Haberler
RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Hasan Arat, Beşiktaş Futbol A.Ş. başkanlığından istifa etti

Hasan Arat istifa etti

Erdoğan'dan 'Bahçeli'nin 'İmralı ile DEM görüşsün' çağrısına ne diyorsunuz?' sorusuna tek kelimelik yanıt

Erdoğan'dan Bahçeli'nin çağrısını soran gazeteciye tek kelimelik yanıt

Amca Salim Güran, Narin'in cesedinin bulunduğu yerde 8 dakika kalmış

Narin cinayetinde soruşturmanın seyrini değiştirecek görüntü

Köydü Üniversite Oluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selim Bostancı - Bartın Üniversitesi'nin bin 171 dönümlük yeni yerleşkesi, üzerindeki ev ve arazileriyle kamulaştırılan iki köyün bulunduğu yere inşa edilecek.

Selim Bostancı - Bartın Üniversitesi'nin bin 171 dönümlük yeni yerleşkesi, üzerindeki ev ve arazileriyle kamulaştırılan iki köyün bulunduğu yere inşa edilecek.

Yerleşke inşaatının uzamaması için, evlerini ve köylerini terk eden bin 837 hak sahibiyle karşılıklı rızaya dayalı anlaşma yapıldı ve bir kişi bile dava açmadı.

22 Mayıs 2008 tarihinde kabul edilen 9 ilde üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısıyla birlikte kurulan Bartın Üniversitesi'nin Ağdacı Mahallesi'ndeki mevcut yerleşke alanının yetersiz olması nedeniyle yeni yerleşke alanı arayışı içine girildi.

Kentin, yaklaşık yüzde 58'inin ormanla kaplı olması nedeniyle 2 yıllık arayışın ardından Bartın- Zonguldak karayolu Kutbeyyazıcılar köyü mevkisinde tespit edilen bin 171 dönümlük araziyle ilgili milletvekilleri, vali, belediye başkanı, garnizon komutanı ve rektörün de katılımıyla köy sakinleriyle toplantı yapıldı.

Köy meydanında düzenlenen toplantıda köy sakinlerine en ufak bir endişeye kapılmamaları, kamulaştırma çalışmalarında birbirleriyle yarış içinde olmaları, devlet-vatandaş işbirliği ile el ele vererek yerleşke alanının bir an önce hayata geçirilmesi isteği dile getirildi Toplantıdan 3 ay sonra da kamulaştırma süreci başladı.

-"İnsanların burada hatıraları, geçmişleri var"-

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kutlubeyyazıcılar ile Esenyurt köyü sınırları içerisinde yer alan bölgenin belirlenmesinden 3 ay sonra kamulaştırma sürecinin başladığını ve bu süreçte bin 837 hak sahibiyle görüşüldüğünü söyledi.

Kamulaştırma sürecinde zaman kaybını önlemek için posta ile yapılacak tebligatların birçoğunun hak sahiplerine elden verildiğini ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:

"Bin 837 kişiyi aile fertleri ve yakınlarıyla birlikte düşündüğümüzde karşımızdaki yaklaşık 6-7 bin kişiyle diyalog içinde olduk. Burada örnek bir anlayış hakim oldu ve yaklaşık 2 bin kişi içerisinden bir kişi dahi kamulaştırma bedelinin düşüklüğü ya da evini, arsasını kamulaştırmak istemediği için mahkeme yolunu seçmedi. Burada işin sırrı bizim onlara, onların da bize güvenmesi oldu. Hak sahiplerine toplam kamulaştırma bedeli olarak 4 milyon 24 bin 215 lira ödedik. Tabi bin 837 kişiyle anlaşmak kolay değildir. Fakat, karşılıklı güvenle sorun çözülmüştür"

Yeni yerleşkenin çağdaş bir üniversitenin bütün gereksinimlerini karşılayacak özgün bir anlayışla yapılandırılacağını kaydeden Kaplan, "Ayrıca, merkezi derslik, idari binalar, yemekhane, yapı işleri ve teknik dairesi başkanlığı, trafo ve jeneratör, itfaiye, garaj, atölye, mediko sosyal binalarının mimari kesin proje ve genel yerleşim planı hazırlanması işi de tamamlanmış olup protokol çerçevesinde yapım işi TOKİ'ye devredilmiştir. Ocak ayında ihale sonuçlandırılarak inşaat yapımına başlanacaktır. Şu anda merkezi laboratuvar ve sayısal derslik binamızın inşaatları sürmektedir" diye konuştu.

-"Köy sakinleri evlerini boşalttı"-

Kutlubeyyazıcılar Köyü Muhtarı Adnan Aydın, bu süreçte köy halkının kentin önünün açılması adına kamulaştırmada sorun çıkarmadığını söyledi.

İlk zamanlar birkaç kişinin tedirgin olduğunu ve yerlerini vermek istemediğini belirten Aydın, "Daha sonra vatandaşlar, neyin ne olduğunu öğrendi. Üniversitenin köyümüze kurulmasıyla bölgenin kalkınacağını, Bartın'ın daha çabuk gelişeceğini anladı. Bizlerde bu süreçte hiçbir zorluk çıkarmadan verebildiğimiz desteği vermeye çalıştık. Şu anda evleri kamulaştırılan köy sakinleri evlerini boşalttı, bazıları yeni temel attı, bazıları da kirada oturmaya başladı" ifadesini kullandı.

Kutlubeyyazıcılar Köyü sakinlerinden Muharrem Sadıç da 18 dönüm yerinin kamulaştırıldığını, köylerinin gelişmesi açısından yerleşkenin bölgelerinde kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Kamulaştırmada kesinlikle dava açma gibi bir düşüncemiz olmadı. Belki yerlerimiz gitti ama diğer arsalarımız değer kazandı. Bu bizim için büyük bir şans" diye konuştu.

Mehmet Uzunkök ise 12 dönüm arazisinin kamulaştırıldığını ifade ederek,

"Devlet arazilerimizi istedi, biz de verdik. Sürenin uzamaması, yerleşkenin kurulmasının hızlanması için elimizden gelen desteği verdik. Şeriatın kestiği parmak acımaz. Ama kalan yerlerimizi de değerlendi. Daha önce bir ev yeri 10 bin lira ederken şimdi 100 bin lira ediyor. Her yerden arazilerimizi isteyenler var. Köy olarak şanslıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Kadir Civak da 2 dönüm arazisinin kamulaştırıldığını, köylerine üniversite yapılmasının bacasız fabrika olduğunu ifade etti.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - BARTIN

Kaynak: AA / Yerel
title