Haberler

Kto'da Bilirkişi Semineri Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri Ticaret Odası’nda (KTO) Bilirkişi Eğitim Semineri düzenlendi.

Kayseri Ticaret Odası'nda (KTO) Bilirkişi Eğitim Semineri düzenlendi.

Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, İstanbul Bilirkişiler Derneği Onursal Başkanı Yaşar Aslan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Aydoğan, Marmara Üniversitesi İİBF Muhasebe Finansman Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezayi Dumanoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Malzemesi ve İmalat Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Sönmez ile davetliler katıldı.

Seminere katılan davetliler bilirkişi olma koşulları, ceza muhakemesin de bilirkişilik, soruşturma ve kovuşturma alanlarında bilirkişilik, medeni usul hukukunda bilirkişilik konularıyla ilgili bilgilendirildi. Tahkim Merkezi'nin işleyişi içerisinde yer alacak olan bilirkişilik konusuna değinen KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "Ticaret Odası bünyesinde kurmayı hedeflediğimiz ve son aşamasına geldiğimiz Tahkim Merkezi'nin işleyişi içerisinde yer alacak olan bu bilirkişilik eğitimi konusunda bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu toplantının ve bu eğitimin siz değerli arkadaşlarıma hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Tahkim Kurulu ve Bilirkişiyi tarif edecek olursak; tahkim, kanunların men etmediği konularda taraflar arasında doğmuş veya doğacak anlaşmazlıkların, tahkim sözleşmesi veya tahkim şartı denilen bir akit hükmü uyarınca, devlet yargısına başvurmadan taraflarca tayin edilmiş bulunan gerçek kişiler. Yani hakemler tarafından çözümlenmesidir" dedi.

"BİLİRKİŞİ MÜESSESESİNE İHTİYAÇ DUYULUYOR"

Bilirkişiliğin gittikçe yaygınlaşan bir müessese olduğuna değinen Hiçyılmaz, "Tahkim anlaşmazlıklarını o kanunun uzmanı, hakem veya hakemlerce kısa sürede çözümünün sağlanması ve mahkeme kararı gibi geçerli olması nedeniyle gittikçe yaygınlaşan bir müessese olmuştur. Bilirkişi ise, çözümü ve uzmanlığı, özel veya teknik bilgi gerektiren hallerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek ya da tüzel kişi olarak tanımlanmaktadır. Ticaretin ve yönetimin yaygın olduğu şehrimiz gibi merkezler de çözüm ve uzmanlık gerektirecek, ister uyuşmazlık olsun ister danışmanlık hizmeti şeklinde olsun bilirkişi müessesesine ihtiyaç duyulmaktadır" diye konuştu.

Kayseri firmaları ve diğer firmaların ticari alanda yaşayabildikleri ihtiyatların çözümlerinin tahkim merkezi sayesinde süratle çözüme kavuşacağını kaydeden Hiçyılmaz, "İş alemindeki hukuki ihtilafların hızla çözümünde önemli bir boşluğu dolduracağına inandığımız Tahkim Merkezimizle, gerek Kayseri firmalarının kendi aralarındaki, gerekse diğer firmalarla ticari alanda yaşayabildikleri ihtiyatların süratle çözümleri mümkün hale gelecektir. Ticari ilişkiler de ortaya çıkabileceğini düşündüğümüz uyuşmazlıklar da, mahkemelerin yolunu tutmadan önce bir çözüm noktası olarak düşündüğümüz Tahkim Merkezimiz açısından da bilirkişilik önem arz etmektedir. Bir taraftan vaktini bir taraftan parasını kaybeden üyelerimiz, bu iki kıymetli unsurun daha fazla heba olmaması açısından Tahkim Merkezimizi en kısa sürede açacağız. Tabi bunun temel taşı da, bilirkişilik müessesesi olacak. Bu eğitimde iyi bilgilerle teçhiz edilecek olan arkadaşlarımız, ileride çok faydalı hizmetler yapacak diye düşünüyor ve hayırlar getirmesini temenni ediyorum" şeklinde konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close