Haberler

Küresel Değişim İçinde Türkiye'de Demokrasi Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakaş: "Yasayla türbanın serbest bırakılmasına dahi karşıyım. Çünkü bu özel alandır, düzenlenemez, en doğal hakkıdır insanların"

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Karakaş, "Yasayla türbanın serbest bırakılmasına dahi karşıyım. Çünkü bu özel alandır, düzenlenemez, en doğal hakkıdır insanların" dedi.

Karakaş, Kahraman Kent Konseyi tarafından Mehmet Akif Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Küresel Değişim İçinde Türkiye'de Demokrasi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, yaşamda insanların özel alanları ve bir de kamusal alanları olduğunu belirterek, özel alanlarda insanların mutlak anlamda özgür ama kamusal alanda evrensel kriterlere de uyulması gerektiğini düşündüğünü bildirdi.

Bir kadının türbanlı olmasının, üçüncü kişilere hiçbir etkisi bulunmadığını dile getiren Karakaş, şöyle devam etti:

"Yani üçüncü kişilere, kurumlara bir etkisi yok. Beni ilgilendirmiyor. Dolayısıyla bu onun özel alanıdır. Bunu kamusal bir çerçevede değerlendiremeyiz. Dolayısıyla kamusal bir çerçevede değerlendiremezsek hukuksal bir düzenleme de getiremeyiz. Türbanın serbest bırakılması dahi bir hukuksal düzenlemedir. Yasaklanması da haydi haydi bir hukuksal düzenlemedir ama türban onun özel alanıdır. Yasayla türbanın serbest bırakılmasına dahi karşıyım. Çünkü bu özel alandır, düzenlenemez, en doğal hakkıdır insanların. Nasıl benim sakalım düzenlenemezse türban da düzenlenemez, yasaklanamaz çünkü hukuk alanının dışındadır. Yani kamusal alanın dışındadır. İnsanlar istediği gibi takılabilir."

"Kimse, 'Niye türban takıyorsun?' diye eleştirilemez"

Üçüncü kişilere etki yapan konuların da kamusal alan olduğunu kaydeden Karakaş, hukuksal düzenlemelere tabi olmaları gerektiğini, bu konularda yerel ya da ulusal düzenlemelerin de olmayacağı ve olmaması gerektiğini anlattı.

Kamu hukukunun ulusal ya da yerel olması halinde sorunlar çıkacağını aktaran Karataş, şunları kaydetti:

"Kamu alanında hep Batıyı referans veriyorum. Tavrım çok net. Kamu hukukunda temel kriterimi Batıdan yana kullanıyorum. Sivil-asker ilişkilerinde yerel kriter olamaz, anayasalarda yerel kriter olamaz, olmamalıdır. Özel alanlarda ise kimse, 'Niye türban takıyorsun?' diye eleştirilemez, 'Takmıyorsun' diye de eleştirilemez. Bunlar özel alanlardır. Hukuksal düzenlemeler yapılamaz bu alanlarda. Bu alanlar, hukuk ve devletin dışında alanlardır."

Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan ise demokrasinin çok çeşitli tanımı yapılsa da "halkın, yönetime temsilcileri aracılığıyla katılımı"nın, bunlardan en yaygını olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Tanzimat Fermanından bu yana demokrasi ve hukuk kavramları üzerinde çalışan fakat çok ağır yol alabilen ender ülkelerden biri olduğunu ifade eden Arıkan, "Devletin içine çöreklenmiş, devletin imkanlarıyla millete dalan kökleri çok derinlerde ve uluslararası bağlantıları olan gizli örgütler hukuk önüne çıkartılmadıkça bu süreç de tamamlanmayacaktır. Demokratikleşme gayretleri sadece tartışılan bir hala olmaktan öteye gidemeyecektir" ifadesini kullandı.

Konferansa, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA / Yerel
title
Close