Haberler

Kürdistan Sosyalist Partisi Lideri Tek Türkiye'ye Döndü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yasa dışı olarak kurulan Kürdistan Sosyalist Partisi'nin Genel Sekreterliğini yapan ve hakkındaki davalar düştüğü için Türkiye'ye dönen Mesut Tek, Çözüm Süreci'ne ilişkin, "PKK bu süreci kendi çıkarları açısından okudu.

Yasa dışı olarak kurulan Kürdistan Sosyalist Partisi'nin Genel Sekreterliğini yapan ve hakkındaki davalar düştüğü için Türkiye'ye dönen Mesut Tek, Çözüm Süreci'ne ilişkin, "PKK bu süreci kendi çıkarları açısından okudu. PKK'nın amacı, çatışmazlık ortamından yararlanarak, kendi sistemi olan KCK sistemini oluşturmaktı" dedi.

Türkiye'de 1974 yılında yasa dışı olarak kurulan Kürdistan Sosyalist Partisi'nin lideri Mesut Tek, hakkındaki davaların düşmesi sonucu, yaklaşık 36 yıl aradan sonra, Almanya'dan Türkiye'ye döndü.

İstanbul'dan Diyarbakır'a gelen Tek, havalimanında partililer ve yakınları tarafından karşılandı.

Tek, Mitannia Otel'de düzenlenen basın toplantısında Kürtçe konuştu.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tek, "Çözüm Süreci"nin, Kürt sorunun çözümünü amaçlayan bir süreç olmadığını ileri sürdü.

"Kürt hareketinin AK Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum"

Hükümetle PKK'nın beklentilerinin farklı olduğunu iddia eden Tek, şunları dile getirdi:

"Hükümetin amacı PKK'yı silahsızlandırmak, örgüte silah bıraktırmak ve 'Kürt sorununu biz çözdük' demekti. Gördük ki bu başarılı olmadı. PKK ise bu süreci kendi çıkarları açısından okudu. PKK'nın amacı, çatışmazlık ortamından yararlanarak, kendi sistemi olan KCK sistemini oluşturmaktı. Bunun için ciddi çabalar sarfetti. Hatta bazı yerlerde bunu hayata da geçirdi."

Tek, PKK'nın süreci "kendine yonttuğu" değerlendirmesinde bulunarak, "PKK'nın dışında KCK sistemini kabul eden, bu sistemde yer alan başka bir Kürt hareketi yok. Hiçbir Kürt hareketi, KCK sisteminin içinde yer almıyor" diye konuştu.

"Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı AK Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum" diyen Tek, şöyle devam etti:

"Böyle davranmanın Kürtlere bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Siyasi iktidara karşı mücadelemizi yürütürken, 'bu gitsin ama yerine kim gelsin?' diye sormalıyız. Diyarbakır'dan Ankara'yı yönetme şansımız yok. AK Parti gidince kim gelecek? Onun bir karşılığı olmalı. 12 yıl önce AK Parti'den daha reformist ve daha iyi bir parti yoktu. Şimdi öyle mi, tartışılır. Ama gözü kapalı AK Parti düşmanlığını Kürtlerin çıkarları açısından doğru bulmuyorum."

"PKK, Kürt halkı değildir"

Tek, "Çözüm Süreci'nde sadece PKK'nın muhatap alınmasını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Eğer bu süreçte sadece silahsızlanma konusunu ele alırsanız, ateşkesin muhatabı PKK'dır. Çünkü PKK'dan başka silahlı bir örgüt yok. Ancak amaç Kürt sorununun çözümüyse, bunun muhatabı tüm Kürt halkıdır. PKK güçlü, tabanı daha fazla olabilir ama PKK tek başına Kürt halkı değildir. PKK'nın dışında da Kürt hareketleri vardır. Onların da görüşleri dikkate alınmalıdır."

Tek, terör olaylarının PKK tarafından kırsaldan şehirlere taşınmasına ilişkin, "Barış taleplerimizde ısrar etmemiz, kararlı duruş sergilememiz gerekiyor. Eğer böyle yaparsak, sadece açıklamalarda değil, pratikte de bu talebimiz gösterilirse bu ülkeye barışı getiririz. Yeter ki barış isteyenler alana insinler. Sadece açıklamalarla yetinmeyelim. Barış yürüyüşleri yapalım. Ancak böyle barışı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Fehmi Demir, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de katıldı.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close