Kurban Bayramı ve Beslenme
Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, etin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini bildirdi.
Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, etin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini bildirdi.
Özbek, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığını belirtti.
Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Özbek, şöyle devam etti:
"Et, sindirimi zor olan besindir. Hayvan kesildiği zaman tüm kasları birden kasılı kalır. Kasın hareket halinde kalması etin sertleşmesine neden olur. Yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertlikten dolayı hemen tüketilmesi hazımsızlık ve sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide, bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir."
Özbek, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Etin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Bağ dokusu yüksek kuşbaşı ve parça etler nemli ısıda pişirilmeli, bağ dokusu az olan etler ise kuru ısıda (ızgara, fırın) pişirilmelidir. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Et tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmeli veya tüketilmelidir. Bu sayede demir emilimi artırılmış olur."