Kosgeb 2010 Yılından Bu Yana 120 Bin Kişiye Girişimcilik Eğitimi Verdi
KOSGEB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, 2010 yılından buyana ülke genelinde 120 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini ifade ederek girişimcilik eğitimi alanların yüzde 45'inin kadınlardan oluştuğunu söyledi.
KOSGEB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, 2010 yılından buyana ülke genelinde 120 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini ifade ederek girişimcilik eğitimi alanların yüzde 45'inin kadınlardan oluştuğunu söyledi. Türkiye'nin 2023 vizyonunu yakalayabilmesi için girişimciliğe önem verdiklerini de söyleyen Tüysüz, "2010 yılından buyana girişimcilik kursu alan 6 bin kişi kendi işini kurdu" dedi.
KOSGEB Uşak Hizmet Merkez i Müdürlüğü'nün koordinesinde, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, İŞKUR İl Müdürlüğü, Uşak ve Eşme Esnaf Sanatkarlar Odası ve Tüm Sanayici İşadamları Derneği (TÜMSAİD) ortaklaşa gerçekleştirdiği "Uygulamalı Girişimcilik" kursuna katılan 200 kişi düzenlenen törenle sertifika aldı. Kursa katılan kursiyerlere toplam 70 saat eğitim verilirken eğitimlerde başarılı olanlara sertifikalarını Vali Mehmet Ufuk Erden, KOSGEB Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz
ve diğer protokol üyeleri verdi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene; Vali Mehmet Ufuk Erden, KOSGEB Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Bayram, daire müdürleri, davetliler ve girişimciler katıldı.
EĞİTİMLER DEVAM EDECEK
Sertifika töreninde konuşan KOSGEB Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, "Ülkemizin 2023 vizyonunu yakalayabilmesi için girişimcilik faaliyetleri büyük önem arz ediyor. KOSGEB girişimciliğin geliştirilmesi için 2010 yılında büyük bir atılım başlattı ve ülke genelinde son iki buçuk yılda 120 bin girişimciye kurslar verdik. KOSGEB olarak Ar-Ge inevasyon çalışmalarına, kurumlarla iş birliği yapmaya da önem veriyoruz. 71 ilde KOSGEB müdürlüklerini açtık. 10 şehrimiz kaldı, o şehirlerde de kısa süre içinde müdürlük açacağız. Ülkemizin güçlü yarınları için, ekonominin dinamizmi için girişimcilere ihtiyacımız var. Biz artık liselerde dahi girişimcilik etkinlikleri eğim faaliyetleri sürdürmeye başladık. 1990 yılında kurulan KOSGEB 1998 yılı ile 2010 yılı içinde sadece 12 bin kişiye girişimcilik eğitim verdi. 2010 yılından buyana ise 120 bin gencimize, kendi işini kurmak isteyen kadınımıza girişimcilik eğitim verdik. Bu değişim çok önemliydi. Biz bunu illerdeki üniversiteler, ticaret odaları, İşkur, sanayi odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak başardık. Yapılan bu çalışmalardan önce ülkemizin uluslar arası girişimcilik endeksi yüzde 5,6 ikenbugün yüzde 12'ye yükseldi. Açılan kurslarla ülkemizin girişimcilik endeksi iki kat arttı. Girişimcilik eğitimi verdiğimiz 120 bin kişinin yüzde 45'i kadınlardan oluşuyor ve 6 bin kişi kendi işini kurdu. Kendi işini kuranların da 3 bin kişisi kadınlardan oluşuyor. Uluslar arası kriterlere göre girişicilik eğimleri sonunda kendi işini kuranların oranı yüzde 5 olursa verilen eğitimlerin başarıya ulaştığı kabul edilir. Ülkemiz bu oranı aşmış durumda" dedi.
85 UŞAKLI GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİ KURDU
Uşak'ta açtıkları girişimcilik kurları ve yürüttükleri faaliyetler hakkında da bilgi veren Hüseyin Tüysüz, "Uşak 2012 yıl başından itibaren KOSGEB il müdürlüğümüz hizmet üretmeye başladı. Öncesinde bu ilde 18 eğitim ile
450 girişimciye kurs verilmişti.
Müdürlüğümüzün kurulmasından sonra ise 30 eğitim programı ile 850 kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Bu kursiyerlerden 85 girişimcimiz
kendi işini kurdu. Eğitim alanlar arasında kendi işini kuranların oranı yüzde 10 gerçekleşti. Bu rakamlar elde edilen başarıyı açık bir şekilde ortaya koyuyor.Girişimcilerimiz Uşak ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir. Üniversitede TEKMER kurduk, ArGe faaliyetleri arttı. İşbirliği faaliyetlerimizi de arttırdık" dedi.
2023 VİZYONU İÇİN ÇOK ÇALIŞMALIYIZ
Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşabilmesi için herkesin çok çalışması gerektiğini anlatan Vali Mehmet Ufuk Erden ise konuşmasında girişimciliğe verdiği önemi anlatarak, "Düşünceleriniz kaderiniz olabilir" diyerek girişimcilere destek verdi.
Kendi işini kurmak isteyen kadınların, gençlerin ve vatandaşların yalnız olmadığını ve devletin tüm kurumları ile girişimcilerin yanında olduğunu belirten Vali Mehmet Ufuk Erden, " Girişimci heyecanı duyan katılımcıları, kadın ve gençlerimizi yürekten alkışlıyorum. Birkaç yıldır bu iş benim sevdamdır. Müteşebbis iklimi, girişimcilik ruhu artık ülkemizin dört bir köşesinde var. Yıllar önce birkaç ilimiz ile başlayan müteşebbis ruh artık ülke geneline yayıldı.Bu süreçte devletimiz de tüm kurumları ile girişimcilerimize ve işadamlarımıza büyük destekler sağlamaya başladı. Artık Türkiye çalışan, girişimci ve müteşebbis bir ruha sahip. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında bu ruha ihtiyacımız var. Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşabilmesi ülke insanının çalışmasına bağlıdır. Çok çalışarak bu vizyonu hep birlikte elde etmek durumundayız" dedi.
Türk sanayicisinin dünyada ayak basmadığı ülke kalmadığını da ifade eden Vali Mehmet Ufuk Erden, "Şuanda sanayicilerimizin dünyada ayak basmadığı ülke kalmadı. Ülkelerin şirketlerin ve toplumların hatta bireylerin kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olur. Bu hedeflere ulaşmak için ülkeler kalkınma planları ile ortaya koyarlar. Kalkınma planları ile ortaya konulan hedefler ulaşılmaya çalışılır. Kalkınma planları ise belli programlarla yürütülür. Ülkemizin 2023 hedefi için de girişimcilik önemli bir programdır.Bu hedefin içerisinde mutluluk, barış kardeşlik ve ekonomik refah vardır. Bu değerlerin matematiksel özelliği olan bölümleri de vardır. İşte ekonomik refah bunu ifade eder. Girişimciliği bu yönü ile de ele alabiliriz. Bu düşüncelerle sertifika alan tüm girişimcilerimize tebrik ediyorum" dedi. - UŞAK