Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

Köyün Yöresel Yemeğini AB Projesiyle Tanıtacaklar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı Hasanpaşa köyündeki ortaokul öğrencileri, 600 yıllık geçmişe sahip yöresel yemekleri olan "Galle"yi köyün yaşlılarından öğrenerek AB projesiyle tanıtmak amacıyla çalışma yürütüyor Proje sorumlusu Türkelay: "Yemeğin orada usulüne uygun, çok iyi şekilde yapılıp temsil edilebilmesi için çocuklarımızın bunu iyi öğrenmesi lazımdı.

MURAT ÇOBAN - Tefenni ilçesine bağlı Hasanpaşa köyündeki ortaokul öğrencileri, 600 yıllık geçmişe sahip yöresel yemekleri "Galle"yi AB projesiyle tanıtacak.

Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamındaki bir Commenius projesi olan Euniting Voices (Avrupa'nın Birleşen Sesleri) Projesi, Türkiye, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Polonya'nın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

AA muhabirine Commenius projesi kapsamında hazırlanan "Avrupa'nın Birleşen Sesleri" projesiyle köy okulu öğrencilerini Avrupa'nın farklı ülkelerini götürme fırsatı bulduklarını anlatan proje sorumlusu Nida Türkelay, böylece kültürleri tanımayı ve karşılıklı kültür alışverişinde bulunmayı amaçladığını belirtti.

Projenin amacı doğrultusunda kültürleri yansıtacak faaliyetleri paylaştıklarını dile getiren Türkelay, projenin 4'üncü ayağının Fransa'da yapılacağını bildirdi.

Fransa'da her ülkenin kendi kültürüne özgü bir yemeği yapacağını ifade eden Türkelay, şöyle konuştu:

"Biz de Hasanpaşa'ya özgü 'Galle' yemeğinde karar kıldık. Bu yemeğin orada usulüne uygun, çok iyi şekilde yapılıp temsil edilebilmesi için çocuklarımızın bunu iyi öğrenmesi lazımdı. Bu nedenle köylü ninelerimizden, teyzelerimizden öğrencilerimize yardımcı olmaları için ricada bulunduk. Yemeğin nasıl yapılacağını ayrıntısıyla püf noktalarıyla öğrencilerimize öğrettiler."

Galle yemeğinin özel bir yemek olduğunu dile getiren köylülerden Rukiye Aksoy, yemeğin düğün, mevlit gibi özel günlerde yapıldığını kaydetti. Aksoy, Avrupa'daki öğrenciler tarafından da tanınması için projeye dahil olan öğrencilere yemeğin yapılmasını öğrettiklerini anlattı.

600 yıllık tarihi var

Yemeğin çok eski bir geçmişe sahip olduğunu belirten köylülerden Fatma Tosun ise şunları söyledi:

"600 yılı aşkın bir geçmişe sahip yemeği önceden çobanlar yaparmış. Eskiden malzemeler bol bulunmadığından bulgur, köy tavuğu ve tereyağ gibi malzemeler kullanılırmış. Bu yemeği lezzetli kılan unsur ise köy tavuğu ve ev yapımı tereyağıdır. Yiyenler tekrar yemek ister. Herkese tavsiye ederiz. Projeye dahil olan ülkelerdeki öğrencileri buraya davet ederek Galle'yi onlara burada ikram etmek isteriz."

Fransa'da Galle yemeğini yapacak öğrencilerden Mine Yavuz, tanıtımı yapılacak yemeği yapmayı bilmediğinden köydeki ninelerden ve teyzelerden yardım aldıklarını kaydetti.

Galle'nin yapımı

Bulgur, köy tavuğu ve tereyağ ile yapılan Galle, çok eski bir geçmişe sahip. Önce bulgur ıslatılarak suda haşlanıyor. Belli kıvama gelen bulgura tereyağ katıldıktan bir müddet sonra parçalara ayrılmış tavuk eti konuluyor. Belli bir süre bu şekilde pişirilen yemek, servise hazır hale geliyor. - Burdur

Kaynak: AA / Yerel
title