Konya'nın Kültürel Envanteri Günyüzüne Çıkarılıyor
SÜ, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde başlatılan yüzey araştırması ile Konya ve ilçelerindeki mimari eserler tespit edilecek.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde "Orta Çağdan Günümüze Konya İli ve Kuzeybatı İlçeleri Yüzey Araştırması" 2014 yılı çalışmaları başlatıldı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve denetiminde başlatılan çalışma Selçuklu, Meram, Karatay, Seydişehir, Beyşehir, Akşehir, Doğanhisar, Derbent, Ilgın, Bozkır ve Hüyük ilçelerini kapsıyor. Öncelikli çalışmalar Seydişehir, Beyşehir ve Bozkır'da başlatılacak.
Araştırmanın başkanlığını yapan SÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Boran, araştırma çerçevesinde kapsamlı bir yüzey taraması yapılacağını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Bu araştırma kapsamında mimari eserlerin dışında, mezar taşları ve yine arazide dağınık halde rastlanan, işlevini kaybetmiş mimari plastik eserler de ele alınacak. Ayrıca Bozkır ilçe merkezi olmak üzere köyler ve yaylalardaki kültür varlıklarının araştırması yapılmakta olup, önemli veriler elde edilmeye başlandı. Bozkır yaylalarının vadilerinde yer alan ve pek örneğine rastlanmayan, arı ballarını koruyan, dikdörtgen planlı ve 4-5 metre yüksekliğinde kule şeklinde olan ve ağaçların kovan olarak kullanıldığı 'hanay'lar başta olmak üzere, diğer kültür varlıkları bu araştırmalar sonunda ortaya çıkacak."
Boran, araştırmaya Koyunoğlu Müzesi Müdürü ve Epigrafi Uzmanı Hasan Yaşar, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Yrd. Doç. Dr. Tolga Bozkurt, alanında uzman öğretim üyeleri ve sanat tarihçilerinin katkı vereceğini bildirdi. - Konya