Konya Kültür ve İnanç Turizminde Teşvik Edilmeli
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Selçuklu medeniyetine başkentlik yapmış olan Konya'nın kültür ve inanç turizmi açısından birçok değere ev sahipliği yaptığını, bu değerlerin turizm sektörü için ciddi bir potansiyel teşkil ettiğini söyledi.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Selçuklu medeniyetine başkentlik yapmış olan Konya'nın kültür ve inanç turizmi açısından birçok değere ev sahipliği yaptığını, bu değerlerin turizm sektörü için ciddi bir potansiyel teşkil ettiğini söyledi.
Konya'nın kültürel eserler bakımından açık hava müzesi niteliğini taşıdığını belirten MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, "Konya Selçuklulara başkentlik yapmış tarihi açıdan medeniyet merkezi bir şehir. İçerisinde Mevlana Müzesi, İnce Minare, Aziziye Camisi, Alaeddin Camisi, İplikçi Camisi, Şems-i Tebriz-i Camisi ve Türbesi, Karatay Medresesi, Sahip Ata Camisi ve Külliyesi gibi birçok kültürel mirası barındırıyor. Adeta açık hava müzesi niteliğinde olan şehrimizin sadece İslam dünyası eserleri değil diğer medeniyetler için ayrı bir önemi olan Sille'de Aya Elena Kilisesi, Kilistra Antik Kenti, Sille (Siyata) gibi değerleri farklı kültürden insanların şehrimize ayrı bir ilgi duymasını sağlıyor" dedi.
Çatalhöyük'ün en eski uygarlık merkezlerinden birisi olduğunu belirten Aslan Korkmaz, "Çatalhöyük insanlık tarihi için önemli merkez. İnsanların toplu halde yaşadığı ve halen kazısı yapılan Çatalhöyük'ün bir turizm değeri olarak şehrimize kazandırılması gerekiyor. Mevcut kazı alanında yetersiz fiziki koşullar ve Çatalhöyük alanına giden yolların daha düzenli olması bu değerin turizmde kullanılması için gerekli" şeklinde konuştu.
Hz. Mevlana'nın Konya için ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Başkan Aslan Korkmaz, "Hz. Mevlana'nın 'Gel Ne Olursan Ol Yine Gel' sözü tüm dünyada yankısını buldu. Bugün gerek Mevlana Müzesi'ne, gerekse Aralık ayı içerisinde yapılan Vuslat Yıldönümü törenlerine yurt içinden ve dünyanın dört bir tarafından turistler gelmekte, Konya bu sayede kültürel bir merkez olmakta fakat bu kültür merkezi özelliğini ekonomik getirisi istenilen düzeyde değildir. Bunun rehabilite edilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Konya'ya destek vermesi gerekmektedir" ifadesini kullandı.
Şehir merkezindeki tarihi dokunun canlanması gerektiğini ifade eden Aslan Korkmaz, "Şehir merkezinde, özellikle Mevlana Caddesi üzerinde tarihi dokunun canlanması ve turizm için yapılan çalışmalarda hükümetimizin destek vermesi ve bu çalışmaların bir an evvel tamamlanması özellikle hizmet sektöründeki iş adamlarımızın en önemli beklentisi" şeklinde konuştu.
Konya'nın turizm potansiyelinin iyi kullanılması gerektiğini de belirten Korkmaz, "Her tarihten, her medeniyetten değerleri içinde barındıran Konya, turizm alanında desteklenmeli. Kültür ve inanç turizmi için başkent olabilecek şehrimize yeni oteller ile konaklama imkanlarının arttırılması gerekiyor. Bu noktada Konya'nın turizm teşviklerinden yararlanması gerekmektedir. Ayrıca şehrimiz bölgesinde bulunan değerlerin iyi tanıtılması için hükümetimizin Başbakanlık Tanıtma Fonu gibi kanallar ile şehrimizin tanıtımına destek vermesini bekliyoruz" diye konuştu. - KONYA