Haberler

Kütahya'da 'En Güzel Çini' Yarışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Valiliği, Dumlupınar Üniversitesi, Keramika Seramik ve Refsan firmalarının katkıları ile Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü ve Kütahya Kültür ve Tanıtım Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Dumlupınar Seramik Yarışması ve Evliya Çelebi Çini Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Valiliği, Dumlupınar Üniversitesi, Keramika Seramik ve Refsan firmalarının katkıları ile Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü ve Kütahya Kültür ve Tanıtım Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Dumlupınar Seramik Yarışması ve Evliya Çelebi Çini Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu.

Yarışma projelerinin koordinatörü DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Araştırma Görevlisi Gökhan Akca yarışmalar ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Çini Seramik Diyarı olarak anılan Kütahya'nın, bu haklı unvanını gelecek kuşaklara aktarabilmek, Kütahya'nın tanıtımına ve ata yadigarı çini ve seramik sanatına katkı sağlamak ve genç sanatçıları desteklemek amacıyla ulusal ölçekte düzenlemiş olduğumuz çini ve seramik yarışmaları,gerçekleşen seçici kurul değerlendirme toplantısıyla birlikte sonuçlandı.

Akca, "7 bin yıllık tarihi geçmişinde her daim çini ve seramik üretimiyle ün kazanan Kütahya'yı tarihte önemli bir konuma taşıyan bir diğer unsur 30 Ağustos 1922'de bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün kumanda ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'dir. Şehitler verdiğimiz Dumlupınar Savaşı Türk tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. 2011 yılı ise UNESCO tarafından Evliya Çelebi Yılı ilan edilmiş ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli seyyahı Evliya Çelebi, Avrupa Konseyi tarafından insanlık tarihinde farklı kültürlerin kaynaşmasında en çok katkıda bulunan 20 kişi arasında gösterilmiştir. Aslen Kütahyalı olan Evliya Çelebi ölümünden tam 329 yıl sonra bile uluslararası düzeyde Kütahya'yı gündeme taşımayı başarmıştır. Aziz şehitlerimizin hatırasını genç nesillerin eserlerinde ve kalplerinde yaşatabilmek, bizi biz yapan tarihi ve kültürel değerlerimize hakkıyla sahip çıkabilmek gayesiyle yarışmalarımızın isimleri Dumlupınar Seramik Yarışması ve Evliya Çelebi Çini Yarışması olarak planlanmıştır" diye konuştu.

Ispartalılar Konağı'nda yenilen yemekte buluşan düzenleme kurulu ve seçici kurul üyelerine Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ve Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan'da katıldı. Yemekte söz alan Vali Şerif Yılmaz, "Üniversiteler şehirlerimizin lokomotifidir, gençlerin önünü açacak onları motive edecek ve böylesine doğru tespit edilmiş bir amaç ve isim altında gerçekleştirilen organizasyonları şahsım ve temsil ettiğim makam adına desteklemek bizlerin en temel vazifesidir" dedi.

Türkiye'de seçkin üniversitelerinde dekanlık ve bölüm başkanlıkları yapan Adil Özkan, Prof. Dr. Ayşe Üstün, Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen, Prof. Dr. Candan Terwiel, Prof. Dr. Emel Şölenay, Prof. Dr. Halil Yoleri, Prof. İsmail Yardımcı, Prof.Dr. Sitare Turanbakır, Yrd. Doç. Dr. Vedat Kacar, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Gülaçtıve UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi ödülü alan Kütahyalı Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy'un yer aldığı seçici kurul kararı ile farklı kategorilerde eserlerin değerlendirildiği yarışmalarda başarı, mansiyon ve özel ödüller olmak üzere toplamda 33 ayrı eser ödül almaya hak kazandı.

Ödüle layık görülen eserler ve eser sahipleri Dumlupınar Üniversitesi'nin web sayfasından ilan edileceği bildirildi. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close