Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Kötü Yapı Stokunun Eritilmesi Ve Deprem Konusunda Ortak Hareket

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antakya Belediyesi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Ticaret Odası, HESOB ve diğer ilgili STK'lar ortak hareket ediyor.

İlgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantı Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, Belediye Başkan Yardımcısı Faik Selçuk Kızılkaya, Mimarlar Odası Başkanı Yaşar Coşkun, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cihat Mazmanoğlu, Jeofizik Mühendisleri Odası temsilcisi Metin Kızılkan, Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisi Rasim Duran, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Kadir Teksöz, Belediye Meclis Üyeleri Aytaç Kınay, Serdar Güven, Halil İbrahim Yelkaya, Ömer Dolar, Necdet Bök, Hikmet Bilgin, Halit Balıkçı, Süleyman Üstün, Mehmet Karabiber, Akom(Ant.Bld. Afet Koordinasyon Merkezi) Birimi yetkilisi Mehmet Elmas katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş; Şehrimizde bulunan kötü yapı stoklarının eritilmesi, vatandaşlarımızın eski yapılarını yıkıp yapmaları hususunda özendirilmesi, bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve geri dönüşümün hızlandırılarak insanların can ve mal güvenliğini sağlamak üzere, daha sağlıklı ve güvenli yapılaşmayı teşvik etmek amacıyla ortaklaşa hareket ettiklerini belirtti.

Savaş şunları belirtti; "Belediyemizce 2006 yılından bu yana olası bir depremde can ve mal kaybını asgari düzeye çekebilmek için önemli çalışmalar yapılmış, bu konuda deprem inceleme birimi kuruldu, riskli bölgeler belirlendi ve coğrafi bilgi sistemi oluşturulmasının yanı sıra Belediye Meclisimizce de 2010 yılında kötü yapı stokunun mevcut olduğu ve olası bir afet esnasında ciddi boyutta sıkıntılar yaratacağından, Antakya'daki kötü yapı stokunun iyi yapı stokuna çevrilebilmesi ile ilgili tedbirlerin araştırılması hususunda Belediye Meclisi bünyesinde Araştırma Komisyonu kurularak, çalışmalar Sivil Toplum Örgütleri ile beraber yürütülmektedir. Araştırma Komisyonumuzun; Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Ticaret Odası, HESOB ve diğer Sivil Toplum Örgütleri ile yapılan en son toplantısında; vatandaşlarımızın eski yapılarını yıkıp yapmaları hususunda özendirilmesi, bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi gerektiği ve geri dönüşümün hızlandırılarak insanların can ve mal güvenliğini sağlamak üzere, daha sağlıklı ve güvenli yapılaşmayı teşvik etmek amacıyla, eski binalarını yıkıp yeniden yapmaları, parsellerini birleştirerek veya ada bazında ortak olarak hareket etmeleri durumunda, gerektiğinde parsel bazında; statik yönden risk teşkil eden binaların imar durumları ile ilgili her türlü konuda düzenleme yaparak binalarını yenilemek isteyen vatandaşlarımızın belediyemize başvurmaları halinde yardımcı olunacağı gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak, bazı avantajların sağlanacağı ve vatandaşlarımızın destekleneceği konusunda görüş birliğine varılmıştır." dedi.

Mimarlar Odası Başkanı Yaşar Coşkun toplantı da yaptığı konuşmada; "Suni bir gündemi gerçek bir gündeme dönüştürdüğü için Antakya Belediyesi'ni kutluyorum. Deprem Master Planımızın ve bir deprem senaryomuzun olması mutlaka şart. Bu konuda yapılacak çalışmalara Mimarlar Odası olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Özellikle ada bazında yasal düzenlemeler yapılması ve kat artırımından korkulmaması düzenlemelerin çok yönlü düşünülmesi lazım."dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisi Rasim Duran ise deprem açısından tehlikeli bir bölgedeyiz. Konunun önemsenmesi ve yapılan çalışmalar mutluluk verici. Olası eleştiriler yerine hep birlikte destek olunması şarttır." dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cihat Mazmanoğlu "Özellikle 1998 öncesi yapılan yapıların çoğunun deprem için yetersiz olduğunu Seramar Çalıştayı kapsamında yapılan araştırma da Antakya'daki bina stokundan 27.000'i aşkın örnek incelenmiş ve 7 ve üzerindeki bir depremde Antakya da yaklaşık 35.000 ila 40.000 arasında kütlesel bir ölümün olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Özellikle okul ve hastanelerin depreme karşı ayakta durması lazım. Bu yüzden bu konuda ciddi bir çalışma yapılması şarttır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak her türlü katkıyı vermeye hazırız."dedi.

Zemin etüdlerine dikkat çeken Jeofizik Mühendisleri Odası temsilcisi Metin Kızılkan "1.derecede deprem bölgesinde gözleme dayalı zemin incelemesi bilime aykırıdır. Bu gerçeği bilen Antakya Belediyesi ve İskenderun Belediyesi bu raporları kabul etmemektedir. Ancak geriye kalan 76 belediye kabul etmektedir. Bu çok sakıncalıdır. Gözlemsel zemin etüd raporlarının 1.derecede deprem bölgesinde yapılmaması için tüm belediyelerin aynı düşüncede olması gerekir." dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise "Maalesef millet olarak deprem afetini çabuk unutuyoruz. Marmara'da Gölcük'te, Van'da yaşananlar malum. Unutmaya müsaade etmememiz lazım. Olası bir depremde nerede toplanılacak, kriz masasında kimler bulunacak bunların belirlenmesi şart. Eski yapıların süratle yenilenmesi lazım. Belki aktif fay hattında değiliz ancak yüksek derecede deprem bölgesindeyiz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak maddi ve manevi üzerimize düşem sorumluluğu yerine getirmeye hazırız." dedi.

Toplantı da konuşan Hesob Başkanı Kadir Teksöz ise "Kötü yapı stoklarının eritilmesi ve olası bir depreme karşı alınacak önlemler konusunda yapılan ve bundan sonraki süreçte yapılacak olan çalışmalara Hatay Esnaf Odaları Birliği olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz." dedi.

Toplantı da ayrıca Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Faik Selçuk Kızılkaya araştırma komisyonunca hazırlanan rapor hakkında basın mensuplarına detaylı bilgiler verirken, Antakya Belediyesi AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi) birimi sorumlusu Mehmet Elmas 2009 yılından bu yana yürüttükleri faaliyetler hakkında bir sunum yaptı.

Kaynak: Bültenler / Yerel
title