Kuraklık Tehlikesine Karşı Önlemler Alındı
Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde, kuraklık tehlikesine karşı alınması gereken önlemler tartışıldı.
Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde, kuraklık tehlikesine karşı alınması gereken önlemler tartışıldı.
Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıda, kuraklık tehlikesine karşılık mevcut suyun verimli kullanılması yönünde kararlar alındı.
Loğoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, bu tür toplantıların genellikle kuraklık tehlikesi olduğu zaman yapıldığı gibi bir algılamanın olduğunu, ancak geleceği planlamak amacıyla buna benzer toplantıların tedbir için önceden yapılması gerektiğini belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Antalya İl Müdürü Bedrullah Erçin de 2007 yılında yaşanan kuraklığın ardından kuraklığın etkilerini azaltmak amacıyla tarımsal kuraklıkla mücadeleyle ilgili bir yönetmelik yayımlandığını söyledi. Her yağış azlığını kuraklık olarak nitelendirmenin yanlış olduğunu ifade eden Erçin, bitkilerin çıkış ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyu toprakta bulamadıkları durumların kuraklık olarak adlandırıldığını vurguladı.
Dünya nüfusunun su kullanımının 6 kat daha arttığına işaret eden Erçin, su miktarı, kalitesi ve yönetimi ile ilgili sorunlar yaşandığını bildirdi. Kuraklıktan da en fazla tarım sektörünün etkileneceğini anlatan Erçin, "Nüfusun yüzde 25'i kırsalda yaşamakta, tarımda 17,5 milyon kişi istihdam edilmekte. Tarımda yaşanacak kuraklık, kırsal nüfus kadar şehirlerdeki nüfusu da olumsuz etkileyecektir" dedi.
Açlık ve gıda sorununun her geçen gün artış gösterdiğini belirten Erçin, gıda krizini artıran faktörün de kuraklık olduğunu söyledi. Erçin, küresel iklim değişikliğinin de kuraklık tehlikesini artırdığını kaydetti.
Erçin, sürdürülebilir kırsal kalkınma için toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi ve verimli kullanılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Gıda üretiminin büyük bir bölümü sulu tarımla sağlanmaktadır. Türkiye genelinde suyun yüzde 73'ü de tarımda kullanılmaktadır. O zaman suyun verimli kullanılıp, kullanılmadığını araştırmalıyız. Dünya Su Gelişim Raporu'na göre, suyun üçte biri maalesef verimli kullanılmamaktadır. Su kalitesi korunmamakta, her geçen gün kirlilik artmaktadır."
Kuraklığın ciddi bir afet olduğunu ifade eden Erçin, yeraltı sularının aşırı çekilmeler yüzünden tehlikeli boyutlara ulaştığını bildirdi.
Modern sulama sisteminin hızlı şekilde yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Erçin, "Türkiye genelinde 6 bin 239 proje ile 412 bin dekar alan ve Antalya'da 442 proje ile 30 bin 500 dekar alan modern sulamaya geçildi" dedi.
Meteoroloji 4. Bölge Müdür Vekili Necip Duman, 2011 yılı yağış değerlendirmesine göre Antalya'nın Türkiye'den iki kat daha fazla yağış aldığını belirtti.
Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, Antalya'daki barajların ve göletlerin doluluk oranlarının iyi durumda olduğunu kaydetti.
Toplantıda mevcut suyun verimli kullanılması, sulama alanları dışında kalan alanlara suyun verilmemesi, atık suların toplanarak arıtılması ve tarım ile sanayide tekrar kullanılmasının teşvik edilmesi, yeni sulama alanlarının izinle açılması, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi yönünde kararlar alındı.
- ANTALYA