Köyceğiz'de Sığla Dikim Şenliği Düzenlendi
Dünya Ormancılık Haftası içinde Köyceğiz ilçesinde “Sığla Ormanlarının Korunması” projesi kapsamında öğrenciler bin adet sığla fidanını toprakla buluşturdu.
Dünya Ormancılık Haftası içinde Köyceğiz ilçesinde "Sığla Ormanlarının Korunması" projesi kapsamında öğrenciler bin adet sığla fidanını toprakla buluşturdu.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin, Köyceğiz Belediyesi, Köyceğiz Kaymakamlığı ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğinde yürüttüğü "Sığla Ormanlarının Korunması" projesi kapsamında, Dünya Ormancılık Haftası etkinlikleri çerçevesinde Köyceğiz'de yöre gençleriyle birlikte Sığla Dikim Şenliği gerçekleştirildi.
Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl Karabağ ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürü Ramazan Uslu'nun yanı sıra bölgedeki liselerden ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksek Okulu'ndan yaklaşık 200 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklerde yaklaşık 1000 adet Anadolu Sığla Ağacı dikildi.
Proje Koordinatörü Ekolog Dr. Okan Ürker, yaptığı açıklamada, "Anadolu Sığla Ağacı, dünyada Rodos ve Kıbrıs Adalarıyla birlikte yalnızca Güneybatı Anadolu'da yaşayan ve yok olmanın eşiğine gelmiş, bu haliyle de kaybolan değerlerimizden biri olan nadir ağaç türlerimizdendir. Yörede Datça, Marmaris, Milas, Gökova, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Göcek ve Fethiye'de yayılış gösteren Anadolu Sığla Ağacı 1940'larda yaklaşık 7000 hektar alanı kaplarken günümüzde bu miktar yanlış ve aşırı arazi kullanımlarından dolayı yaklaşık 2000-2500 hektara kadar düşmüştür. Geriye kalan bu orman varlığı ise, birbirinden kopuk parçalardan ibaret olup, ekolojik açıdan yok olma süreci hızlanmaktadır. Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon hektarlık orman varlığı göz önüne alındığında geriye kalan Anadolu Sığla Ormanı parçalarının ne kadar vahim bir durumla karşı karşıya kaldığı daha net anlaşılmaktadır. Gerçekleştirilen bu proje ile Anadolu Sığla Ormanları'nın parçalı yapısının daha bütüncül hale getirilmesi hedeflenmekte. Tüm yıl boyunca sürecek çalışmalarda ayrıca bu ormanlarda yaşayan yaban hayatının ortaya çıkartılması ve bu orman yapısının sağlık turizmi amaçlı ormanlardan faydalanmayı ön plana çıkartan 'Aroma Terapi Ormanı' özelliğini keşfetmek üzere çeşitli organik kimya deneyleri de gerçekleştirilecektir."dedi. - MUĞLA