Küçük Menderes Yeniden Hayat Bulacak
Ödemiş Belediyesi'nin kirlilik oranı oldukça yüksek olan mandıra atık sularının arıtılması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırladığı ve İZKA'dan da destek aldığı "Anaerobik Arıtma Tesisi" projesinde temel atma töreni yapıldı.
Ödemiş...
Ödemiş Belediyesi'nin kirlilik oranı oldukça yüksek olan mandıra atık sularının arıtılması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırladığı ve İZKA'dan da destek aldığı "Anaerobik Arıtma Tesisi" projesinde temel atma töreni yapıldı.
Ödemiş Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisleri yanında gerçekleştirilen törene Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreter Vekili Murat Yılmaz Çoban, izleme uzmanı Fakı Ergül, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hikmet Güriş, ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Ordu, İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Telliel, belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, mandıra işletmecileri, belediye daire amirleri katıldı.
2012 yılında kurulan Mandıracılar Ön Arıtma Tesisi'nden arıtılarak kirlilik değeri 10 bin mg/lt'den 5 bin mg/lt'ye indirilen atık suyun kirlilik değerini, Atık Su Arıtma Tesisleri'nin standardı olan 800 mg/lt'ye düşürmeyi amaçlayan Anaerobik Arıtma Tesisi'nin temel atma töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
YÜKSEK KİRLİLİK DEĞERLERİ ARITILABİLİR DEĞERLERE ÇEKİLECEK
Açılış konuşmasını yapan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, "Hepinizin bildiği üzere kirlilik oranı oldukça yüksek olan mandıra atık sularının arıtımı oldukça zor ve pahalıdır. Ama çevre açısından zorunlu bir işlemdir. Belediye kaynaklarının yanı sıra ilçemizde hızla büyüyen mandıra sektörünün işletmelerinin de katkılarıyla 2012 yılında Mandıracılar Ön Arıtma Tesisi'ni kurduk ve devreye aldık. Bu tesisle günlük ortalama 500 metreküp yıkama suyu arıtılmaya başlandı. Ön arıtma tesislerine giren bu atık suyun kirlilik değeri ise 10 bin mg/lt'den 5 bin mg/lt'ye düşürüldü. Kalan kirlilik değerini hesapladığımızda bu 20 bin kişilik bir nüfusun kirliliğine eşdeğer olduğunu gördük. Normal evsel atıklar için en uygunu biyolojik arıtma tesisleridir. Ancak sanayi atık suları için en ekonomik çözüm anaerobik tanklardır. Bugün temelini atacağımız anaerobik tank ile kirlilik oranı 5 bin mg/lt'den, 800 mg/lt'ye çekilecektir. Bu durumu göz önüne alıp nisan ayında belediyemizce proje hazırlandı ve bu proje İZKA tarafından mali desteğe uygun bir proje olarak seçildi. İZKA'nın da desteğiyle bu tesis 2014 yılı Şubat ayında tamamlanacaktır" dedi.
ÜRETİLEN ISI ASFALT ŞANTİYESİNDE DE KULLANILACAK
Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak adına Ödemiş Belediyesi olarak çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini kaydeden Keskin, "Bu tesiste mandıra işletmelerinden çıkan 700 metreküp miktarındaki atık su 800 mg/lt kirlilik değerine indirilecek. Yani her bir mandıranın kendi kurması gereken bu ön arıtma sistemi yerine ortak bir sistemle bu arıtma sorununa ekonomik ve çevreci bir çözüm bulunacak.
Bu tesiste reaktörün altından giren atık su düzgün olarak dağıtılacak. Zamanla reaktör içerisinde 2 metre yüksekliğinde anaerobik bakteriler oluşacak. Bu bakteriler arıtma çamuru olarak da bilinmektedir. Atık sular bu bakteriler reaksiyona girerek parçalanmakta ve metan gazı oluşmaktadır. Oluşan bu gaz yükselerek tesisin üzerinde bulunan seperatör yardımıyla sıvıdan ayrılmaktadır. Bu reaksiyon sürecinde atık su özelliğini kaybederek arıtılırken, çıkan gaz da bir membran tankla toplanıp basınçlandırıp ve kalorifer kazanında yakılarak tankın ısınmasına kullanılacaktır. Burada oluşan fazla ısı ise belediyemizin asfalt şantiyesinde kullanılacak ve asfalt şantiyesinin mazot tüketmesine gerek kalmayacaktır.
Geleceğe miras bırakacağımız çevrenin korunması, Küçük Menderes nehrinde canlılığın yeniden oluşması adına büyük önem taşıyan bu projeye destek veren İZKA'ya ve ortak hareket eden mandıralarımıza teşekkür ederim. Bugün temelini attığımız bu çevreci tesisin yanı sıra hayvan dışkıları, atık su arıtma çamurları ve katı atıklardan biyogaz sağlayıp elektrik üretecek santralimizin temelini de yakında atacağız" dedi.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreter Vekili Murat Yılmaz Çoban da yaptığı konuşmada Ödemiş Belediyesi'nin diğer belediyelere örnek sıra dışı bir çevreci projeye imza attığını belirterek, projeyi hazırlayanları kutladı.
"ÖDEMİŞ'TE HER KURUM PROJE ÜRETMELİ"
Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek de Başkan Keskin ve ekibini bu projeden dolayı tebrik ederek, "Çevrenin korunması konusunda hassasiyet gösterip bu projeye emek veren herkesi kutluyorum. Bu çevre bizim geleceğe mirasımızdır. Bugün burada teneffüs ettiğimiz kötü kokunun gelecekte tüm Ödemiş'te duyulmaması ve tüm canlıların sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürmesi açısından bugün temelini atılan tesis büyük önem taşımaktadır.
İZKA'nın desteğiyle gerçekleştirilecek bu proje diğer kurumlara da örnek olmalıdır. Özellikle AB'nin hibe desteklerinden yararlanabilmek adına Ödemiş'teki tüm kurumlar Ar-Ge birimlerini çalıştırmalı ve projelere kafa yormalıdır. Ödemiş'in gelişmesi adına kurumlarımızın AB fonlarından, İZKA'dan ve diğer desteklerden yararlanmaları, proje üretmeleri gerekiyor. Arıtma tesisimiz başta süt ürünleri sektörümüze ve tüm Ödemiş'e hayırlı olsun" dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar anaerobik tankın kurulacağı alanı gezip incelemelerde bulundu. Başkan Bekir Keskin, kurulacak reaktörle ilgili teknik bilgileri katılımcılarla paylaştı. Katılımcılar 2012 yılında hizmete sunulan çevreci projelerden Mandıracılar Ön Arıtma Tesisi'nin çalışma şekli hakkında da yetkililerden bilgi aldı. Tören ikramlarla son buldu. - İZMİR