oğlu Mustafa'da saz sanatçısıdır."

(EFE)

06.06.2013 17: 16: 11

TSI

NNNN - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close