Kuşadası'nda Bakım Merkezi Tartışması
Kuşadası'nda mahalle arasına kurulan özel bakım merkezinde kalan akıl hastaları tartışmaya yol açtı.
Kuşadası'nda mahalle arasına kurulan özel bakım merkezinde kalan akıl hastaları tartışmaya yol açtı. Mahalle sakinleri bakım merkezinin kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Tel örgülerle çevrili balkonlarıyla cezaevi görüntüsü veren Özel Pamuk Bakım Merkeziyle ilgili imza toplayan mahalle sakinleri, Aydın Valiliği ile Kuşadası Kaymakamlığına şikayette bulunacak. Yakınında okul bulunan merkezin çocuklara kötü örnek olduğunu belirten vatandaşlar, "Burada şahit olduklarımız yüzünden hem çocuklarımızın hem bizim psikolojimiz bozuldu. Yakında biz de delireceğiz, bizi de bu tımarhaneye kapatacaklar" derken, merkezin sorumlu müdürü Kemal Timur tamamen yasalar çerçevesinde faaliyet gösterdiklerini belirterek kendilerini savundu.
Kuşadası'ndaki Ege Mahallesinde bulunan Özel Pamuk Bakım Merkezi isimli işletme, mahalle sakinlerinin en büyük sorunu haline geldi. Yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin yanı sıra çok sayıda akıl hastasının kaldığı merkezin kaldırılması için mahalle halkı imza kampanyası başlattı. Mahalle sakini Mustafa Ulusoy tarafından başlatılan izma kampanyası için hazırlanan dilekçe aynen şöyle: "Mahallemizde sağlık hizmeti verdiği iddia edilen Özel Pamuk Merkezi isimli işletmeden şikayetçiyiz. Yoğun yerleşim bulanan mahallemizde, yakınında ilköğretim okulu bile bulunan söz konusu işletmede kalan hastaların sabahlara kadar bağırması, sürekli küfürleşmeler, zaman zaman soyunmaları, hatta bahçeye tuvalet yapmaları, işletme duvarlarına ve balkonlara tel örgü konularak cezaevi gibi görüntü oluşması yüzünden hem çocuklarımızın hem de ailelerinin psikolojisi bozulmuştur. Okula giden çocuklar burada gördüklerinden çok kötü etkileniyor. Sokağa bile çıkamaz olduk. Balkonumuzun dibindeki bu insanlık dışı muameleler yüzünden balkonumuza çıkamaz olduk. Bağırışları ve küfürleri duymamak için yaz günü penceremizi dahi açamıyoruz. Bu merkez kaldırılmazsa tüm mahalle halkı psikolojisi bozulduğu için ya bu merkeze ya da en yakın ruh hastalıkları merkezine yatmak zorunda kalacak. Bu işletmeye ruhsat verenler çocuklarıyla gelip bizim balkonumuzda 10 dakika durabilirlerse şikayetimizi geri alacağız. Birileri para kazanacak diye, koskoca bir mahalle halkının psikolojisini bozmaya hiç kimsenin hakkı yok. Bu merkezin kaldırılmasını istiyoruz. Gereğini saygılarımızla arz ederiz."
MAHALLENİN İÇİNDE BAKIM MERKEZİ İSTEMİYORUZ
Dilekçeye 5 günde 150'ye yakın kişinin imza verdiğini açıklayan Mustafa Ulusoy, çağdaş toplumlarda bu tür merkezlerin mutlaka olması gerektiğini, ancak yerleşim birimleri ile iç içe olmasının sakıncalı olduğunu açıkladı. Karışı çıktıkları tek noktanın ailelerin yaşadığı bir mahallenin tam ortasında bu tür bir sağlık hizmeti verilmemesi olduğunu anlatan Mustafa Ulusoy, "Bu kişiler ailelerinin bile bakmaya tahammül edemediği vatandaşlar. Ancak amaç bu hastaların tedavi edilebileceği merkezler oluşturmak mı, yoksa insanların psikolojisini bozuk buralara yeni hastalar kazanmak mı? Bu gidişle yakında bizi de bu merkeze kapatırlar. Çünkü bu merkez gerçekten bizlerin ve çocuklarımızın psikolojisini bozdu. Topladığımız imzalar kısa sürede 150'ye yaklaştı. Hafta içinde dilekçemizi hem valiliğe hem de kaymakamlığa vereceğiz" dedi.
HERŞEYİMİZ YASAL
Öte yandan suçlamalara maruz kalan bakım merkezi sorumlu müdürü Kemal Timur ise tamamen yasalar çerçevesinde faaliyette bulunduklarını açıkladı. 2006 yılında yayınlanan yönetmelik doğrultusunda 2007 yılında kiraladıkları binada merkezin faliyete geçtiğini anlatan Kemal Timur, Türkiye genelindeki toplam 15 bin hasta kapasiteli 128 merkezde 9 bin 500 hastaya hizmet verildiğini, 168 kişi kapasiteli Özel Pamuk Bakım Merkezi olarak 165 hastayı konuk ettiklerini söyledi. Merkezin açılış ruhsatının valilik tarafından verildiğinin altını çizen Kemal Timur, "6 kişiye 1 hastabakıcı çalışan merkezimizde, 3 psikolog, 3 sosyal hizmet uzmanı ve 6 uzman hemşire çalışıyor. Yaşlı ve bakıma muhtaç hastalarımız olduğu gibi, çeşitli akıl hastalıklarına sahip hastalarımız da var. Burada yüzde 50 üzerinde şizofren olan hastalarımız da var farklı ruhsal rahatsızlığı olan hastalarımız da var. Sağlık kurullarının belirlediği hastalar, merkezimizde kalacak hastalarımız valilik onayı ile kalıyorlar. Hastalarımız kendilerine ya da başkalarına zarar vermesin diye tel örgü koyduk. Kaldı ki bu yönetmeliğe göre yasal bir zorunluluktur. Burası yönetmeliğe uygun olan müstakil bir bina. Devletin verdiği kriterler çerçevesinde hizmet veriyoruz. Yoksa bizi kapatırlar. Zaman zaman bazı hastalarımızın bağırması ya da normal dışı davranışları görülebilir. Bu doğaldır. Ancak çevreye söylendiği kadar çok rahatsızlık verdiğimizi düşünmüyoruz" diye konuştu. - AYDIN