Haberler

Kütahya'da Avukatlar Günü Kutlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya Barosu, Avukatlar Günü’nü düzenlenen bir törenle kutladı.

Kütahya Barosu, Avukatlar Günü'nü düzenlenen bir törenle kutladı.

Tören, Kütahya Adliye Sarayı önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlarken, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile devam etti.

Baro Başkanı Ahmet Atam, avukatların, tüm eylem işlemlerde, hukukun üstünlüğünün tesisi ve adaletin tecellisi için mücadele ektiğini ifade etti.

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi dolayısıyla Avukatlar Günü'nü buruk bir şekilde kutladıklarını dile getiren Atam, "Demokrasinin olmazsa olmazlarından kuvvetler ayrılığı ilkesinin yargı ayağında görev yapan avukatlar bütün eylem ve işlemlerinde, hukukun üstünlüğünün tesisi ve adaletin her zaman tecellisi için mücadele etmiştir.Bu mücadele sırasında da hiç bir zaman kamuoyunda meslek adına, itibarımızı zedeleyecek bir davranışımız olmamıştır. Ancak, 31 Mart 2015 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde savcı Mehmet Selim Kiraz ölümü ile sonuçlanan üzücü olayın ardından, Savcı Mehmet Selim Kiraz ölümü ile ilgili olarak üzüntümüzü her platformda samimiyetle dile getirmemize rağmen, bir kısım medyada, terör saldırısında suçta kullanılan silahların avukat cübbesi giyilerek adliye sokulduğu gerekçe gösterilerek avukatlar zan altında bırakılmıştır.Bu haberlerin ve açıklamaların kamuoyunda meydana oluşturduğu etkiyi sosyal medyadan da üzülerek gözlemlemekteyiz.Bu suni gerekçeyle yapılan suçlamalar neticesinde avukat meslektaşlarımız kamuoyunun zihninde şüpheli konumuna getirilmiştir.Bu gelişmelerin devamında avukatların aranmasına dair düzenlemelerin de gündeme geldiği gözlenmektedir.1136 sayılı yasanın 58.maddesinde, 'Avukatların avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği ya da baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı haklarında soruşturma, Adalet Bakanlığının vereceği izin üzerine, suçun işlendiği yer Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Avukat yazıhaneleri ve konutları ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı denetiminde ve baro temsilcisinin katılımı ile aranabilir. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren bir suçtan dolayı 'suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz' denmektedir. Bu yasal düzenlemenin gerekçesi ise tamamen hukukun üstünlüğünü, insan hakları,adil yargılanma hakkı ve savunmanın kutsallığıdır. Avukatların aranmasına ilişkin yasa hükmüne aleyhte yeni bir yasal düzenleme yapılması kamuoyunun zihninde şu anki gelişmelerle şüpheli konumuna yerleştirilen avukatlık itibarını sanık konumuna taşıyacaktır.

Türkiye Barolar Birliği'ne kayıtlı 94 bin avukat olarak üzerimizdeki cübbelerimizle her daim hukukun üstünlüğünün ve insan haklarına ilişkin evrensel değerlerin, yasama, yürütme ve yargının temsilcileri olduk ve üzerimizde cübbemizle müvekkillerimizin haklarını savunduk.Bunu yaparken diğer yargı mensuplarından hiçbir farkımız yoktu. Molierac'ın dediği gibi 'avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de' olmadı.Hiç kimseden üstün olduğumuz iddiasında değiliz. Ancak, diğer yargı mensupları ile eşit haklara ve uygulamalara tabi olacağımıza dair haklarımızdan vazgeçmeyeceğimiz de açıktır.Bu suçlamalar nedeni ile mesleğimizin savunma yapma konumuna getirilmesi de ayrıca üzüntü vericidir.Buna rağmen hukukun üstünlüğünün her daim galip geleceğine ilişkin inancımızı hiçbir zaman yitirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Avukatlar Günü kutlama programına Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Alim Taş, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Muhammed Yavuz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, iş adamı Rıza Güral, Baro avukatları ve davetliler katıldı.

Tören, kutlama kolteyli ile sona erdi. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close