Kur'an-ı Kerim'i Miniklere Dramayla Öğretiyorlar
Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında drama eğitimi alan din görevlileri, 4-6 yaş grubundaki miniklere drama ve oyun eşliğinde Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretiyor.
ENSAR ÖZDEMİR - Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında drama eğitimi alan din görevlileri, 4-6 yaş grubundaki miniklere drama ve oyun eşliğinde Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretiyor.
Gaziantep Müftülüğünün talebi üzerine kentte görev yapan 51 Kur'an kursu hocası, drama ve oyunculuk eğitimi aldı.
Müftülük binasında bir hafta boyunca gerçekleştirilen eğitime katılan kursiyer eğitimciler, 4-6 yaş grubundaki öğrencilere çeşitli oyunlar eşliğinde din eğitimi verecek.
Kursiyerlere eğitim veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Eğitim Kurulu eğitim uzmanı Fatma Kotan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldan beri devam eden 4-6 yaş çocuklara Kur'an eğitimine yönelik drama ve oyunculuk derslerinin başarılı biçimde sürdüğünü kaydetti.
Bu çalışmayı Müftülüğün talebi doğrultusunda Gaziantep'te de başlattıklarını, kentte bu yıl 4-6 yaş Kur'an kurslarında eğitim alacak çocukların hocalarına drama eğitimi vermeye başladıklarını aktaran Kotan, şöyle konuştu:
"Bu yıl 4-6 yaş Kur'an kurslarında görev alacak kadın hocalarımıza uygulamalı bir eğitim veriyoruz. 4-6 yaş öğrencilerimizin uygulamalı eğitim almaları çok önemli. Öğreticilerimizin bu konudaki yeterliliklerini arttırmak istiyoruz. Konu olarak drama, oyun, metaforik uygulamaları işlemeye çalışıyoruz. Zaten 4-6 yaş grubu hayatı oyun içinde öğreniyor. Oyun hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Şu an Gaziantep İl Müftülüğünden 51 öğrencimiz bulunuyor. İçlerinde çok tecrübeli hocalarımız da var. Sunuş teknikleriyle onların yeterliliklerini arttırıyoruz."
3 yılda 758 hocaya drama ve oyunculuk eğitimi verildi
Türkiye'de uzun yıllar din eğitiminde takrir metodunun kullanıldığına işaret eden Kotan, ancak çocuklara verilecek eğitimde drama ve oyunun ne kadar etkili olduğu konusunda yıllardır sunumlar yaptığını belirtti.
Sunumlarına katılanların bundan çok etkilendiğini aktaran Kotan, şöyle devam etti:
"Bilginin daha kalıcı olduğunu görüyoruz. Zaten din eğitiminde önemli olan bilginin kalıcı olması değil mi? Biz de eski köye yeni adet getirerek dram ve oyunla eğitim veriyoruz. Şu ana kadar sertifika alan 758 hocamız 15 bin 265 çocuğumuza eğitim veriyor. Hocalarımız buradan edindikleri bilgilerce hayatı oyun oynayarak öğrenen çocuklarımıza, Kur'an'da anlatılanları oyunlar eşliğinde öğretiyor. Ekmeğin neden kutsal olduğundan tutun, helal ve haramı, iyi ve kötüyü, doğru ve yanlışı, tüm bunları oyunlar eşliğinde öğrenen çocuklarımızın edindikleri bilgiler de kalıcı olacaktır."
Hocalar da eğitimden memnun
Gaziantep'teki eğitim boyunca sahneye çıkarak müzik ve oyunlar eşliğinde eğitim alan öğreticiler de bu uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Kursiyerlerden Arzu Çetin, 3 yıldır Gaziantep'te din eğitimi verdiğini belirterek, "Bu eğitim sayesinde çok güzel işler başaracağımıza inanıyorum. Şu ana kadar bu yaş grubuna eğitim vermemiştim ama şu anda bir eksiğimin olmadığına inanıyorum" dedi.