Haberler

Küresel İklim Değişikliğinin Sonuçları Çankaya'da Masaya Yatırıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla Tarım Orman-İş Sendikası tarafından düzenlenen ’Küresel İklim Değişikliği’nin Getirileri ve Götürüleri’ konulu panel Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çankaya Belediyesi'nin katkılarıyla Tarım Orman-İş Sendikası tarafından düzenlenen 'Küresel İklim Değişikliği'nin Getirileri ve Götürüleri' konulu panel Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Küresel iklim değişikliğinin masaya yatırıldığı etkinliğe Çankaya Belediyesi de destek sundu. Üç oturum halinde düzenlenen panelin ilk oturumuna Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç'in yanı sıra Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, Tarım Orman İş Sendikası Bilim Kurulu Başkanı Yücel Çağlar ve Tüketici ve İklimi Koruma Derneği Başkanı Önder Algedik katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, iklim tanımının önüne küresel kelimesinin getirilmesinin ötekileştirdiğini belirterek, iklimin ulusal hatta bireysel olduğunu belirtti.

Durmuş, "İşin kolayına kaçarak küresel deriz, ötekileştiririz. Nasıl olsa dünyanın ortak sorunu, dünya çözer deriz. Oysa asıl çözecek olan bireylerdir daha sonra sıra dünyaya gelir. Çok uzağa gitmeye gerek yok, iklim değişikliği dün Cerattepe'de yaşanandır, Karadeniz yaylarındaki Yeşil Yol adlı projedir, Kaz Dağları'ndaki altın madeni uğruna doğanın katledilişidir" dedi.

Türkiye Çevre Vakfı Başkanı Koray Haktanır'ın yönettiği oturumda ilk konuşmayı Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç yaptı. Ortadoğu'da uzun yıllar görev yaptığını belirten Sevinç, kuraklık ve çölleşme ile ilgili gözlemlerini aktardı.

İklimle ilgili oluşan tahribatın geri dönüşümünün olmadığının altını çizen Sevinç, "En azından tahribata dur diyebilmemiz lazım, bu da sivil toplum örgütleri ve bu işe gönül vermiş insanlarla mümkün olabilir" ifadelerini kaydetti.

Servet ve para adına dünyada büyük yaralar açıldığını belirten Sevinç, "Ağaçları kesip tarla yapmayı, karayoluyla binlerce kilometreden sebzeyi meyveyi taşımayı marifet bildik. Bunlar büyük hatalardı. Çünkü sürdürülebilir sistemler kuramadık" dedi.

Karbon ayak izini azaltmaya yönelik 'Başkanlar Sözleşmesi'ni Türkiye'de ilk olarak Çankaya Belediyesi'nin imzaladığını belirten Anıl Sevinç, "Atık yönetim planımızı oluşturarak uygulamaya başladık. Türkiye'de şuanda en fazla geri dönüşüm malzemesini ekonomiye kazandıran Çankaya Belediyesi'dir" ifadelerinde buldu.

Sevinç, yeni çöp sistemi, rüzgar türbini, kent tarım birimi çalışmaları ve yağmur hasadı gibi Çankaya Belediyesi'nce uygulanan projeler hakkında bilgi verdi.

UZMANLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ VE ÇÖZÜM YOLLARINI ANLATTI

İklim değişikliğinin önüne geçilmesine ışık tutan bilgilerin aktarıldığı panelde Dr. Nuran Talu, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde iklim değişikliği siyaseti', Yücel Çağlar 'İklim değişikliğinin nesi küresel?', Önder Algedik 'Türkiye'nin iklimi değiştirme politikaları' başlıklarında bilgi aktardı.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu'nun yönettiği ikinci oturumda yine Cumhuriyet Gazetesi'nden Özlem Yüzak 'İklim değişikliği gerçeğinde sürdürülebilirlik' konusunu ele aldı.

Doç. Dr. Gökhan Günaydın'ın yönettiği üçüncü oturuma ise Tarım Orman İş Genel Sekreteri Dr. M. Ali Başaran, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Bektaş, Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Küçükaydın ve Türkiye Ormancılar Derneği'nden Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu panelist olarak katıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close