Kuru Meyve Sektör Kurulu Gaib'de Toplandı
Kuru Meyve Sektör Kurulu ve Tanıtım Grubu Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında toplanarak gündemi değerlendirdi.
Kuru Meyve Sektör Kurulu ve Tanıtım Grubu Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında toplanarak gündemi değerlendirdi.
Osman Öz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Kuru Meyve Sektör Kurulu ve Tanıtım Grubu yönetim kurulu üyeleri Nejat Almış, Yurtcan Biryol, Muhsin Çakıcı, Şebnem Elmas, Kadir Emin Dindar, Birol Celep, Remzi Kırıcı, Mehmet Ali Kılıç, Özgür Atakan, Tanıtım Grupları Koordinatörü Abdulkadir Çıkmaz ve GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş katıldı. Kuru Meyve Sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda gerçekleştirilen ihracat rakamları da değerlendirildi. 2016 yılı için oluşturulacak olan yol haritası görüşüldüğü toplantıda, yurt içi ve yurt dışında katılınması planlanan fuarlarla ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda TİM Tanıtım Grupları Koordinatörü Abdulkadir Çıkmaz Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için mevcut üretim kapasitelerinin ve ürünlerin yetersiz olduğunu ifade etti. Yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu yapılacak bu yatırımların teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ürünler üretmek zorunda olduğunun vurgulayan Başkan Çıkmaz, "1 Kasım sonrası artık yatırımcılarımız ve iş adamlarımız sağlıklı bir yol haritası çizebilecek noktaya gelmiştir. Güçlü bir siyasi iktidarın yöneteceği Türkiye'nin önümüzdeki dört yıl boyunca hedeflerine ulaşabilmesi için yatırımcılara da önemli imkanlar sağlayacaktır. Türkiye'nin en büyük vizyon projelerinden birisi olan 2023 hedeflerine mevcut ihracat kalemlerimiz ve yatırımlarla ulaşmanın mümkün olmayacağına inanıyorum. Bu hedeflere ulaşabilmek için yüksek teknolojiye dayalı yeni yatırımların gerçekleştirilmesi ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilerek dünya pazarlarına sunulması gerekiyor. Bunun içinde elbette markalaşma, AR-GE ve inovasyon ile tasarım çalışmalarına yoğunluk verilmesi başarıya giden yolda olmazsa olmazlarımız arasında yer almaktadır" dedi.
Kuru Meyve Sektör Kurulu ve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz de sektörün önünün açılması yönündeki çalışmaların devam edeceğine ve yurt dışı pazarlarda daha etkin faaliyetler yürütülmeye çalışılacağını ifade etti. Öz, "Dünya kuru meyve ve mamulleri ihracatında ülkemizin payı yüzde 11 civarındadır. Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörümüz 2023 yılında 12 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülen dünya kuru meyve ve mamulleri ihracatında mümkün olan en büyük payı almayı bir görev olarak değerlendirilmektedir. Yılda ortalama yüzde 7,4-7,7 aralığında bir artış öngörüsü sektörümüzün potansiyeli dikkate alındığında gerçekçi olmaktan uzak değildir. Sektörümüz mensupları ile ilgili Bakanlık, Müsteşarlık ve kurum ve kuruluşlar arasındaki mevcut işbirliği ve dayanışma anlayışı ve sergilenen özverili çalışmalar bugün olduğu gibi yarın da mutlaka semeresini verecektir. Bu çerçevede, 2023 yılında dünya kuru meyve ve mamulleri ihracatında sektörümüzün payını 3 milyar dolarlık bir ihracatla yüzde 25'e çıkarmayı öngörmekteyiz. Mevcut işletmelerimizin kapasiteleri ve altyapılarının bu hedefe uygun hale getirilmesi yönünde de çalışmalar yürüteceğiz. Yapılması gereken başlıca çalışmalar, dünya tüketicilerinin tercih ettiği ürünleri, gıda kodeksine uygun şekilde üretmek, ülkemiz coğrafyasının ve ekolojisinin elverdiği ürünlerin örneğin, kuru kayısı, ceviz, badem, erik kurusu, incir, çam fıstığı, kuru üzüm ve Antep fıstığı üretimini yükselen global talebe uygun şekilde artırmak, ülkemiz üretiminin yetersiz kaldığı durumlarda ihtiyaç duyulan ürünleri dahilde işleme rejimi kapsamında ithal ederek işledikten sonra talebe göre kendi ürünlerimizle karışık halde dış piyasalara sunmak ve hepsinde de önemlisi Türk Kuru Meyveleri imajını dünya piyasalarına yerleştirmektir" dedi. - GAZİANTEP