Kral Mezarına Çatı Yarışması
Milas'ta dünyaca ünlü Kral Mezarını da kapsayan Uzunyuva Anıtmezarı için mimarlık öğrencilerine yönelik koruyucu çatı yarışması düzenlendi.
Milas'ta dünyaca ünlü Kral Mezarını da kapsayan Uzunyuva Anıtmezarı için mimarlık öğrencilerine yönelik koruyucu çatı yarışması düzenlendi.
TMMOB – Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi'nin katkılarıyla ÇATIDER – Çatı Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nın ana konu başlığı "Arkeolojik Alanda Çatı" olarak belirlenirken yarışma başlığı ise "Milas – Uzunyuva Anıtmezarı Arkeoparkı Koruyucu Çatısı" olarak açıklandı. Yarışmaya katılan mimarlık öğrencilerinin projelerini 27 Mart 2012 tarihine dek teslim etmeleri gerekiyor.
30 Temmuz 2010 tarihinde Milas Jandarmasının yaptığı bir operasyonla defineciler tarafından kaçak kazı yapıldığı ortaya çıkarılan Milas ilçe merkezindeki sit alanındaki Uzunyuva Anıtmezarı'nda bulunan lahit, arkeologlarca "yüzyılın arkeolojik buluşu" olarak nitelendirilmişti. M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Uzunyuva Anıtmezarında başlatılan kurtarma kazısı Milas Müzesi tarafından sürdürülürken Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da büyük ilgi gösterdiği bu alanın "arkeopark" olarak düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Definecilerin, lahdin bulunduğu mezar odasının tavanındaki 182 cm.lik mermeri delmek amacıyla karot delgi aygıtı çalıştırırken kullandıkları tonlarca su nedeniyle mezar odasındaki altın varaklı duvar resimlerinin çok zarar gördüğü belirlenmişti. Mezar odasında Alman arkeologların da desteği ile nemin kurutulması amacıyla iklimlendirme çalışmaları sürdürülürken aynı zamanda devam eden kurtarma kazısı nedeniyle açılan çukurlara biriken yağmur sularının da mezar odasına sızma veya nemi arttırma olasılığı üzerine kazı alanının üzerinin çatıyla kaplanması gündeme gelmişti.
Bunun üzerine İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Mimarlar Odası Şubesinin de katkılarıyla Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği – ÇATIDER tarafından Uzunyuva'nın çatıyla korunması amacıyla mimarlık öğrencilerine yönelik olarak bir tasarım yarışması düzenlendi.
Yarışma duyurusunda yarışmanın hedefleri şöyle açıklandı; "Ülkemizdeki zengin kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalara katkı sağlamak. Toplumun arkeolojik alanlara erişebilirliğini sağlayarak kültürel mirasa yönelik farkındalığı ve duyarlığı arttırmak. Kültürel mirasın yerinde korunarak sergilenmesi olanaklarını arttırmak. Sektörünün bu alandaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak. Öğrencilerin bu korudaki farkındalıklarını ve duyarlıklarını arttırarak sektörle
tanıştırmak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek.
Yarışmanın
danışman jüri üyeleri; Prof. Dr. Nihal Arıoğlu (İTÜ), Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk (UÜ), Yard. Doç. Dr. Cem Altun (İTÜ), Yard. Doç. Dr. Erkan Avlar (YTÜ), Atila Gürses (İTÜ)'ten oluşuyor. Asıl jüride ise Doç. Dr. N.Oğuz Özer (MSGSÜ), Yard. Doç. Dr. Yüksel Demir (İTÜ), Han Tümertekin (İTÜ), Nevzat Sayın (EÜ), Zeki Şerifoğlu (YTÜ) bulunuyor. - MUĞLA