Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 yıl önceki market alışverişi üzerinden yüklendi

Erdoğan'a 3 yıl önce yaptığı alışveriş üzerinden yüklendi

"Küresel Ticaret ve İhracattaki İncelikler" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EGSİAD Başkanı Türk: "Biliyoruz ki ihracatımızı ne kadar arttırırsak, dünya üzerinde o kadar söz sahibi konuma geliriz" Ekonomi Yazarı Dr. Bozkurt: "Türkiye bugüne kadar kardeş ve elti kavga...

Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği'nin (EGSİAD) geleneksel olarak gerçekleştirdiği Tecrübe Paylaşım Toplantıları çerçevesinde düzenlenen "Küresel Ticaret ve İhracattaki İncelikler" konulu konferansa konuşmacı olarak Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu katıldı.

EGSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sami Türk, programın açılışında yaptığı konuşmada, EGSİAD'ın 140 ülkede faaliyetlerini sürdüren TUSKON çatısı altında bulunan, Eskişehir'in en büyük sanayici ve iş adamları derneği olduğunu savunarak, EGSİAD'ın 21 yıllık tecrübesiyle çalışmalarını üyelerinin gelişimine odakladığını söyledi.

"Derneğimizin en büyük hedeflerinden biri, üyelerimizin tamamını yurtdışına açabilmektir" diyen Türk, şöyle devam etti:

"Biliyoruz ki ihracatımızı ne kadar arttırırsak, dünya üzerinde o kadar söz sahibi konuma geliriz. Bunu başarabilmemiz için gereken ise bu konuda uzun yıllardır faaliyetlerini devam ettiren firmaların tecrübelerinden, üyelerimizin en üst seviyede faydalanmalarını sağlamaktır."

Dr. Bozkurt ise Türkiye'nin sanayi devrimi kaçırmış iki ülkeden biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu ülkelerden biri Çin diğeri Türkiye'dir. Dünya yeni bir döneme girdi. Türkiye, varlığı boyunca hiç bu kadar fırsat yakalamadı. Bunun sebeplerinden biri şu ki geç kalmamızın bir avantajı var o da fabrikalarımızın neredeyse tamamı çok yeni. İkincisi de Türkiye'de petrol çıkmadığı için biz üretmeye mecbur bir ülkeyiz. Bu noktada girişimci potansiyelimiz en büyük fırsatlarımızdan biri."

- " Türkiye'de ticarette kasaba kültürü hakim"

Türkiye'de ticarette kasaba kültürünün hakim olduğuna dikkati çeken Bozkurt, bunun Türkiye'nin en büyük zaaflarından biri olduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

"Bu bende yoksa sende de olmasın mantığıdır. Türkiye bugüne kadar kardeş ve elti kavgalarında, rüşvetçilikten kaybettiğinden en az 50 misli fazlasını kaybetti. Nereye gidersem gideyim kardeş kavgasından batan şirketler görüyorum. Türkiye, büyük yatırımlar yapmadan, teknolojiye ağırlık vermeden, rekabet gücünü arttırmadan 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefini tutturması mümkün değil. Bu hedefi tutturmak için mutlaka iş birliği, güç birliği yapılması gerekir. Türkiye'de ortak iş yapma kültürü yok. Eğer rekabet edebilecek güce erişemezsek, eğer teknolojimizi yenilemezsek Türkiye maalesef bir yere gelemez."

"Türkler fırsat kaçırma fırsatını asla kaçırmazlar"

Yabancıların Türkler için söyledikleri bir sözü hatırlatan Bozkurt, "Yabancıların, "Türkler fırsat kaçırma fırsatını asla kaçırmazlar' diye bir sözü var. Biz bu sözü haklı çıkartmamalıyız. Şu an ülkemiz en büyük 5 ülke arasına girmek için en büyük adaylardan biridir. Dünyanın artan nüfusu ve giderek yaygınlaşan şehirleşme tüketimi daha arttırıyor. Biz bu fırsatı kaçırmamak için ortak iş yapıp, güçlerimizi birleştirip, global pazarda söz sahibi ülkelerden biri olmalıyız" dedi.

"Hedefimiz ihracat yaptığımız ülke sayısında Türk okulu sayısını yakalayabilmek"

Kadiroğlu ise 3 yılda yaklaşık olarak yüzde bin 800 oranında büyüme kaydettiklerini belirterek, "Bizim yurtdışında yolumuzu açanlardan biri TUSKON diğeri de Türk okulları oldu. Gittiğimiz ülkelerde Türk okulları sayesinde daha kolay yatırım yapma ve mal satma fırsatı yakaladık. Azerbaycan ve ardından Mısır'da fabrika kurduk ve bu sayede Asya ve Afrika pazarına açılma fırsatı yakaladık. ve şimdi de Hindistan'da yeni bir yatırım yapıyoruz. 150 ülkede Türk Okulu var. Elvan Gıda olarak 130 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz okullarımızın sayısını yakalayabilmek" diye konuştu.

"Turquality, bizi yurtdışında yüzde 70'lere varan oranda destekliyor"

Yurtdışında yaptıkları pazarlama ve reklam faaliyetlerinde Turquality'nin kendilerini yüzde 70'lere varan oranda desteklediğini anlatan Kadiroğlu, "Bu bizim için çok önemli çünkü bu sayede yurtdışında rekabet gücümüzü arttırmış oluyoruz. Biz ciromuzun yüzde 90'ını ihracattan kazanıyoruz. Ama bizim yurt içi ve dışı diye bir kavramımız yok. Bizim için bütün dünya bir pazar ve biz bu pazardan mümkün olduğunca pay almaya çalışıyoruz. Şu an 10 ülkede ürünlerimiz çok ciddi şekilde markalaşmış durumda" diye konuştu.

"Irak Türkiye için çok önemli bir pazar"

Irak'ın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu dile getiren Kadiroğlu, bugün Irak'a yatırım yapan firmaların en az 10 yıl ileride olacaklarını ve yurtdışına yatırım yapmayı düşünen firmaların mutlaka Irak'ın potansiyelini atlamamaları gerektiğini vurguladı.

Şirket olarak büyük hedeflerinin olduğunu aktaran Kadiroğlu, firma olarak 2023 yılında 1 milyar dolar ihracat hedeflediklerini, erişilmesi zor bir hedefi kendi öz sermayeleriyle yakalamayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Program plaket takdimi ile sona erdi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel
title