Haberler

Küresel Yaşlanma; 2050 Senaryoları"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, "Türkiye, nüfus yaşlanması konusunda küresel lider olarak merkez rol oynayacak ideal bir ülke konumundadır" dedi.

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, " Türkiye, nüfus yaşlanması konusunda küresel lider olarak merkez rol oynayacak ideal bir ülke konumundadır" dedi.

Dünya Yaşlılar Haftası nedeniyle, Dünya Yaşlanma Konseyi tarafından hazırlanan 'Küresel Yaşlanma; 2050 Senaryoları' hakkında bilgilendirme toplantısı Bem-Bir-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) Başkanı Dr. Kemal Aydın'ın açıklama yaptığı toplantıya Bem-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Alper, Kastamonu Çatalzeytin Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz ile DUNYAK üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Turbay, 21'inci yüzyılın en önemli sorunlarından birisinin küresel yaşlanma olduğunu söyledi. Yaşlanmanın, sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreyle ilgili konulardan eğitime, iş olanaklarına, eğlence endüstrisine ve aile hayatına kadar toplumun bütün yönlerini etkilediğini dile getiren Turbay, İnsanın özellikle yaşlandıkça kalabalıklar arasında yalnızlığa itildiği gözle görülür bir gerçekliktir. Milletimizin moral değerlerini yükseltmek için manevi bakım konusunu, sosyal devletin de gerektirdiği biçiminde kurumsallaştırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Ülkemiz nüfusunda modern yaşam, çalışma koşulları ve ekonomik zorluklar sonucu doğum sayısında görülen azalmanın yansımaları ortaya çıkmaya başlamıştır. Son nüfus sayımına göre Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 26'sı 0-14 yaş grubuna aittir. Yaş ortalamamız şu anda 28,5'tir. 65 yaş üzeri grup ise nüfusumuzun yüzde 7'sini oluşturmakta, Türkiye'de yaklaşık 6 milyon yaşlı insan bulunmaktadır. Bu sayı 2025 yılında 9 milyona, 2050 yılında ise 18 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Merkezi ülkemizde olan uluslararası kurumların sayısı yok denecek kadar azdır fakat bu tür uluslararası kurumlar, dünya üzerinde endüstriyel yapılar olarak algılanmakta ve bulundukları ülkelere çok ciddi ekonomik girdiler sağlamaktadır. Türkiye, nüfus yaşlanması konusunda küresel lider olarak merkez rol oynayacak ideal bir ülke konumundadır. Medeniyet, her yaştan insanın mutlu, huzurlu ve sağlık içinde yaşadığı bir yerdir. Silahın, korkunun, ekonominin ve paranın hakim olduğu medeniyet değil, tam tersine paraya tahvil edilemeyen değerler üzerinden yükselen medeniyetin mimarları olmak zorundayız" diye konuştu.

Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) Başkanı Aydın yaş ayrımcılığından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek 'Yaş Dostu Ülke' olmanın önemine dikkat çekti. Türkiye'de yaşlı nüfusunun arttığına dikkat çeken Aydın, her yaşta yaşanabilir bir dünya hedefi için yaşam niteliğinin de artması gerektiğini açıkladı.

Türkiye'nin 2017 yılında tüm dünyadan yaklaşık 3 bin kişinin katılması beklenen Dünya Yaşlanma Kongresi'ne de ev sahipliği yapacağını belirten Aydın, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Kongrede öncelikli hedeflerimizden biri Türkiye'nin yaşlanan nüfus için çok iyi bir tatil, rehabilitasyon ve bakım hizmeti sunan Yaş Dostu Bir Ülke olarak konumlanmasını sağlamak olacak. Türkiye'nin coğrafi konumunun avantajını, bu alanda alacağımız önlemlerle birleştirmemiz halinde bu hedefe ulaşmamamız için bir neden bulunmuyor. Bakım hizmetlerinde çalışacak kalifiye eleman sayısı çok azdır. Özel sektör ve sivil toplum kuruluşları bakım sektörü yatırımları için teşvik edilmelidir. Bu hizmet sektörünü hayata geçirebilirsek, genç işsizliğinde önüne geçebiliriz. Yılda 200 bin insana istihdam sağlanabilir. Bölgesel Uluslararası Rehabilitasyon Merkezleri ile yaşlanan kıtaları sağlık hizmetleri ile buluşturabiliriz."

Türkiye'de ortalama yaşam süresinin 80 yıla kadar yükseldiğini kaydeden Aydın, "Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yaşam beklentisi 10 yıl arttı" ifadelerini kullandı.

7 bölgede 7 rehabilitasyon merkezi kurmayı da hedeflediklerini aktaran Aydın, bu kapsamda "Dünya Yaşlılar Fonu" kurmayı hedeflediklerini dile getirerek, "Fona 1 lira bağış kampanyası başlatıyoruz. 1 lirayla hayat kurtaracağız. Oluşturulacak Şifa Kumbarası ile binlerce insanın hayatı kurtarılacak. Türkiye'nin en yaşlı nüfusu Çankırı, Kastamonu, Sinop. Oranın havası ve suyundan dolayı 21 günde bir kaç yaş gençleşip geliyorsunuz. Bu konuda Türkiye'de bir girişim başlatacağız. Bölgeler arası bir dayanışma olacak. Pilot il olarak Karadeniz olacak, çünkü en yaşlı nüfus orada yaşıyor. Yaşlı rehabilitasyon ve bakım merkezleri kurulduğu zaman, yaşlılık 'acizlik' olarak görülmeyecek" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close