Kto Karatay Üniversitesi Erasmus'ta Ön Sıralarda
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Çağatay Ünüsan, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi programı olan Erasmus kapsamında, yurt dışına gönderilen öğrenci ve akademik...
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi programı olan Erasmus kapsamında, yurt dışına gönderilen öğrenci ve akademik personel sayısı bakımından yeni kurulan üniversiteler arasında ilk sıralarda olduklarını söyledi.
Erasmus programı çerçevesinde Avrupa ülkeleri içinde hareketliliği sağlamak amacıyla çeşitli üniversitelerle anlaşmalar yaptıklarını ifade eden KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, "Bu kapsamda Letonya'da bulunan Ventspils Augustkola ve Riga Business School, Almanya'da bulunan Best Sabel ile Polanya'daki Lublin University Of Technology üniversiteleriyle ikili anlaşmalar yaptık. Bu çerçevede geçen yıl öğrencilerimiz Letonya'daki Ventspils Üniversitesine gitti. Orada işletme ve mühendislik alanında bir dönem eğitim aldılar. Tabii bu dönemde de öğrencilerimizi gönderiyoruz. Aynı şekilde Almanya'daki Best Sebal'i ilave ettik. Şu ana kadar 10 öğrencimiz bu programdan yararlandı" dedi.
"ÖĞRENCİLER YABANCI DİLE ÖNEM VERMELİ"
KTO Üniversitesi'nin yeni bir üniversite olduğunu aktaran Prof. Dr. Ünüsan, "Öğrenci sayımız artıkça yurt dışına giden öğrenci sayısı da artacak. Aynı şekilde üniversitemizdeki öğretim görevlileri de bu programdan yararlanıyorlar. ve orada ders veriyorlar. Litvanya, Romanya ve İtalya ile de anlaşmalar yaptık.Önümüzdeki zaman dilimi içinde bu ülkelerimize de öğrencilerimiz gidecekler. Tabi burada Erasmus programında bir takım kıstaslara uyarak objektif bir şekilde seçimleri yapıyoruz. Onun için öğrencilerimize tavsiyem. İngilizcelerini geliştirmeleri yabancı dile önem vermeleri ve çalışkan öğrenci olmaları gerekiyor bu çok önemli" diye konuştu.
"ÖĞRENCİLERİN ULUSLARARASI DENEYİME İHTİYACI VAR"
Program dahilinde yurt dışına giden öğrencilerde ciddi anlamda gelişim olduğunu fark ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Ünüsan, "Bu iftihar edilecek bir şey. Öğrencilerimizin uluslararası deneyime ihtiyacı var. O anlamda Erasmus hareketliliği çok faydalı bir programdır. Gençlerimizin de bundan üniversite eğitimi sırasında yararlanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum" dedi. Erasmus programlarının farklı bir kültürü, farklı ülkeleri tanımayı sağladığını dile getiren Prof. Dr. Ünüsan, "Özellikle bizim ülkemizin buna şiddetle ihtiyacı var. Çünkü gerçekten gençler arasında yurt dışına gitme sayısına baktığımız da çok ciddi anlamda bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Dünyayı yeteri kadar tanımadığımız düşüncesindeyim. Bu nedenle Erasmus programı gerçekten gençlerimize artı değer sağlamaktadır. ve öğrencilerimiz giderek bu program çerçevesinde oralarda ders almaktadırlar. Farklı bir kültür, farklı bir ortam. Farklı ders anlatım tekniklerini görüyorlar. Orada uygulamalara katılıyorlar. ve inanıyorum ki ciddi anlamda programı yerine getirenler kazanç sağlıyor. Geçen yıl Letonya'ya giden bir öğrencimiz oradaki üniversitede asistanlık teklifi aldı. Bu da iftihar edici bir olaydır. Gerçekten hem oraya hem de ülkemize katkı sağlıyoruz. Bir değişim programı sonuçta. Oradan da öğrenciler geliyor. Onlarda burada yeni bilgiler öğreniyorlar" şeklinde konuştu.
"SAYILI ÜNİVERSİTELER ARASINDA İLK SIRADAYIZ"
Bu dönemde Erasmus programı kapsamında yurt dışına 15 öğrenciyi daha göndermeyi hedeflediklerini vurgulayan Prof. Dr. Ünüsan, "Polonya'ya 7, Letonya'ya 5 ve Almanya'ya 3 öğrenci gönderilecek. Litvanya, Romanya ve İtalya ile anlaşmalar gerçekleştirildi. Yeni kurulan üniversiteler arasında bu sayıya ulaşan sayılı üniversitelerden biriyiz. AB Ulusal Ajans tarafından verilen ilk hibenin tamamı bu program için kullanıldı. İlk yıl da ek hibe başvurusu yapabilme başarısı gösterdik. 8 hocamız yurt dışına giderek hem öğrenciler için üniversiteleri gördü, hem de ders verdiler. Ayrıca 5 hocamızı daha yurt dışına göndermeyi hedefliyoruz. Eğitim almada, 5 araştırma görevlisi yurt dışında eğitim alma faaliyeti gerçekleştirdi. 7 araştırma görevlisi daha eğitim faaliyeti gerçekleştirecek. Bunların yanında bir hedefimiz daha var; O da staj hibesi almaya çalışmak ve idari personeli de yurt dışına göndermek" dedi.
ERASMUS PROGRAMININ AMACI
Programın amacı Avrupa Birliği ülkeleriyle aday ülkelerin yüksek öğretim kurumları arasındaki işbirliğini teşvik edip geliştirerek yükseköğretimde Avrupa boyutunu ön plana çıkarmaktır. Bu amaçla Erasmus programı kapsamında her yıl binlerce öğrenciye ve öğretim görevlisine eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bir kısmını yurt dışında geçirme imkanı tanınmakta, bunun yanında ortak araştırma projeleri, yoğun programlar, müfredat geliştirme çalışmaları ve Avrupa çapında Tematik Ağların finansmanı sağlanmaktadır. Erasmus eylemi oluşturulurken hedefler arasında Avrupa'da yüksek öğrenimin kalitesini arttırmak, farklı kültürler ve yaşam biçimlerine karşı toleranslı yaklaşabilme becerisini geliştirmek ve dünyanın en rekabetçi ekonomileri arasında Birlik olarak yer alabilmek için küreselleşme sürecinde istihdam piyasasının niteliklerine uygun eleman yetiştirebilmek amaçlanmıştır. - KONYA