Köşk Kaymakamlığı'ndan Seracılık Atağı
Türkiye'nin En Verimli Toprakları ile En Önemli Jeotermal Enerjisine Sahip Aydın'ın Köşk İlçesinde Kurulacak Olan 'Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' Çalışmaları Kapsamında Bölge Çiftçisine Yönelik Teknik Gezi Düzenlendi.
Türkiye'nin en verimli toprakları ile en önemli jeotermal enerjisine sahip Aydın'ın Köşk ilçesinde kurulacak olan 'Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' çalışmaları kapsamında bölge çiftçisine yönelik teknik gezi düzenlendi. Köşk İlçesi'ne bağlı Yavuzköylü çiftçilere Köşk Kaymakamlığı öncülüğünde İzmir İli Dikili İlçesinde faaliyet gösteren Avrupa'nın en büyük ikinci serasına sahip olan Agrobay şirketinin seracılık tesisleri gezdirildi. Gezide tarım İl Müdürlüğü personelleri tarafından çiftçilere seracılık hakkında bilgi verildi.
Agrobay Seracılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, 2003 yılında 60 dönümlük alanda kurdukları jeotermal ısıtmalı seralarda ürettikleri domates ve biber çeşitleriyle yılda 4 milyon avroluk ihracata ulaştıklarını belirterek Avrupa pazarında Hollanda'nın egemenliğini kırmaya başladıklarını söyledi. Şentürk, sera ve paketleme tesislerine bugüne kadar 15 milyon avro yatırım yaptıklarını ifade ederek, ''Şu anda 350 dönümlük alanımızla Avrupa'da 2. sıradayız. Yatırım projemiz devam ediyor. İhracattan elde ettiğimiz tüm geliri yeni yatırımlara aktarıyoruz. 2010 yılında tamamlanacak projeyle sera alanını bin dönüme çıkaracağız ve dünyanın en büyük serasına sahip olacağız. 2010 yılında bin kişilik istihdam ve 10 milyon avro ihracata ulaşacağız'' dedi.
Tamamı bilgisayar kontrollü ve topraksız bir ortamda, Avrupa standartlarında üretim yaptıklarını ifade eden Şentürk, Kurdukları sera sisteminde sulamanın, ısıtmanın, havalandırmanın, gölgelendirmenin ve nemlendirmenin otomatik bilgisayar kontrolü ile yapıldığını, rüzgarın esme yönüne göre çatının otomatik olarak rüzgarın tersi yönde kapanarak sera içindeki hava sirkülasyonunu kontrol ettiklerini, kış aylarında don olduğunda çatının otomatik kapanarak içerideki ısıyı muhafaza edebildiklerini ve ürünlerini pazarlama sorunu yaşamadıklarını söyledi.
Kurdukları sistemin normal şartlarda 5 yılda kendisini amorti ettiğini, elde ettikleri karla yatırıma yönelik çalıştıklarını kaydeden Agrobay Seracılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, "Tesisi kurduktan sonra pazarlama için tüm bağlantıları telefonla yaptık. Almanya, Danimarka, Rusya, Norveç ve İspanya'ya kadar mal gönderiyoruz. İngiltere'de Tesco, Almanya'da EDK mağazalarına direkt ürün gönderiyoruz. Gelecek yıldan itibaren Avrupa pazarında büyük talep gören Trabzon hurması, nektarin, kavun, karpuz ve kiraz üretimine de başlayacağız" diyerek jeotermal ısıtmalı seraların avantajlarını anlattı.
İnşaat sektöründe faaliyet gösterirken Hollanda'ya yaptığı bir seyahatte, toprak olmadığı için deniz doldurularak sera yapıldığını, ampullerle güneş ortamı oluşturulduğunu gördüğünü belirten Şentürk, ''Onların oluşturmaya çalıştıkları ortam ülkemizde hazır. Ama yatırım yok. Bu seyahatte gördüklerim beni hırslandırdı ve örnek bir yatırım yapma kararı aldım. Amacım kar değil, Türkiye'nin çıkış yolunun tarımdan geçtiğini göstermek. Bunun için tüm yatırımcıları bu alana davet ediyorum. Gelecek yıldan itibaren sözleşmeli çiftçilik modeliyle de üretim yaptırmaya başlayacağım'' diye konuştu.
Gezinin çok verimli geçtiğini belirten Köşk Kaymakamı İsmail Soykan, "Bizde 'Görmek inanmanın yarısıdır' diye bir söz var. Gerçekten de seraları gezince ufkumuz açıldı. Dikili'nin sahip olduğu imkanların daha fazlası izde mevcut. Bölge çiftçimiz de yapılanları ve seracılıktaki üretim farkını yerinde gördü. Temennimiz kısa sürede Köşk ilçesinin seracılıkta 2. bir Dikili olmasıdır" dedi.
(İK) 12.05.2008 10:25 TSİ