Kto Karatay Üniversitesi'nde "Dünya Sosyal Hizmet Günü" Paneli
Dünya'da her yıl Mart ayının üçüncü haftası kutlanan "Dünya Sosyal Hizmet Günü" dolayısıyla KTO Karatay Üniversitesi'nde panel düzenlendi.
Dünya'da her yıl Mart ayının üçüncü haftası kutlanan "Dünya Sosyal Hizmet Günü" dolayısıyla KTO Karatay Üniversitesi'nde panel düzenlendi.
KTO Karatay Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Akıncı, KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Ali Okatan, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Botsalı, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Konya Şube Başkanı Osman Akbaba, sosyal hizmet uzmanları ile her iki üniversitenin akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
"SOSYAL SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, "Bizler genç arkadaşlarımızla mahalle kültürünü mukayese ettiğimizde biraz daha görerek, tanıyarak o kültür içerisinde beslenerek, büyümüş bir nesiliz. Ama genç arkadaşlarımız daha yüz yüze iletişimin olmadığı interaktivitenin sanal ortamlarda gerçekleştirildiği bir ortamda yetişiyorlar. Mahalle kültüründe ne vardır, elbette çok şey vardır. Sosyal hizmetler dediğimiz şey gönüllülük esasına bağlı olarak mahalle içerisinde çoğu zaman çözülüyordu. ve mahalle adete bir aile havası içerisinde ailenin bir ferdi gibi herkes görülüyordu. Kusurlar kendi içerisinde kapatılıyor, eksiklikler kendi içerisinde birlikte çözüm yoluna gidiliyordu. Birinin eksiği diğeri tarafından zamanı geldiğinde öteki tarafından karşılanmaya çalışılıyordu. Böyle bir hava içerisinde elbette sosyal hizmetlerde bireyleri gönüllü katılımıyla gerçekleştiriliyordu. Ama şu bir gerçek, artık bugünün dünyasında yüz yüze iletişimin çok fazla olmadığı bir dünyada yaşadığımıza göre bugüne ilişkin sosyal sorunlara da çözüm üretmek zorundayız. Çünkü insan olarak bizim temel sorumluluklarımız iletişim, ulaşım, teknolojinin değişmesiyle birlikte ortadan kalkmıyor, sorumluluklarımız aynı şekilde ortada duruyor. O zaman bize düşen, değişen bu şartlar doğrultusunda sosyal sorunların en azından bir birey olarak duyarlılıkları, sorumlulukları bilinçli bir birey olarak nasıl katkıda bulunuruz ona cevap aramamız gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde de son yıllarda yurt dışındakine paralel olarak belki biraz gecikmeli olarak sosyal hizmetler alanının gittikçe geliştiğini görüyoruz. Bu konuda gerek akademide, gerek uygulamada daha bilinçli daha duyarlı yaklaşımların sergilendiğini görmekten gerçekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
"SOSYAL HİZMET ÖNEMLİ BİR KONU"
KTO Karatay Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, sosyal hizmet bölümünü fakültelerine kazandırdıkları için Prof. Dr. Ömer Torlak'a teşekkür ederek, "Bugün bu bölüm öğrenci ve öğretim görevlileriyle gerçekten Konya'ya ve ülkemize değerli hizmetler vermeye başlamıştır. Bu süreç hızla ilerleyecektir. Sosyal hizmet çok önemli bir konu. Çağımız medeniyet ilerliyor gelişiyor. Kuşkusuz muazzam bir iletişim çağı içerisindeyiz. Sosyal hizmet uzmanları iletişim becerilerine sahip gerçekten. Davranış bilimleri, sağlık bilimleri ayrıca örgütsel organizasyon ve yönetim becerilerine sahip donanımlarla yetişmeleri gereken bir uzmanlıktır bu. Gerçekten çok özel bir alanı barındırmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
"SOSYAL DEVLET KÜÇÜLÜYOR"
KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kamil Alptekin ise, 9 Şubat 2013 tarihinde yayınlanan Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmenliği'nde eksiklikler ve yanlışlıklar olduğunun görüldüğünü kaydederek, "Yönetmenliğin öngördüğü şekliyle her biri ayrı ihtisas hizmeti olan yaşlılara, ergenlere ve ailelere verilen danışmanlık hizmetlerini, korunmaya muhtaç ve suça itilen çocuklara yönelik çocuk koruma hizmetlerini, toplum kalkınması ve gelişmesine yönelik toplum hizmetlerini, özürlü ve yaşlı vatandaşlarımıza yönelik evde bakım hizmetlerini tek bir çatı altında toplamak doğrusu düşündürücüdür. Özellikle tamamen modern sosyal hizmet anlayışı ve terminolojisine göre yazılmış olmasına karşın bu yönetmelikte sosyal çalışmacıya hiç yer verilmeyişi bakanlığın sosyal hizmet uzmanını önemsemediği ya da küçümsediği gibi algıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Esasen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca öne sürülen yeni sosyal politikaların tüm dünyayı etkisi altına alan neoliberalizmde esinlenerek kurgulanmış olması bir sır değildir. Bu politikalar çerçevesinde sosyal hizmetlerin daraldığı, kamusal sorumluluğun yeni refah kurumları olan aile, cemaat, gönüllü, sivil toplum kuruluşlarına havale edildiği ve böylece sosyal devletin giderek küçüldüğü gözlenmektedir. Gidişata bakarak toplumsal eşitsizliklerin büyüyeceği, yoksulluğun artacağını ve ortalama yaşam düzeyinin gerisinde kalan kişilerin çoğalacağını söylemek hiç de zor değildir. Sosyal sorunların arttığı ancak kamusal sosyal hizmetlerin küçüldüğü şeklide tezahür eden bu ironik tablo elbette kalıcı olmayacaktır. Modern refah devletini ve onun en önemli aracı olan sosyal hizmeti üreten dünya kapitalist sistemi onu şimdilik küçültse de uzun vadede kendi varoluşunu koruma adına kamusal
sorumluluklar yükleyeceği devleti ve sosyal hizmeti yeniden ama yeniden üretecektir" şeklinde konuştu.
Konuşmalarından ardından Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş ve KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kamil Alptekin'in konuşmacı olduğu panele geçildi. - KONYA