Haberler

Artvin'de Kozalaklar Gelir Kaynağı Oldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'de yaşayan Sezgin Demirci, iş yerinin bahçesine çam ağaçlarından dökülen kozalakları yakmaya kıyamayınca, gelir kaynağına dönüştürdü.

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'de yaşayan 42 yaşındaki Sezgin Demirci, iş yerinin bahçesindeki çam kozalaklarını yakmaya kıyamayınca, kozalaklardan çeşitli hediyelik eşya üreterek aile bütçesine katkı sağlıyor.

İl merkezinde bir ormanlık alanın yanında eşiyle lokanta işleten Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharda bahçelerindeki çam ağaçlarının kozalaklarının döküldüğünü söyledi.

Bahçesinden sonbaharda sürekli kozalak topladığını dile getiren Demirci, "Önce onları yakmayı düşündüm. Daha sonra kozalakların her birinin çok güzel olduğunu gördüm ve yakmaya kıyamadım. O yüzden de kozalakları değerlendirmeye karar verdim" dedi.

Demirci, daha önce gazetede kozalaklardan hediyelik eşya yapıldığını gördüğünü ifade ederek, "Bu bilgi ilham kaynağım oldu ve bu işi yapabileceğimi düşündüm. Yaklaşık 3 ay önce hiçbir eğitim almadan kendi el becerimle kozalakları demir teli yardımıyla birbirine bağlayarak başta sepet olmak üzere değişik hediyelik eşyalar yapmaya başladım" dedi.

Hediyelik eşya yapmanın hoşuna gittiğini anlatan Demirci, "Eşime ait iş yerinde çalışıyorum ve boş zamanım da çok oluyor. Boş zamanlarımı artık kozalağa şekil vererek geçiriyorum. Kozalaktan sepet, ayna çerçevesi, kapı süslemeleri, şekerlik ve tabak altlığı gibi çeşitli eşyalar yapıyorum. Yakmaya kıyamadığım kozalaklar artık bir nevi geçim kaynağım oldu" diye konuştu.

"Siparişleri yetiştiremediğim zamanlar oluyor"

Demirci, şekil verdiği kozalakları pazarlamada sıkıntı çekmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İş yerimde kozalaktan ürettiğim hediyelik eşyaları sergilediğim bir bölüm var. Müşterilerimiz yemek yerken bu ürünleri görüyor ve satın alıyor. Bazen sipariş verenler oluyor ve yetişemiyorum. Artvin doğasıyla, ormanıyla, ağacıyla ünlü bir yer. Farklı değerleri de ortaya çıkartmak gerekiyor. Aslında bu turizmin bir kolu. Doğadan yararlanıp çeşitli hediyelik eşya üretip turizme katkı sunmuş oluyoruz. Topladığım kozalaklar odun niyetine yakılacaktı ama onları artık değerlendiriyorum."

Kozalaklardan ağırlıklı olarak hediyelik sepet yaptığına işaret eden Demirci, "Çam kozalağından sepet örmeyi kendi kendime öğrendim. Bir sepeti örerken 50 ila 100 civarında çam kozalağı kullanıyorum. Günde ancak bir iki sepet örebiliyorum. Yaptığım ürünleri de 30 ile 70 lira arasında satıyorum. Pazarlama sorunum yok ve siparişleri yetiştiremediğim zamanlar oluyor" ifadesini kullandı. - Artvin

Kaynak: AA / Yerel
title
Close