Haberler

Kurbanlık Hayvanlarla İlgili Bilgiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta Kurban Bayramı öncesi Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr...

Sivas'ta Kurban Bayramı öncesi Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara ve Gıda Teknolojisi ve Besin Hijyen Anabilim Dalı Başkanı Şeyda Şahin, kurban seçimi ve kurbanda kesilen etlerin muhafazası hakkında basın toplantısı düzenledi.

Kurban Bayramı'na bir hafta kala vatandaşların kurban alamaya başladıklarını belirten Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, kurban seçilirken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı. Özellikle besi çiftliklerinden ya da pazardan alınan hayvanların sağlıklı bir profil oluşturması gerektiğini belirten Kara, hayvanların yaşına göre semiz, herhangi bir topallığının olmaması ve ağız, göz, burun, boğaz ve anal bölgeden normal akıntıların dışında başka bir akıntının olmaması, gözle görülür bir şişkinlik ya da yumrunun bulunmaması gerektiğini vurguladı. Kara, "Kurbanlık seçilecek hayvanların aşılamak programından geçmiş olması kulak küpelerinin olması gerekiyor. Hayvan alacaklarının şüpheleri varsa hayvan menşelerinin ya da pasaport adı belgeyi talep etme hakları vardır. Çünkü kurbanlık olarak pazara çıkan hayvan tarımda veteriner hekimi arkadaşlarımızın oluru ile pazara çıkarılmaktadır." dedi.

Öte yandan hayvanların bir yerden başka bir yere nakil edildiğinde hayvan refahının sağlanması gerektiğini belirten Kara, hayvanlara işkence etmeden kesim yerlerine götürülmesi gerektiğini vurguladı. Hayvanların kesim esnasında tüm faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Kara şunları kaydetti: "Kesim sırasında imkanı olan vatandaşlarımız modern kesimhaneler, belediyelerin ya da özel müteşebbislerin kurduğu kesimhaneler olabilir. Bunun dışında belediyelerin önerdiği alanlarda kesim yapması çok önemli bir husus olarak görüyoruz. Rastgele hayvan kesilmesi konusunda insanlar gerekli titizliği göstermediği takdirde çok ciddi bir çevre kirliği ve insanları tehdit eden hastalığa neden olabilir. Mümkün olduğu kadar temiz bıçak ve sıcak sularda yıkanmış temiz aparatların kullanması çok önemli bir husustur."

Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin muhafaza edilmesi ve hastalıklara karşı önlem alınması konusunda bilgi veren Gıda Teknolojisi ve Besin Hijyen Anabilim Dalı Başkanı Şeyda Şahin, kesimden sonra etlerin kapalı ortama alınarak muhafaza edilmesi gerektiğini ifade etti. Şahin, "Hayvanların kesinimden sonra kurban etlerini sağlıklı kesim muhafız etkileri aldıktan sonra tüketicinin zincirine gidene kadar bozulmaması gerekmektedir. Kurban etlerinin parçalanma eşliğiyle üzerinde var olan mikroorganizma sayısında artış olabileceği nedeniyle etlerin kesim sonrasında hemen kapalı ortama alarak soğutulması, hemen parçalanarak bekletilmesi gerekmektedir.

Sakatat ve etler aynı ortamda olmamsı gerekir. Etlerin, soğuk yerde veya buzdolabında en az 12 saat beklemesi gerekir. Kurban etleri parçalar halinde temiz tabaklara konulmalı ve serin bir yerde hava alması sağlanarak saklanması gerekmektedir." şeklinde konuştu. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Eski bakan da duruşma salonunda

Yenidoğan Çetesi'nde ambulans şoföründen ilk itiraf: Hasta yönlendirerek para kazandığımı kabul ediyorum

Örgüt yöneticisi ambulans şoförü, nasıl para kazandığını anlattı

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

title