Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Konya'da Türkiye-Irak İlişkileri Konulu Konferans

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhubaşkanlığı Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Ortadoğu'da Türkiye'ye biçilen rollerin görmezlikten gelinmesinin doğru olmadığını belirterek, bölgenin istikrarlı ve emniyetli olması için Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini...

Cumhubaşkanlığı Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Ortadoğu'da Türkiye'ye biçilen rollerin görmezlikten gelinmesinin doğru olmadığını belirterek, bölgenin istikrarlı ve emniyetli olması için Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından "Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye- Irak İlişkileri" konulu konferans düzenlendi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapılan konferansa Cumhurbaşkanlığı Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, SÜ Rektör Yardımcısı Mustafa Şahin, Irak'ın Türkiye Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Abdullah Tütüncü, Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, Türkmenli Sağlık Konseyi Başkanı Aydın Beyatlı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Türkmenli Sağlık Konseyi Başkanı Aydın Beyatlı, Ortadoğu'nun bunalım odağının Irak olmasının son derece önemli olduğunu ifade etti. Irak'ın Orta Doğu'daki otantik Müslüman topluluklarının bütün çelişkilerini barındıran bir özelliğe sahip olduğunu kaydeden Beyatlı, "Irak bir taraftan Türkmen, Kürt, Arap, Acem etnik unsurları, diğer taraftan da Suni, Şii mezhep unsurlarını barındıran ve unsurların kendi iç bölgesel dengelerini yansıtan Ortadoğu'nun jeopolitik kilidi duruma gelmiştir" dedi.

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Talal Salih Hasan Al Obaidi adına konuşan Abdullah Tütüncü ise, "Irak bugün zor günler yaşamaktadır. Irak çeşitli sorunlarla mücadele etmekte ve bu sorunların en başında, terörle karşımıza çıkan güvenlik sorunu ve her gün meydana gelen patlamalar sorunu gelmektedir. Bu sorun çağımızın felaketi niteliğindedir. Bu gibi felaket karşısında el ele vermezsek, bu sorun daha büyüyerek kontrolden çıkacak ve tüm bölgeyi altına alacaktır" diye konuştu.

Türkmenli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya da, "Saddam Hüseyin devrildikten sonra Irak'ta işgalin başlaması daha sonra çok partili hayata geçilmesi, Irak'taki sistem değişikliğinin yapılması, üniter ve federasyon yapılı bir devlete geçilmesi dış politikaları da etkileyen bir husustur. Zaman zaman olumlu, zaman zaman da olumsuz etkileri olmuştur. Ancak bölgesele gelişmelerde Irak ve Türkiye arasındaki dış ilişkileri maalesef son yıllarda olumsuz yönde etkilemektedir. Umarız ki, bunlar zaman içerisinde rayına oturur tekrar işbirliği, barış ve güven ortamı doğar. Türkiye Cumhuriyeti'nden bizim beklentimiz, Iraktaki bütün siyasi gruplara, bütün etnik gruplara, bütün mezhepsel ve dini gruplara eşit yaklaşım göstermesidir. Ayrıca Irak ile olan dış ilişkilerinde de Türkmenlerin göz ardı edilmemesini önemle talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

"BARIŞ İÇİN TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMALIYIZ"

Cumhurbaşkanlığı Ortadoğu Baş Danışmanı Erşat Hürmüzlü ise, Türkiye'nin bölgede ve Ortadoğu'daki varlığının önemine değinerek, Türkiye'nin varlığının bu bölgenin ve Ortadoğu'nun istikrarı için çok önemli olduğunu söyledi. Hürmüzlü, "Aslında bu coğrafyada çok rol oynayanlar da olmuştur. Bu bölgelerde kendilerinin de bu konuda ciddi bir rollerinin olmasını isteyenler oldu. Ama biz hiçbir zaman Ortadoğu denilen bölgede de dünyanın öteki yerlerinde de rol aramadık, ama rol bizi aradı. Bu çok önemli bir konudur. O bakımdan bize biçilen rollere görmezlikten gelmemiz doğru olmaz. Bu bölgenin istikrarı ve emniyeti güçlü bölge ülkesi olan Türkiye'ye de eğer tevdi ediliyorsa, onun üstesinden gelmemiz gerekir. Biz Türkiye'deki vatandaşlarımız için ne istiyorsak, Irak'taki vatandaşlar içinde onu istiyoruz. Bir ara medeniyetlerin çatışmasından bahsedildi, fakat medeniyetler ittifakı konuşula gelsin 50 milyon insanın öldüğü Avrupa gibi ülkelerde, savaşlarda şu an bir barış politikası barış projesi vardır, o da Avrupa Birliği'dir. Halbuki Müslümanlar ve Ortadoğu denen bu bölgedeki insanlar olarak bizim gözlerimiz New York'a, Brüksel'e falana bakarak değil, kendi ülkelerimiz kendi topraklarımızın içinden kaynaklanan bazı öğelere bakaraktan bunu halletmemiz gerekir. Bu bakımdan mezhep çatışmaları olsun, Orta Çağ zamanlarını andıran bir takım çatışmalar olsun bunlardan uzak durmamız için bizim de taşın altına elimizi koymamız gerekir" ifadelerini kullandı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title