Köylüler Yollarının Yapılmasını İstiyor
Sinop'un Ayancık İlçesinde Ağaç Nakil Kamyonlarının Yollarını Tahrip Ettiğini İleri Süren Köylüler, Yollarının Yapılmasını İstedi. İlçeye Bağlı Bahçeli, Hüseyinbey, Türkmen, Kozsökü ve Hatip Köyleri Grup Yolunun Bozulması Köylüleri Kızdırdı.
Sinop'un Ayancık ilçesinde ağaç nakil kamyonlarının yollarını tahrip ettiğini ileri süren köylüler, yollarının yapılmasını istedi. İlçeye bağlı Bahçeli, Hüseyinbey, Türkmen, Kozsökü ve Hatip köyleri grup yolunun bozulması köylüleri kızdırdı. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından odun nakli nedeniyle yollarının tamamen bozulduğunu ileri süren köylüler, her türlü başvuruyu yaptıklarını, ancak soruna çözüm bulamadıklarını söyledi. Orman İşletme Müdürü Zekeriya Aslan ise bozulan yolların yine kendileri tarafından onarıldığını, üretim çalışmaların da köylünün çalışarak para kazandığını kaydetti.
5 köyün muhtarı olarak 21 ocak tarihinde ilçe kaymakamlığına dilekçe vererek yollarının onarılmasını ve yola zarar verenler hakkında yasal işlem yapılmasını istediklerini, ancak henüz konuyla ilgili bir çalışmanın yapılmadığını belirten Hüseyinbey Köyü Muhtarı Burhanettin Yıldız, ilçeye okula giden öğrencilerin de büyük sıkıntı çektiklerini söyledi. Burhanettin Yıldız, "Orman İşletme Müdürlüğü bölgemizde orman kesimi yaptırmaktadır. Yapılan üretim, bahsettiğimiz bu yollardan nakledilmektedir. Yollarımız bir aydır kar altında zemini yumuşamış durumda. 40-50 tonluk kamyonlarla zincir takılarak yolumuz kullanıldı. Bildiğimiz kadarıyla tırnaklı iş makinelerinin asfalt üzerinden yürütülmesi suç teşkil etmekte. Çünkü asfaltın parçalanması söz konusu. Bu ağır araçlar yollarımızı adeta kağıt gibi parçalamış, yer yer kanallar oluşmuş, küçük vasıtaların geçemeyeceği hale gelmiştir. Türkmen köyü, Çalı Mahallesi'nde bir komşumuzun aracı bile mahsur kaldı. Orman İşletme Müdürlüğü'ne yaptığımız müracaatta tahribatın düzeltileceği söylenmiş, ancak kışın ortasında olduğumuzdan inandırıcı bulunmamıştır. Sonuçta halkımızın mağdur olacağı şüphesizdir. Çocuklarımız Ayancık'taki okullara her gün gidiş-geliş yapmaktadırlar. Hastalık ve diğer ihtiyaçlarımızı karşılamak için bu yolu kullanmaktayız. Bu yollarımız orman yolu değil. Yıllardır hayalini kurarak yaptırdığımız bu yolların bir kış geçmeden bozulduğunu görmek halkımızı üzmektedir" dedi.
Konudan haberdar olduğunu belirten Ayancık Orman İşletme Müdürü Zekeriya Aslan ise yollarda bozulan yerlerin yine kendileri tarafından sürekli onarıldığını söyledi. Zekeriya Aslan, "Devlet sonuçta bu ormanda üretim yapacak. O köylü orada çalışıyor ve para kazanıyor. Tabii kış şartlarında yer yer yolun bozulan bölümleri de oluşuyor. Sonuçta biz iş makinelerimizi, greyderimizi göndererek tamiratları yine bizler yapıyoruz. Bir taraftan devletin işi yapılırken bozulan yerler onarılıyor. Burada köylü çalışıp üretim yapıyor ve dolayısıyla köylünün cebine para giriyor. İşi yapan devlet, yolu da yapan devlet" diye konuştu.
(SÖ-SA) 11.03.2008 16:53 TSİ