Kuralların Geçersiz Olduğu Fikir Kulübü"
Amerikalı girişimci Mark Zuckerberg'in öğrencilik yıllarında, kampüsteki kaynaşmayı hayal ederek kurduğu, yüz binlerce kullanıcıyı kendine bağlayan sanal sohbet ve paylaşım mecrası Facebook, denetimin şikayetle gerçekleşmesi nedeniyle bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor Sakarya Üniversitesi Sosyoloji.
SALİH BARAN - Amerikalı girişimci Mark Zuckerberg'in Harward Üniversitesi'nde okurken, kampüsteki kaynaşmayı hayal ederek kurduğu ancak kısa sürede global hale gelen sosyal paylaşım sitesi Facebook, denetimin şikayetle gerçekleşmesi nedeniyle zaman zaman tartışmalara neden oluyor.
Kampüsteki öğrencilerin mail adresleri aracılığıyla üye olabileceği şekilde 2004 yılında dizayn edilen Facebook, kısa sürede büyüyerek yüz binlerce kişinin kullandığı bir alan haline geldi.
Gelecek yıl kullanıcı sayısının Çin nüfusunu geçmesi ön görülen ve ücretsiz olması nedeniyle kullanıcı sayısı her geçen gün artan site, son zamanlarda paylaşımlardaki serbestlik ve kuralsızlık nedeniyle eleştirilerin hedefi oluyor.
Denetimin şikayetle gerçekleşmesi nedeniyle "kuralsız fikir kulübü" olarak anılmaya başlanan Facebook, zaman zaman tartışmaları da beraberinde getiriyor.
"Eleştiriler belli bir ölçüde yapılmalı"
Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, popüler sosyal paylaşım sitesini "kuralsız fikir kulübü" olarak niteledi.
Sosyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Şener, sitede herkesin kendi fikirlerini, görüş ve düşüncelerini sunduğunu, faydalı iletişimin yanında zaman zaman da garip, ahlak dışı, mantıksız görüşlerin de yer aldığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Toplumların birtakım değer ve kuralları var. Herkes bunları eleştirebilir ama bunu belli bir ölçü içinde yapmalıdır. Düşünce ve tutumlarını bir kural içinde sunmalı. Facebook'ta bir kuralsızlık var. Bu paylaşımlarda kurallar oluşturulmalı. Toplumu korumamız gerekiyor mu? Evet, gerekiyor. Böyle bir derdimiz olmasaydı, hukuk olmazdı, ahlak olmazdı, normlar olmazdı. Çünkü kuralsız, hukuksuz bir dünya düşünülemez. Dolayısıyla bunun sistemini birlikte oluşturmamız lazım. Bunda da en çok görev sosyal bilimcilere düşüyor."
Şener, sitedeki pek çok paylaşımın yüzeysel olduğunu ifade etti.
Araştırmalarına göre sitede çok ciddi bir iletişim materyali olmadığını aktaran Şener, "Hepsi değil ama çok sıradan, yüzeysel, büyük bir bölümü düşünülmeden yazılan sözler. Her aklımıza geleni söylediğimiz zaman toplumda bir kargaşa olur. Bunun bir ölçüsünün koyulması lazım" diye konuştu. - Edirne