Kurslarla Suriyeliler Hem Meslek Hem de Gelir Elde Edecek
Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Adıyaman'da kurulan çadır kentteki 7 dalda açılan meslek kursuna yaklaşık 2 bin kişi katılıyor.
Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Adıyaman'da kurulan çadır kentteki 7 dalda açılan meslek kursuna yaklaşık 2 bin kişi katılıyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece Adıyaman'da değil diğer kamplarda da meslek kursları açtıklarını söyledi. Kurslara katılanların diğer kamplarda istihdam edilebileceğini ifade eden Oktay, "Birbirinden öğrenen yapıyı kurmak istiyoruz" dedi.
Çadır kentlerin kurulmasında yer seçimine dikkat ettiklerini aktaran Oktay,
"Nerede proje varsa sürekli oradayız" diye konuştu.
Çadır kentteki kursların koordinatörlüğünü yürüten Adıyaman Halk Eğitim Müdürü Ramazan Kurkut de kurslar sayesinde Suriyelilerin hem meslek öğreneceğini hem de gelir elde edeceğini belirtti. Suriyelilerin barındığı çadır kentte 7 dalda mesleki kursu açtıklarını ve kurslara 2 bin kişinin katıldığını aktaran Kurkut, şunları kaydetti:
"Bu çadır kentte yaklaşık 6 bin insan var. Bu insanların gün içerisinde rahatlamaları gerekiyor. Bunların bir etkinlik ve çalışma içinde olmaları lazım. Bunun için de burada talepler doğrultusunda dikiş-nakış, kuaförlük, halı dokuma, bilgisayar ve Türkçe ile okuma-yazma kursu veriyoruz. Günlük yaklaşık 2 bin kişi eğitim alıyor. İkili eğitimler şeklinde dersler veriyoruz."
-Dikiş nakış kursuna rağbet
Kurkut, kurslara bayanların yoğun ilgi gösterdiğini, özellikle dikiş-nakış kursuna rağbet olduğunu belirtti. Halı kursunun alanını genişleterek 200 metrekare bir alanda 20'nin üzerinde tezgah kurduklarını dile getiren Kurkut, şöyle devam etti:
"Şu anda öğrendiler ve kendileri yardım almadan yapmaya başladılar. Özellikle dikiş-nakış kursuna bayanların ilgisi çok fazla. Günde 4 grup şeklinde her bir gruba ikişer saat kurs veriliyor. Kursiyerler hem ihtiyaçlarını karşılıyor hem de bizim Adıyaman'dan getirdiğimiz malzemelerle kendilerine nevresim, yastık, çocuklarına değişik şeyler dikiyorlar."
Kurkut, Suriyelilerin çalışmalardan memnun olduğunu ve kendilerine her zaman teşekkürlerini ilettiklerini belirterek, "Ayrıca bir an önce Türkçe'yi öğrenip ülkelerine döndüklerinde tekrar gelip rahat bir ilişki ortamını sağlamayı hedefliyorlar. Bu anlamda güzel bir ortamımız var" dedi.
Çadır kentteki ana okulunun bir haftadır hizmet verdiğini, okulda 300 öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Halk Eğitim Müdürü Ramazan Kurkut, ilk ve orta kademe eğitim için de altyapı çalışmalarının devam ettiğini, bu çalışmalar tamamlandığında çadır kentteki Arap öğretmenlerden destek alarak eğitimi başlatacaklarını kaydetti.
Yayıncı: İsmail Fidan - ADIYAMAN