"Kültürel Köprü Lüleletaşı" Projesi
Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi'nin gerçekleştirdiği "Kültürel Köprü Lüleletaşı" projesi kapsamında Eskişehir'de öğrenim gören 20 ülkeden yaklaşık 50 yabancı uyruklu öğrenciye, lületaşı işlemeciliği kursu verildi.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi'nin gerçekleştirdiği "Kültürel Köprü Lüleletaşı" projesi kapsamında Eskişehir'de öğrenim gören 20 ülkeden yaklaşık 50 yabancı uyruklu öğrenciye, lületaşı işlemeciliği kursu verildi. Öğrencilerin işlediği taşlar daha sonra sergilenecek.
Proje sorumlularından Ramazan Durmuş yaptığı açıklamada, amaçlarının özelde lületaşının tanıtılmasını sağlamak olduğunu, genelde ise Eskişehir'in ve Odunpazarı Bölgesi'nin turizm zenginliğini uluslararası boyutta tanıtımına katkı sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
Odunpazarı Belediyesi'nin belli seviyede lületaşını tanıtmaya çalıştığını fakat öğrenciler olarak da bu çalışmalara destek vermek istediklerini ifade eden Durmuş, "AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi'nin desteğini alıp kültürler arası etkileşimi gerçekleştirmek için böyle bir etkinlik yapıyoruz" dedi.
Proje sorumlularından Şükrü Güler de projeye 20 ülkeden yaklaşık 50 yabancı uyruklu öğrencinin katıldığını belirterek, yabancı öğrenciler aracılığıyla lületaşını dünyaya tanıtmayı, Türk öğrenciler ile yabancı öğrencilerle arasında bir etkileşim sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Almanya'dan Eskişehir'e gelen Merle Otholt ise lületaşını daha önce gördüğünü fakat ilk defa işleme fırsatı bulduğunu dile getirdi.
Çinli olan Luciana Chen de "Ben ve arkadaşlarım çok heyecanlıyız. Burada kendi taşlarımızı işleme fırsatı buluyoruz. Bu beyaz taşlar Türkiye'ye özgü. Daha önce lületaşını duymuştum fakat ilk defa kendi taşım oldu. O yüzden çok heyecanlı ve mutluyum" diye konuştu.
Kameronlu Tita Yanick de ülkesinde bulunmayan beyaz taşları işleme fırsatı bulduğunu anlatarak şöyle konuştu:
"Bunun için çok heyecanlıyım. Çünkü ülkemde bu taşları görme fırsatım olmamıştı. İnsan yüzü ve ev işledim. Şimdide bir çanta işliyorum. Bunları ülkeme götürüp aileme göstereceğim. Daha sonra da orada hediye etmeyi düşünüyorum. Sonuçta bu benim Türkiye'de ürettiğim birşey."
Lületaşı ustası Erşef Tuncer ise 30 yıllık lületaşı ustası olduğunu, öğrencilerin umduğundan daha iyi işler yaptığını ifade etti.
AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi, Lületaşı El Sanatları Derneği ve Odunpazarı Belediyesi'nin destek verdiği proje, yarın katılımcıların Eskişehir'in Han ilçesinde bulunan Frig Vadisi geziyle sona erecek.
Kursiyerlerin yaptığı çalışmalar, 13 Mart'ta AÜ Yunus Emre Yerleşkesi'ndeki İletişim Bilimleri Fakültesi Sergi Salonu'nda sergilenecek.
Muhabir: Fatih Doğan
Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR